Magyarság vagy cigányellenesség?

2013. december 16. 16:27

A szélsőséges pártok esetében gyakori tendencia, hogy a „szalonképesebbé válás” érdekében gyengítenek programjuk radikális részein.

2013. december 16. 16:27
Éder Mónika
„A szélsőséges pártok esetében gyakori tendencia, hogy a »szalonképesebbé válás« érdekében gyengítenek programjuk radikális részein, így beljebb tolódnak a politikai paletta széléről (amint érzékelhető a Jobbik és a francia Nemzeti Front esetében is). Ezzel a lépéssel több ember támogatását nyerhetik el, akik addig nem szimpatizáltak velük, ám fennáll az ellenkezője is: a radikális beállítottságú választók elvesztése. Amennyiben ez bekövetkezik a Mi Szlovákiánk Néppárt esetében, a felvidéki magyar lakosság igazi választás elé kényszerül: Kotlebáék támogatása vagy a magyar pártok egyikének való bizalomszavazás.
 
Dönteniük kellene tehát a magyarságuk képviselete és a cigánykérdésre való megoldást ígérő párt között. Amennyiben így fogjuk fel, nem túl jó a helyzet, mivel a felvidékiek részéről gyakori kritikák érik a két magyar pártot főleg azért, mert az emberek úgy érzik, hogy csak jelképes ügyekben tevékenykednek és a számukra igazán lényegi kérdéseket nem tűzik napirendre vagy nem harcolnak érte eléggé (pl.: Malina Hedvig-ügy).
 

A választás eredményeinek másik érdekessége és lehetősége ugyanakkor a relatív történelmi győzelmet elért Magyar Közösség Pártja, ami (parlamenten kívüli pártként) parlamenten belüli pártokat meghazudtoló eredményt ért el. Szakértők szerint ez egy jobboldali együttműködésben való szerepet is magában hordozhat a későbbiekben és új perspektívát jelenthet a magyarságpolitikában, mivel eddig nem sikerült parlamentbe kerülniük.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
talán
2013. december 16. 18:50
A nagyondemokratikus szoclib pártok pedig "szalonképesebbé válás" érdekében erősítenek választási ígéreteiken /ami erősen érzékelhető volt a 2006-os választáskor az "adócsökkentés" helyett adóemelés esetében.
almafa
2013. december 16. 18:42
A szerző morfondírozhatna azon is, hogy az "úgynevezett" centrum pártok miért nem képesek a többség számára is elfogadható alternatívával előállni a cigánykérdésben. Mert az nem meglepő, hogy évtizedes semmittevések után egyre több választó gondolja úgy, hogy a centrumpártok egyes kérdések megoldására ALKALMATLANOK!
3M..
2013. december 16. 16:59
Mivel a Jobbik ha kell felvállalja a legkeményebb cigány kérdést, és a gazdasági, kultúrális téren is kész forgatókönyve (programja) van, jó úton halad kormányzó párti szerep felé. A nemzeti front is jelenleg Franciaország legelfogadottabb, kormányzókész pártja. Társadalmi elfogadottsága meredeken ível felfelé, akár a Jobbiké! Mellettünk a fiatalság, és a valós problémák őszinte felvetése szimpátiát ébreszt a gondolkodó, de félénkebb választókban is. Tartani kell az irányt! Szebb Jövőt!
radical
2013. december 16. 16:51
Már nem tudnak mit kitalálni ezek a nagy okostónik... A Jobbik jó úton halad afelé hogy meghatározó erő legyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!