Magyarország bocsánatkérését várják a szlovák nacionalisták

2013. március 20. 14:30

A szlovák politikai paletta szélsőjobboldalán helyet foglaló, parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség beszámolója szerint felszólította Magyarországot, hogy kérjen bocsánatot a Szlovák Köztársaságtól a történelmi sérelmekért.

2013. március 20. 14:30

A hírügynökség Rafael Rafajnak, az SNS elnökének a kijelentésére hivatkozott, aki szerdán Martonyi János külügyminiszter korábbi, a Beneš-dekrétumok kérdésével összefüggésben tett kijelentésére kívánt reagálni. Martonyi kedden az MTI kérdésére megerősítette: múlt heti pozsonyi tárgyalásai során felvetette a Benes-dekrétumok kérdését szlovák partnerének azzal, hogy „a kölcsönös kiengesztelődéshez és a múlt lezárásához vezető útra a szlovákiai magyarok irányában történő bocsánatkéréssel kellene lépnünk”.

A szlovák párt elnöke Martonyi János és Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter múlt heti találkozójával kapcsolatban azt hangoztatta: Szlovákia és Magyarország kapcsolatai továbbra is a „hideg irredentista front” befolyása alatt állnak, és ezen semmit sem változtatnak a két ország külügyminisztereinek „meleg mosolyai”. Hozzátette: szomorúnak tartja, hogy Miroslav Lajcák a parlament felhatalmazása nélkül, a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapoknak adott interjújában gyakorlatilag megkérdőjelezte a pozsonyi törvényhozás által 2007-ben hozott törvénynek a tartalmát, amely a második világháború utáni rendezésről szóló dokumentumok érinthetetlenségéről rendelkezik.

A szlovák miniszter az említett hétfői interjúban azt közölte, ma már elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország kiegyezzen a Benes-dekrétumok ügyében.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leech
2013. március 20. 15:49
Előbb Szlovákia kérjen bocsánatot a FRADI tábor indokolatlan gumibotozásáért ! Terroristák !
kjkj945
2013. március 20. 15:30
Morva ország miért a csehekhez tartozik,ha az ősi szlovák?????? A 8. század végén jött létre a Morva Fejedelemség a jelenlegi Délkelet-Morvaország, Záhorie (Délnyugat-Szlovákia) és Alsó-Ausztria területén. 833-ban a Nyitrai Fejedelemség elfoglalásával létrejött a Nagymorva Birodalom, melynek első uralkodója I. Mojmír (830-846) volt. A Nagymorva Birodalom legnagyobb területi kiterjedését a 890-es években, I. Szvatopluk uralkodása alatt érte el. Ezekben az időkben a birodalom magába foglalta a mai Csehország, Nyugat-Szlovákia és Nyugat-Magyarország (Pannónia) egyes területeit, Lusatiát a jelenlegi Németország és Szilézia területén, valamint a Visztula felső medencéjét Dél-Lengyelországban. Szvatopluk 895-ben bekövetkezett halála után a cseh fejedelmek elszakadtak, hogy a keleti frank uralkodó, Karintiai Arnulf hűbéreseivé váljanak, a morva államot pedig 906-907-ben a magyarok elsöpörték.
trespass
2013. március 20. 15:20
De mire gondolt? Mit követtünk el ezen rövid idő alatt?
magnamater
2013. március 20. 15:19
"kölcsönös kiengesztelődés?" Mit jelent ez? A szlovákok már nem haragszanak magukra, hogy megölték a kilencven magyar leventét Ligetfalván, s még számtalan magyart l945 - ben, nőket, öregeket, gyerekeket,- ártatlan, fegyvertelen magyarokat, kik jöttek haza Németországból, de nem juthattak haza, mert a szlovák partizánok lelőtték őket! Magyar uralom alatt a szlovákok elszaporodtak, a rövid szlovák uralom alatt a magyarok erősen megfogyatkoztak.Magyar uralom alatt a szlovákok nyugodtan használhatták anyanyelvüket - ma verik a magyarokat ha nyilvános helyen megszólalnak magyarul.És most nagylelkűen kijelentik, mindezt megbocsátják nekünk, ha bocsánatot kérünk! A magyar külpolitika 45 óta úgy viselkedik, mintha a "külföld" fizetné őket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!