Wallenberg-emlékművet avatott a svéd kormányfő

2012. augusztus 17. 09:10

Idén ünneplik a zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóját, ennek alkalmából avatta fel Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök csütörtökön Raoul Wallenberg stockholmi emlékművét.

2012. augusztus 17. 09:10

„Raoul Wallenberg értékei (…), az emberi jogokért és a nyitott társadalomért folytatott harc ma ugyanolyan aktuális, mint 60 évvel ezelőtt. Ezek szolgálnak iránymutatóként a svéd külpolitikához” – fogalmazott beszédében Reinfeldt, aki Wallenberg 91 éves húgával, Nina Lagergrennel leplezte le Ulla és Gustav Kraitz alkotását, mely egy padot ábrázol, rajta egy aktatáskával. „Raoul Wallenberghez hasonlatosan az együttérzés diplomáciájára van szükség azok iránt, akiknek a jogait a tekintélyelvű rendszerek kigúnyolják” – tette hozzá.

A svéd diplomata, aki Budapesten zsidók tízezreit mentette meg, rejtélyes körülmények között tűnt el. Wallenberget utoljára szovjet tisztek között látták 1945. január 17-én, ám sem bizonyítani, sem megcáfolni nem tudták később, hogy 1947-ben egy moszkvai börtönben halt volna meg.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!