Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ma is orbánoznak a Le Monde-ban

2012. február 08. 09:10

„Csak nem egy Brüsszel elleni lázadás van folyamatban, mely átrajzolhatja az Unió keleti határait?” – kérdezi Lengyelország, Litvánia és Magyarország kapcsán Sylvie Kauffmann.

2012. február 08. 09:10

A Médianéző beszámol arról: a Le Monde-ban Sylvie Kauffmann írt cikket az európai populizmusról, melyben többször említette hazánkat és Orbán Viktort. Donald Tusk, lengyel kormányfőt mérsékelt politikusként mutatta be, akinek semmi köze sincs az „Európai Bizottságnak sok gondot okozó”, „zavartkeltő” Orbán Viktorhoz. Idézett a lap hétfői, miniszterelnökkel készült interjújából, melyben a miniszterelnök jobboldali plebejusnak vallotta magát, majd hozzátette, hogy intézkedései során nem törődik az európai demokratikus normákkal.

Kauffmann hangsúlyozta, hogy az említett különbség ellenére a lengyel miniszterelnök kiállt magyar kollégája mellett az őt ért támadások során, mely felért egy olyan üzenettel, hogy Lengyelország nem fogja támogatni a Lisszaboni szerződés 7-es bekezdésének alkalmazását Magyarország ellen. Megemlítette, hogy a litván parlament is támogatta Orbánt. „Csak nem egy Brüsszel elleni lázadás van folyamatban, mely átrajzolhatja az Unió keleti határait?” – tette fel a kérdést Kauffmann.

A volt szocialista országokban és Nagy-Britanniában szerinte az a közös, hogy mind társadalmi szuverenitását próbálja védeni az unión belül. A cikkben megszólaltatott Jacques Rupnik, a keleti régió szakértője elmondta, hogy a volt kommunista országok belefáradtak éretlen demokráciájukba. A cikk szerint ezért az EU-nak továbbra is nyomást kell gyakorolnia Magyarországra. Idézte a német külügyminisztert, Guido Westerwelle-t, aki egy interjúban elmondta, hogy fel kell lépni a globalizációellenes tendenciákkal szemben, melyek ugyanúgy jelen vannak Németországban és Franciaországban is – áll a Médianéző összefoglalójában.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mitya Ivanov
2012. február 08. 16:39
Sylvie Kauffmann magam előtt látok egy kötöttpulcsis hipokrita bölcsésznőt, aki vágyik a faszra, de nem kapja meg. ráadásul Kauffmann
Karvaly
2012. február 08. 12:46
"A cikkben megszólaltatott Jacques Rupnik, a keleti régió szakértője elmondta, hogy a volt kommunista országok belefáradtak éretlen demokráciájukba." Milyen jó is az, amikor a messziről jött ember egy mondatban akarja megmagyarázni kb. tíz különböző ország és százötvenmillió ember motivációit. Ennél még az is sokkal közelebb lenne az igazsághoz, hogy az embereknek elegük lett a rendszerváltásnak hazudott kommunista hatalom- és vagyonátmentésből.
narmer
2012. február 08. 11:55
Kaufmann? Nahát, vajon ki Ő?
Forsz
2012. február 08. 11:46
"...fel kell lépni a globalizációellenes tendenciákkal szemben,..." ------------------------------------ Érdekes, ezt nem vettétek észre? Pedig, ez a lényeg. A globalizált, sakkban tartható világ. És talán az sem véletlen, hogy egy német külügyminiszter vélekedik így. A szabad pénz- áru- és tőkeáramlás, a szabad piac mítosza. Bebizonyosodott ma már a buggyantaknak is, hogy mindez arra alkalmas, hogy a legfejlettebbek arassanak, de a közép-, vagy alacsony szinten lévő országok még tovább süllyedjenek. A magyarázat roppant egyszerű: a fejlettek elárasztják a többieket a saját termékeikkel, és a szerencsétlenebbje még az esélyét is elveszíti, hogy meg tudna kapaszkodni; a felfelé vergődés szóba sem jöhet. A fölényben lévők gazdasági erejük folytán lenyomnak minden fejkidugási kísérletet. Ez a rendszer aljasabb, mint a szocialista állampárti rendszer; ott ugyanis a világhódító szándék azt sugallta, hogy a "baráti" országokat segíteni kell, és meg is tették. Ez a globalizált liberális kapitalizmus, ez csak a kifosztásban érdekelt. Érdekes, hogy Csurka erről már húsz évvel ezelőtt megírta a véleményét, de senki sem hitt neki, csak azok fikázták zsírtáltosként és antiszemitaként, akik nagyon is tudták, hogy jól látja a veszélyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!