Caplovic: Magyarosítják Dél-Szlovákiát

2012. január 14. 12:09

A Smer alelnöke szerint a jelenlegi támogatási rendszer a szlovák iskolák diszkriminációját teszi lehetővé. A Híd frakcióvezetője „tendenciózusnak" minősítette Dusan Caplovic állításait.

2012. január 14. 12:09
Diszkriminálják a szlovák iskolákat Szlovákia déli, jórészt magyarok lakta régióiban – állítja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) alelnöke, volt emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettes. Dusan Caplovic szerint a szlovák iskoláknak gyakran korlátozott lehetőségei vannak, az állami támogatás rendszere a szlovák iskolák növekvő diszkriminációját teszi lehetővé. „A szlovák iskolák az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területén nincsenek védve, holott ebben a környezetben gyakran kisebbségi helyzetben vannak" - jelentette ki Caplovic a TASR közszolgálati szlovák hírügynökségnek adott interjúban.
 
„Ugyanannak az elvnek kell érvényesülnie, mert máskülönben Szlovákia déli részén folytatódni fog a régió szisztematikus magyarosítása" – fogalmazott. Dusan Caplovic szerint a magyar iskolákban szükség van a szlovák nyelv oktatása óraszámának jelentős emelésére, mert „máskülönben a szlovák mint hivatalos nyelv és a szlovákok ebben a környezetben elvesznek”.
 
„Biztos, hogy közeledik a választás, mert azok a politikusok, akiktől ezt a múltban is megszoktuk, újra megpróbálják megoldani a magyar kérdést" - reagált Caplovic nyilatkozatára a Híd frakcióvezetője. Solymos László „tendenciózusnak" minősítette Caplovic állításait. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2012. január 14. 19:50
Dusan, amiről beszélsz, azt Felvidéknek hívják.
Senye Péter
2012. január 14. 17:11
Majd szóljon, ha Trencsén, Árva, Szepes kerül sorra.
Corporate Soldier
2012. január 14. 14:09
A magyarországi hazaárulókról pedig érdemes elolvasni az alábbiakat. --------- Egy barátom még december elején írt az Amnesty International magyarországi sirodájának, azzal, hogy emeljék fel a szavukat Tamás Aladárné és a többi felvidéki magyar diszkriminációja, állampolgárságtól való megfosztása ellen... Válasz nagyon sokáig nem érkezett, aztán végül több, mint egy hónappal később, a következő landolt a barátom levelesládájában: "Tisztelt Uram, Köszönjük a megkeresést. Magánemberként sajnálattal követtük nyomon a szlovákiai eseményeket, de mint emberi jogi szervezet sajnos nem tudtunk fellépni. Emberi jogi szempontból ugyanis akkor lehet megszólalni ha félő, hogy az illető állampolgárság nélkül marad, ebben az esetben, viszont a második állampolgársághoz folyamodók sajnos a törvény alapján önként vállalják, hogy elveszítik szlovák állampolgárságukat és az ezzel járó kiváltságokat. Továbbra is figyelemmel kísérjük az esetet, és amint átlépi az emberi jogsértő határt, már tudunk cselekedni. Minden jót kíván, GERE Zsófia Irodavezető / Office Manager" Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár.
OrangeOrder
2012. január 14. 13:40
Érdekes főleg annak fényében, hogy a magyar gyerekek nagy részét is valamiért az oly üldözött szlovák iskolákba íratják be a szüleik. Sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!