Hatvanöt éves a legsúlyosabb Benes-dekrétum

2010. augusztus 02. 16:55

Hatvanöt évvel ezelőtt hozta meg Edvard Benes a magyarok elleni legsúlyosabb megkülönböztető intézkedést, alkalmazva a németekkel szemben alkalmazott kollektív felelősség elvét - úgy, hogy azt a potsdani békekonferencia nem hagyta jóvá.

2010. augusztus 02. 16:55

Megfosztotta állampolgárságuktól - és ezáltal a nyugdíjuktól és egészségügyi ellátásuktól is - a csehszlovákiai magyarokat a 33. számú Benes-dekrétum, mely hatvanöt éve, 1945. augusztus 2-án lépett életbe - annak ellenére, hogy a postdami békekonferencia nem hagyta jóvá. Ezzel párhuzamosan a második világháború után a németekkel szemben alkalmazott kollektív felelősség elve alapján betiltották Csehszlovákiában a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit.

„1. a csehszlovák állampolgárságot csak azoknak a magyar nemzetiségű lakosoknak hagyják meg, akik antifasiszták voltak, részt vettek a Csehszlovákia felszabadításáért folytatott ellenállási mozgalomban, vagy pedig üldözték őket a köztársasághoz való hűségükért; 2. a többi magyar nemzetiségű lakos csehszlovák állampolgársága megszűnik, de lehetővé teszik nekik az optálást” - mondta ki áprilisban a kassai kormányprogram.

1946-47-ben aztán lakosságcsere követte a Benes-dekrétumokat, amely 70-70 ezer embert érintett mind a csehszlovák, mind a magyar oldalon. A HVG összeállításából kiderül, hogy míg a magyarországi szlovákok önként távozhattak, ha akartak, addig a mai Szlovákia területén élő magyaroknak kötelező volt elhagyni otthonukat. Méghozzá annyian kellett, hogy távozzanak, amennyi szlovák jelentkezett az áttelepülésre Magyarországon.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2010. augusztus 02. 22:47
Azért pár tévhitet hadd oszlassak el: 1. Tisza István kétségkívül az egyik legnagyobb formátumú politikusa a dualizmus időszakának (ilyen szempontból Andrássy, Wekerle, Tisza Kálmán mellett a helye), de ő sem megváltó. Még a történelemkönyvek is hajlamosak Tiszát valamiféle prófétának, vagy meg nem hallgatott messiásnak kezelni, amiért ellenezte a háborút. Tisza egy birodalom politikusa volt, nem magyar politikusként vitte sokra, hanem az Osztrák-Magyar Monarchiáé, ami a világ egyik vezető hatalma volt 1914 táján. Ő maximum a magyar nép (és faj, akkori felfogásban) érdekeit képviselte, politikai horizontján azonban nem Magyarország, hanem a birodalom állt, ahol karrierjét befutotta. Azért ellenezte a háborút, mert a magyar birodalmi pozíciót meg akarta tartani, azt a státust, amiben a magyar nép állt. Ilyen, hogy Magyarország, ténylegesen Mohács óta nem létezik. Magyar állam volt, magyar önrendelkezés nemigen. Fogadjuk el. 2. Lehet itt rágódni Trianonon, én azt mondom, egy része szükségszerű volt sajnos idővel, másik része pedig a tragikus körülmények és a kétbalkezes politika hozadéka. De nem hazaárulás! 3. És hogy a témához térjünk, Benes-dekrétumok. Ma már szerintem a világ értelmesebb része kezdi felfogni, hogy az a szemlélet, miszerint a világháborút a jók és rosszak vívták, a potsdami békekonferencia illúziója, nem a valóság. A háborút rosszak vívták rosszakkal, akik ugyanúgy nem riadtak vissza a legkegyetlenebb eszközöktől, ahogy a nürnbergi padokba ültetett gonoszak sem. És ide tartozik a Benes-dekrétum is, az egységes Európa lufijellegére utal, hogy ezek még érvényben lehetnek. Igaza volt annak, aki azt írta, hogy a zsidótörvényekre hajaz. Képzeljük el, hogy Magyarország a lisszaboni szerződés aláírásánál mondjuk a numerus clausust, vagy az I. zsidótörvényeket erőszakolja be Európába. Abszurd, nem? A telepítések pedig, amellett, hogy borzasztóak voltak, a sokak által dicsőített második magyar köztársaságra sem vetnek kedvező fényt (pedig nagy divat baloldalon dicsérni), hiszen a lakosságcsere-egyezményt a két fél diktatórikusan, rendeleti úton, bárkinek a megkérdezése nélkül hozták létre.
Tikva
2010. augusztus 02. 21:40
Örök törvény : a harag haragot, a béke ,békét szül..ostoba ...(tata 86)
Tikva
2010. augusztus 02. 21:31
Tata86, válasz más szakmát...ez neked nem jött be...,de gondolom éleselméjű fónököd erre már hamarabb rájött.,..menjél fagyit árulni....tréfli....mesüge..
Tikva
2010. augusztus 02. 18:46
Sajnos nem látok lényeges különbséget az un. 30-as évek zsidó-törvényei és a Benes -dekrétumok között...mindkettő kollektív bünösöket keres és kegyetlen eszközöket vet be....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!