"A szlovákság zarándokhelye lesz"

2009. augusztus 05. 18:38

A szlovák miniszterelnök szerdán Pavol Paska házelnök társaságában megtekintette a pozsonyi várban zajló felújítási munkálatokat.

2009. augusztus 05. 18:38

Egyelőre a várudvart és az épületek tetőszerkezetét újították fel, mintegy 17 millió euró ráfordítással. A szemle végén Robert Fico kijelentette, hogy mindenáron találnak költségvetési pénzeket a vár teljes rekonstrukciójára, az egykori lovarda és más patinás épületek korhű felújítására. - Jövő szeptember 1-jére, alkotmányunk ünnepére olyan díszkivilágítást kap ez a műemlék, hogy még a bécsiek is megirigylik.

Azután pedig a várudvaron felállítjuk Szvatopluk szobrát, aki az ószlovákok első királya volt. Ez a meggyőződésem, hiába bírálnak emiatt. Állításomat olyan, a nagymorva birodalom idejéből származó leletek is igazolják, amelyeket éppen ebben a térségben találtak. A pozsonyi vár rövidesen a szlovákság zarándokhelye és nemzeti büszkeségének egyik jelképe lesz – tette hozzá. Több szlovák ellenzéki politikus és gazdasági szakértő bírálja a beruházásokat, amelyek következtében tovább nő a költségvetési hiány, és a nemzeti össztermék 6,2 százalékos visszaesésével számolnak.

Fico: a pozsonyi vár a szlovákság zarándokhelye lesz (NOL)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luccy
2009. augusztus 05. 22:40
Bár ez utóbbi nem jelent semmit.
luccy
2009. augusztus 05. 22:39
Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy szlovák király... Az a baj velük, hogy néha ők maguk zavarodnak bele a nagy történelmi magyarázkodásba, meg érvelésbe... Szabad tudnom, azt a várat ki építette? Amúgy szpal, könyvet nem tudok sajnos, honfoglaláskori adatokkal meg nem tudok szolgálni, de pl Nógrádban van szlovák település, ahol az általonos suliban kötelező a szlovák, meg szinte mindenhol van szlovák kisebbségi önkormányzat.
szpal
2009. augusztus 05. 21:46
nem tud vki vmi jó könyvet a Kárpát-medencei ősszlávokról? H. pl. Visegrád, Nógrád mennyire volt szlovák, vagy azok a szlávok kik és mik voltak?
Trig
2009. augusztus 05. 21:12
Remélem egy Szent Korona másolatot is mutogatnak majd azzal, hogy "így nézhetett ki Szvatopluk koronája a kutatások szerint"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!