Kutatás: a baloldali tekintélyelvűség szoros kapcsolatban áll a nárcizmussal és pszichopátiával

2023. június 04. 13:00

Egy tanulmány szerint a baloldali szélsőségesek nagyobb arányban pszichopaták és nárcisztikusok.

2023. június 04. 13:00
null

A baloldali szélsőségesség szoros kapcsolatban áll a toxikus pszichopátiás tendenciákkal és a nárcizmussal egy tudományos tanulmány szerint, ami a Current Psychology című szaklapban jelent meg – írja a New York Post.

A szerzők, Ann Krispenz és Alex Bertrams azt írják, hogy a sötét személyiséggel rendelkezők, mint a nárcisztikusok és a pszichopaták, olyan politikai aktivitási formákat keresnek, amelyeket fel tudnak használni saját egoista céljaik érdekében.

Egyes aktivista formák segítségével például morális felsőbbrendűséget tudnak mutatni, és segíti az önreprezentációjukat, azaz ki tudják élni szereplési vágyukat, ráadásul hatalmi pozícióba tudnak kerülni, és agresszivitásukat is ki tudják élni. Ugyanakkor nem élnek aszerint, amit hirdetnek. 

A szerzők szerint akik ilyen személyiséggel élnek, mindenkit, aki nem ért egyet az ő progresszív nézeteikkel, régimódinak fognak nevezni, ellenzik a szólásszabadságot, és akár az erőszakot is alkalmazzák politikai céljaik elérése érdekében. A nárcisztikusok hírnévre, elismerésre, pénzügyi erőforrásokra és magas társadalmi státuszra vágynak, s ennek érdekében használhatják fel a baloldali politikai aktivizmust is.

A szerzők megjegyzik, hogy az autoritarianizmus létezik jobb- és baloldalon egyaránt, ám míg a jobboldali autoritarianizmust sokat kutatták, a baloldali autoritarianizmusról kevés kutatás létezik.

Nyitóképünk illusztráció.
Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2023. június 04. 21:47
Mindig is szoros kapcsolatban állt vele, sőt én jobbat mondok: a baloldal maga a narcisztikus pszichopataság!
18.0 fok
2023. június 04. 17:27
kemény kritika ez orbán bolsevik csürhéjének.
Namond
2023. június 04. 16:37
A baloldali tekintélyelvűség szoros kapcsolatban áll a nárcizmussal és pszichopátiával? És a jobboldali? Roosevelt, Trump, Churchil, De Gaulle, Kohl, Abe Sindzó, Orbán? + A szocialista Willy Brandt, aki ma már konzervatívnak számítható? Nem lennének a Holdról is látszóan nárcisztikusak, hiúk és sértődékenyek, körük nem pszichoszomatikusan reagál kritikáikra, személyük feltétel nélküli imádata elutasítására? Körük talán nem hallgatja el, ha hobbijuk, személyi kényelmük miatt belemarkolnak a kincstári közpénzbe? Lásd: "Így lehet busás hasznot húzni Orbán gyalázásából" - Magyar Nemzet/Mandiner by Felhévizy Félix a maradi, konzervatív ember tollából.
röviden
2023. június 04. 15:04
Németországban is van még tudományoskodó defetizmus, ami álságos álérveivel aláássa a progresszió végső győzelmébe vetett hitet. Sőt, a legsötétebb időkre emlékeztetően tipizál, megbélyegez, kirekeszt. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!