BKK: A férfiaknak se legyen ciki buszra ülni

2023. június 21. 08:31

Egy felmérés szerint a nők 48, a férfiak 39 százaléka százaléka használja a BKV-t.

2023. június 21. 08:31
null

A Népszava arról ír, hogy a nők inkább közösségi közlekedést használnak és gyalogolnak, míg a férfiak inkább az autót és a biciklit választják a budapesti közlekedésben – ez derült ki Kimmer Diána, a Budapesti Közösségi Közlekedés (BKK) ügyfélélmény- és elemzési menedzserének idén megjelent tanulmányából, írják. Hozzáteszik: „Az elemzés egyedülálló, ugyanis

A kutatásból kiderült: a két nem közlekedési szokásai jelentősen különböznek. Míg az utazásszámot tekintve a nők 33 százaléka használ autót, addig a férfiak csaknem fele, 46 százalék, írják, ugyanakkor a közösségi közlekedésnél a nők 48 százaléka használja a BKV-t, a férfiaknak pedig csak 39 százaléka.

Ezet túlmenően, tudjuk meg,

a férfiak bicikliznek gyakrabban, a gyaloglás pedig inkább a nők terepe.

Kimmer Diána szerint mindez a hagyományos nemi szerepekre is visszavezethető. „Erről meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre, de úgy vélem, a férfiakat kiskoruktól jobban ösztönzik arra, hogy mielőbb vezessenek” – mondja.

Ami az utazás célját illeti, teszik hozzá, a nők 57 százalékkal tesznek meg több utat gyerekgondozás céljából, és kétszer annyi alkalommal járnak bevásárolni.

Az utazási szokások felmérése alapján a szerző javaslatokat fogalmazott meg a fővárosi közlekedés hosszú távú stratégiájához: „A kutatás alapján azt már biztosan tudjuk, hogy egy kommunikációs kampány során másként kell közelíteni a két nemhez. A férfiak esetén fontos lerakni azokat az alapokat, hogy egyáltalán nem ciki buszra, villamosra, trolira ülni.

Szerintem »normális« járművekkel lehet közlekedni, amire érdemes felhívni a férfiak figyelmét is. A nőknél a szubjektív biztonságérzetre kell jobban ráerősíteni, hiszen tudjuk, hogy a hölgyek hajlamosabbak kerülni a rizikót” – mondta a szerző.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2023. július 10. 12:07
"A férfiak esetén fontos lerakni azokat az alapokat, hogy egyáltalán nem ciki buszra, villamosra, trolira ülni." Kidobott pénz erre kampányt szervezni.
MayorAnna 03
2023. június 21. 16:56
Kutatók kikutatták ezeket a fontos tudnivalókat...
Akitlosz
2023. június 21. 16:03
"BKK: A férfiaknak se legyen ciki buszra ülni" miniszoknyában? De legyen!
olajfa1
2023. június 21. 14:03
Kevés vízvezetékszerelő nő van, meg villanyszerelő meg szobafestő nő van... akik a szerszámaikat, alkatrészeket a létrájukat stb nem éppen szeretné a buszon vagy a vonaton szállítani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!