Drága független-pártatlan Telex, segíts nekünk a testvériség és a béke útján járni!

2023. május 03. 15:13

Mondjuk kezdhetnétek rögtön azzal, hogy nem hajigáltok borsodi tanulókat a kommentszekció cápái közé csak azért, mert keresztények.

2023. május 03. 15:13
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Gyerekkoromban mindig szerencsétlennek tartottam azt a helyzetet, amikor más-más időpontban mentünk gyónni, a testvéreim és én – így hiába határoztam el, hogy mostantól nem bosszantom őket, ezen törekvésem adott időpillanatban nem találkozott hasonlóan friss igyekezettel a részükről, ami lényegesen megnehezítette a dolgomat. És nyilván fordítva: amikor ők jöttek úgy haza emelkedett lélekkel, hogy most aztán szelídek lesznek és türelmesek, jó eséllyel én tettem őket rögtön próbára valami idegesítő húzással. Hej, mennyivel könnyebb lenne kitartani, ha mind egyszerre próbálnánk! – sóhajtottam fel akkor.

És sóhajthatunk fel most is.

Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni” – hallhattuk vasárnap Ferenc pápától a Kossuth téren, hogy azután még aznap szembejöjjön a független-pártatlan Telex összeállítása a szentatya fiataloknak tartott előadásán megjelent diákokról. Az alkotás műfajilag hasonló azokhoz a videókhoz, amilyeneket választási gyűléseken szokás készíteni,

törekedve a legsajátosabb fejek levadászására és középpontba állítására, hogy a kommentelők kedvükre minősíthessék agyhalottnak a megszólalókat,

rögtön extrapolálva is a látottakat az adott párt teljes szavazóbázisára, attól megy előre a nemzet. A különbség annyi, hogy itt most többek között borsodi tanulókat sikerült a kommentszekció elé vetni, akik egyébként őszintén és kedvesen válaszoltak az újságíró kérdéseire, spontán nyilatkozatuk azonban értelemszerűen nem ütötte meg azt az emelkedett szintet, amelyet egy-egy belpesti felnőtt értelmiségi a képernyő előtt ítélkezvén úgy kommunikációs, mint apologetikai szempontból kielégítőnek tartana. Muhaha, ezeket inkább beszélni kéne tanítani, nem pedig hittanra! Ennyit a kereszténységről! – érkezik is a fotel kényelméből a verdikt.

„Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni” – forgatja magában a derék konzervatív katolikus a buzdítást, miközben az elvileg hivatalból nyitott és befogadó portál videója alatt százasával röhögik ki reflexből a pápalátogatáson résztvevőket (A haja is milyen!). Világos, hogy a jó keresztény ezen nem akad fenn, hanem inkább a másik orcáját is odatartva készül a legközelebbi rúgás barátságos fogadására, de amennyiben abból indulunk ki, hogy a jó keresztények jelenleg kisebbségben vannak, mégiscsak hatékonyabban és eredményesebben lehetne Magyarországot a testvériség és a béke útján előbbre vinni, ha a pápa szavaira nyitott katolikusok mellett az állítólagosan liberálisok is megerőltetnék egy csöppet magukat, ami a másik iránti nyitottságot és gyöngédséget illeti. Hátha közös erővel többre megyünk.

Az például egy lehetséges módszer, hogy mielőtt a bigott ateista jólesően kiröhögné a Telexnek bátran nyilatkozó, egyházi intézménybe járó tizenévest, utánanéz, honnan is érkezhetett az adott fiatal. Az utánanézés eleve hasznos tevékenység annak, aki mások hiszékenységét minősíti: a Magyar Ateista Társaság hivatalos Facebook-közösségében napok óta lájkolják és terjesztik visszatérően azt az istenhit idejétmúltságáról szóló, Ferenc pápának tulajdonított idézetet, amelyről a tényellenőrök 2014 óta számtalanszor megállapították, hogy minden forrást nélkülöző vágyvezérelt álhírről van szó –

a tőlem telhető legszelídebb gyöngédséggel könyörgöm, srácok, vegyétek már le az efféle kínos bejegyzéseket!

Ugyanígy a Telex videója esetében is elegendő lenne három-négy kattintás annak megállapításához, hogy a megszólaltatott diákok egy része Kazincbarcikán él, és egy kevéssé ismert hiteles katolikus által vezetett szakiskolába jár, ahol a lemorzsolódás által veszélyeztetett hátrányos helyzetűek kitanulhatják egyebek mellett a kisgyermekgondozó, a központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, a hegesztő, a festő-mázoló vagy éppenséggel a szociális ápoló szakmát, hogy a diplomásnak is legyen, aki karbantartja vagy korszerűsíti a fűtését, illetve aki a későbbiekben esetleg kezeli a csúnya felfekvéseit.

Márpedig az úgy nem megy, hogy egyik nap bíráljuk a tananyag túlzottan központosított jellegét,

a másik nap pedig körberöhögjük a nehéz sorsú szakmunkástanulót,

csak mert érveléstechnikája kiforratlanabb egy budai jogászcsemetééhez képest (ha ugyan). Legalább a magát a gondolkodó emberek és a felelős polgárok (nem pedig a sültbunkók) közé soroló internethasználó lefuttathatna magában egy ellenőrzőlistát, mielőtt vihogni kezd egy iskolába járó, nem pedig idő előtt gyereket nevelő borsodi roma leány azon mondatán, hogy „ez tök jó szerintem, hogy hiszünk valamiben”.

A szóban forgó szakiskolát történetesen a szalézi szerzetesrend működteti, amelynek tagjai (egy-egy budai szociológussal ellentétben) nem voltak restek önazonosan odaköltözni Barcikára, hogy többnemzetiségű közösségükkel helyben segítsenek, az iskola mellett tanodával, műhelyiskolával, az érettségi utólagos pótlását lehetővé tévő képzéssel és kulturális, valamint kézműves programoknak is helyet adó sportközponttal. Iskolájukban a pápalátogatás alkalmából 50 tanuló számára biztosított ingyenes budapesti kirándulás mellett most fejeződött be a fenntarthatósági témahét, lezajlott egy erdélyi jutalomutazás, tartottak néhány szakmai próbavizsgát, megünnepelték a roma világnapot és átvették az érmeket a megyei középiskolás „Fair Play” kupán elért negyedik helyezésükért – ez is az egyház, hahó, csakúgy, mint a pápalátogatáson bemutatkozott számos egyéb segítő intézmény és közösség, még ha nem is harsog tőlük a média.

És akkor arra még rá se csodálkoztunk, hogy a barcikai szalézi iskola honlapján egy kiemelt „gyermekvédelem” menüpont is található, amelyre kattintva közvetlenül elérhető az a központi űrlap, ahol gyorsan és egyszerűen bejelenthető, ha bárki (Isten őrizz) szexuális jellegű visszaélést tapasztalna – lám,

a katolikus iskolákat első ránézésre rossz színben feltüntető Telex-videó mögé tekintve micsoda nyitott és progresszív gyakorlatok sejlenek fel,

csak oda kellene rájuk figyelni.

Érdekesség egyébként, hogy az említett iskola igazgatója, Molnár-Gál Béla diakónus, cigánypasztorációs referens egy tavalyi előadásában rámutatott: „mindannyiunk felelőssége, hogy ne falakat, hanem hidakat építsünk egymás felé. Ezt csak szívből jövő nyitottsággal, elfogadással tehetjük meg”. Nahát, nahát, ezek a Ferenc pápa gondolatait hirdető és tettekre váltó keresztények sok-sok éve köztünk élnek, csak eddig kevéssé sikerült észrevenni őket.

Milyen hasznos lenne, ha az elfogulatlan, haladó portálok ezeknek a példamutató és egyben az egyház tanításához hű katolikusoknak a tevékenységéről is rendszeresen beszámolnának – míg az egyházellenes gúnyolódásokat generáló videók csak további összezárásra, bezárkózásra és libsizésre indítják a befeszültebb katolikust, az inspiráló példák akár elő is mozdíthatnák a nyitottabbá és barátságosabbá válást. Kedves Telex, segíts nekünk a testvériség és a béke útján járni! 

 

Nyitóképünkön Ferenc pápa a rá váró fiatalokkal találkozik a budapesti Papp László Sportarénában április 29-én. Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. május 04. 08:41
Megnéztem a Telex-videót. A „borsodi tanulók” napi oximorontól kissé megriadtam, mert számomra mást jelent. Így, hogy már abszolváltam (a Telex opust), nem értem, kinek mi baja ezekkel a fiatalokkal. Az egyetlen kevéssé rokonszenves fiatal a Telex elhanyagolt külsejű, flegma riportere, aki megjelenésével és megszólalásaival azt sugallta, hogy elégedetlen az életével, apatikusan viszonyul hozzá, talán ataraxiás (hála Istennek, nem anorexiás), de ez lehet a munkahelyi stressz, a toxikus környezet hatása, vagy nem bassza senki vagy baszogatják, de nem élvezi, mondjuk, a kényszermunka kinek öröm, ugye.
urga
2023. május 03. 19:38
Kiváló cikk, köszönjük!
amca
2023. május 03. 18:53
444 nevű hajó süllyed, már 4 rattus stakor, Pat Kány sikeresen disszidált.
zsanett-kúnrum
2023. május 03. 18:33
"Tökjó hinni valamiben" és ezt a lipcsyh is tudja, sőt által érzi, de hiaba keménykedik, sanyargatja, szívja önnönmaga vérét, akkor se jön össze neki, erre van ítélve, ezert ilyen büdős a pofaja, mindenben a kakat aztán rá a csomót csinálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!