Van, amiben egyetértenek az oroszok és az ukránok

2023. március 29. 12:09

Egyiküknek sem tetszik a Nemzeti Olimpiai Bizottság döntése.

2023. március 29. 12:09
null

Orosz és ukrán részről is kritikával illették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) keddi javaslatát, amely szerint az orosz és fehérorosz sportolók - semlegesként - visszatérhetnek a nemzetközi versenyekre. A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat.

Emellett csak akkor nevezhetnek, ha nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A két ország azon versenyzőit és csapatait, akiknek, illetve amelyeknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják a viadalokról. Oroszország sportminisztere, Oleg Maticin embertelennek minősítette a NOB döntését.

– fogalmazott a politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyzők évek óta az olimpiára készülnek..

A NOB végrehajtó bizottságának keddi ülése után Thomas Bach elnök hangsúlyozta: a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban még nem született hasonló tartalmú döntés, ezt későbbre halasztották. A NOB amellett is állást foglalt, hogy a két érintett országban továbbra se rendezzenek nemzetközi versenyeket, a két kormány képviseletében pedig ne hívjanak meg senkit a sporteseményekre.

Az ukránok korábbi bokszvilágbajnoka, Volodimir Klicsko is bírálta a NOB lépését. A Twitteren azt írta, ez a döntés beszennyezi az olimpia szellemiségét.

– írta a Twitteren a 47 éves sportember, s mellékelt egy fotót is, amelyen az 1996-os atlantai játékokon szerzett aranyérmével a nyakában látható.

Klicsko szerint Thomas Bach Oroszország érdekeit szolgálja, a semleges zászló pedig rossz zászló. A korábbi ökölvívó a háború kitörése óta a NOB elnökének egyik legnagyobb kritikusa.

Az orosz és fehérorosz sportolók - a legtöbb sportágban - azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország Fehéroroszország támogatásával tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen.

Több ország ellenzi a NOB politikáját, szerintük csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat. Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, katasztrofális hibaként jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt.

A vasárnap zárult újdelhi női ökölvívó-világbajnokságot tucatnyi ország bojkottálta az orosz-fehérorosz jelenlét miatt. A világ más részein ugyanakkor - így Ázsiában, Dél-Amerikában és Óceániában - támogatják az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

(MTI)

Nyitókép: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2023. március 30. 18:33
Ha már ilyen aljas a NOB féreg banda, hogy a sportba beviszi a politikát!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ami érdekes mód most nem baj, akkor egy kérdés: Mi van a világ legaljasabb terrorista gyilkos féreg USA-val???????????????????????? Tele a gatya NOB???? Pedig ha valakit büntetni kellene az éppen az USA!!!!!!!!!!!! Mindkét ország annak a rühes gyilkos terrorista féreg USA-nak a háborúját vívja!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Betiltani az USA himnuszt, USA zászlót, mindent ami az USA-ra utal! Na majd ha ezt megteszi a drága "igazságos" NOB brancs akkor lehet bármi másról is tárgyalni! Milyen érdekes, az nem baj, hogy a rühes NOB beviszi a politikát a sportba!!!!!!!!!!! Hazug rühes kutyák!
Attila a nagy
2023. március 29. 22:11
Azért megkérdezném az eltiltás mellett rugózó sportolókat, hogy hasonló helyzetben vajon mit tudna tenni, hogy az országa hagyja abba a háborút? A második kérdésem az, hogy ő mit érezne ebben a helyzetben? Amikor hosszú évek nagyon kemény munkáját egy tollvonással teszik semmivé. Olimpia nincs minden nap. Van akinek ez lett volna az utolsó, mert a következőnél már kiöregszik. De a felnövekvő nemzedék mit gondoljon? Készüljön egy olyan eseményre keményen,amire majd nem jut el? Ennek olyan neokomcsi szaga van, nem azon gondolkodnak, hogy hogyan lehet gyorsabban futni, hanem a náluk gyorsabbnak el kell törni a lábát. Szerintem csak a potenciális ellenfeleket ritkítják.
luzitanxaver
2023. március 29. 15:04
"Kedden 318 vívó írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kifogásolják az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését, katasztrofális hibaként jellemezték, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) és a NOB fontolóra vette ezt." Bombasztikusan hangzik, de érdemes egy kicsit mögé is nézni. Ugye ez az alaphír: https://www.reuters.com/lifestyle/sports/hundreds-fencers-issue-plea-ioc-over-russia-belarus-decision-2023-03-28/ "It was signed by 318 fencers - 286 still competing, the remainder retired - from across Europe, plus the United States, Canada, Mexico, Brazil, Chile, and Japan." Arról, hogy ki az a 286 aktív versenyző, semmit sem tudunk meg - talán nem véletlenül. Az egyetlen névvel nyilatkozó bizonyos Lea Kruger német vívó (miért pont egy német már megint? a fene se érti), aki a kard világranglista 115. helyén áll jelenleg: https://fie.org/athletes/28460 Ez szép teljesítmény ugyan, világklasszisnak ugyanakkor nehezen mondható, tehát adódik a kérdés, hogy esetleg ezzel nem valami mást óhajt-e a kisasszony kompenzálni. Mert hát ugye manapság a progresszív-konformista akcionizmus a német sportolói néplélek egyre integránsabb része: https://i.ytimg.com/vi/epGcKcpcpdo/maxresdefault.jpg Arról nem is beszélve, hogy csak a női nemzetközi mezőny 1781 főt számlál (párbajtőr 786, tőr 538, kard 457), vagyis a 286 fő annak egy szabad szemmel látható, de jelentősnek nehezen nevezhető része, egész pontosan 16%-a. Ha meg a férfiakat is számításba vesszük, akkor valahol 5% környékén lehet a végeredmény. És természetesen ebben nincsenek benne az orosz meg a fehérorosz sportolók, hiszen őket a világranglistáról is kivették. A többiek meg elképzelhető, hogy inkább csak vívni szeretnének - ahogy a vébén is voltak csapatok, akik inkább csak a focira szerettek volna koncentrálni.
darázs
2023. március 29. 13:54
és hogy fogják eldönteni hogy ki támogatja és ki nem a háborút a sport szervezeteknek abba kéne hagyni a politizálást és az alapszabályukat be kéne tartaniuk. szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!