A csillagászok sem tudják megmondani, mit találtak a Szaturnuszon

2023. február 16. 18:27

Utoljára 15 éve fordult elő hasonló.

2023. február 16. 18:27
null

A Hubble űrtávcső egy rendkívül különös jelenséget vett észre a Szaturnusz közelében, a híradások szerint a sötét alakzatok a bolygó gyűrűin mozognak, a tudósok pedig nem tudják megmondani, hogy pontosan mit is látni a felvételeken. Azt valószínűsítik, hogy az úgynevezett küllők megjelenése azt bizonyítja, hogy hamarosan új évszak kezdődik a bolygón és egyre közelebb a két év múlva esedékes nap-éj egyenlőség az északi félteken. 

A Space.com tájékoztatása szerint utoljára ilyen jelenség 14 éve zajlott a bolygón, először a küllőket a nyolcvanas években dokumentálták. Azt a csillagászok vizsgálják, mi hozza létre a formációkat, kijelentették, hogy a Hubble folytatja a megfigyelést. Azt feltételezik, hogy a bolygó mágneses mezőinek változása áll a háttérben. 

Nyitókép: NASA / JOHAN SWANEPOEL / SCIENCE PHO / JSW / Science Photo Library via AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kondoros
2023. február 23. 13:14
Milyen küllők?
europész
2023. február 17. 20:22
Bicikli kereket akarnak látni.
Osztap Bender
2023. február 17. 17:43
Azt feltételezik, hogy a bolygó mágneses mezőinek változása áll a háttérben. A csillagász elvtársak is mindig sejtenek valamit, mint a filozófusok. Viszont leggyakrabban még annak az ellenkezője sem bizonyítható. Viszont úgy tűnik, mindkettőért jól fizetnek.
18.0 fok
2023. február 17. 10:56
orbán gerincét? ááá, az még mindig scifi, hogy azt megtalálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!