Pezsgő, csokoládé és arany – Így halmozták el az EP elnökét ajándékokkal

2023. január 19. 06:31

Roberta Metsola 125 alkalommal elmulasztotta bejelenteni, hogy ajándékot kapott. Az esetre reagált az Európai Parlament.

2023. január 19. 06:31
null

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke 142 ajándékot vett fel az európai parlamenti képviselők hivatalos nyilvántartásába, egy olyan lépéssel, amely rávilágított az uniós intézményre vonatkozó korlátozott átláthatósági szabályokra – számolt be a Politico.

Metsola, a jobbközép Európai Néppárt máltai európai parlamenti képviselője a kapott ajándékokat egy hivatalos  nyilvántartásba jegyezte be, amelyet a törvényhozók ritkán frissítenek. Ezzel azonban a múlt héten elmulasztotta azt a határidőt, amelyen keresztül

az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük ajándékaikat a listáján szereplő 125 tétellel kapcsolatban.

Metsola csapata azzal érvelt, hogy nyilatkozatai szakítottak a parlament korábbi elnökeinek évekig tartó titkolózásával, akik közül soha senki nem ment el odáig, hogy nyilvánosságra hozza a külföldi méltóságok által rájuk zúdított több száz ajándékot. Szóvivője azt mondta, hogy az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó határidő „szokás” szerint nem vonatkozik Metsolára, mert ő a parlament elnöke és európai parlamenti képviselő is, bár csapata nem tudott rámutatni arra, hogy ezt a mentességet hivatalosan bárhol írásban rögzítenék.

Cikkünk megjelenése után reagált az Európai Parlament sajtószolgálata, szerintük Metsola elnök semmilyen szabályt nem hágott át és semmilyen ajándékot nem tart meg. „Minden, az EP elnökeinek adományozott ajándékot a mindenkori elnök az intézmény nevében veszi át, és nem személyes kapacitásában. Ezek az ajándékok protokolláris (nem pedig képviselőknek szóló) ajándékok; ennélfogva legtöbbjüket viszonozza az intézmény a harmadik fél felé, a kialakult protokolláris gyakorlat szerint. Nem léteznek „le nem jelentett ajándékok” – minden, az intézménynek szóló ajándékot nyilvántartásba vesznek és azokat az intézmény őrzi meg, nem annak elnöke” – írták. Hozzátették, az intézménynek szóló ajándékok nyilvános listázása példátlanul transzparens módon – melyet Metsola elnök kezdeményezett – azt a célt szolgálja, hogy tovább javítsa az intézményi ajándékokkal kapcsolatos gyakorlatot.  

 

 

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / AFP

Összesen 270 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Callamus Roland
2023. január 19. 15:58
Mint a mesében: "Hiszem, fiam, hiszem..." Lszrt mama! A pénzt, amit zsebre tett persze nem jelentette. Mert, nehogy már elhitesse bárkivel is, hogy őkelme nem kapott némi zsebpénzt! Egy brancs ez az egész szocivilág!
Ma is bukik a Zorbán...
2023. január 19. 13:36
Ez az alávaló nőszemély a Néppárt tagja, tehát kollaboráns: a bolsevik terroristák undorító rendszerét támogatja. Szerintem a perben a kollaboránsokra majd sokkal súlyosabb ítéleteket kell kiszabni, mint magukra a bolsevista gazemberekre.
nyugalom
2023. január 19. 13:33
Még, még! Mi derül még ki?
Palatin
2023. január 19. 12:25
Az uniós parlament egy büzös mocsár, amiben csak a mérgezö, soros vadvirágok voltak eddig képesek túlélni. Most ugyan baj van, de meg fogják menteni magukat és tovább mérgezik az európai klímát. Babits Mihály, kedvenc költöm ezt írná ma a brüsszeli kígyófészekröl és hazai csatlósairól "Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" címmel: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!