„Elsüllyesztve” – dokumentumfilm készült a kádári pszichiátria embertelen rendszeréről

2022. november 06. 19:35

A játékfilmes elemekkel tűzdelt izgalmas film középpontjában Szépvölgyi Aliz és Hajnóczy Péter kapcsolata áll.

2022. november 06. 19:35
null

A film Szépvölgyi Aliz A humánum nevében című önéletrajzi regényén keresztül mutatja be az elmeszociális intézményekben élők sorsát. Aliz maga is a hírhedt szentgotthárdi intézményben raboskodott évekig. Művelt, egyedülálló nő volt, aki nem érezte jól magát a gyárban, ahol dolgozott – sem pedig a korban, amelyben élt. 1969-ben erős nyomásra szociális otthoni elhelyezését kérelmezte, átmeneti időre. Vállalata erre a Zalaapátiban működtetett elmeszociális otthonba utalta, ahonnan nem térhetett vissza, évekig állt kezelés alatt előbb itt, majd Szentgotthárdon.

Szerencsére azonban ekkoriban dolgozott az intézetben az „embermentő” szakember, Kiss-Vámosi József doktor, neki és feleségének sikerült megmenteniük Alizt.

Hajnóczy Péter 1964-ben került a Kádár-diktatúra fogdájába, mert ittas állapotban letépett egy vörös zászlót.

A vele együtt raboskodó Krassó György mutatta be neki az „embermentő” orvost. A találkozás irodalomtörténeti jelentőségű, hiszen Hajnóczy így jutott el Szépvölgyi Alizhoz. A nehéz sorsú nő történetét írta meg nagy port kavart szociográfiájában, az Elkülönítőben, amely 1975-ben jelent meg a Valóság folyóiratban. (Később pedig a Jelentések a süllyesztőből című gyűjteményes kötetben.) Ebben az író a magyarországi „elmedarálót”, a tágabb értelemben vett politikai vagy kádári pszichiátria rendszerét mutatta be.

Az M5 Elsüllyesztve című filmje az elmeszociális intézmények 60-as, 70-es évekbeli működését mutatja be, többek közt azokat a módszereket, amelyekkel a politikailag veszélyesnek ítélt embereket próbálták megtörni. De az alkotásból azt is megtudhatjuk, hogy miként kerültek a rendszer fogságába olyanok, akik elvileg politikailag semlegesek voltak...

Bemutató november 8-án 21 órakor az M5-ön.

(A képeket az M5 kulturális csatorna bocsátotta rendelkezésünkre)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2022. november 07. 09:25
A hülye kommunisták azt hiték, hogy az antikommunisták a hülyék.
chief Bromden
2022. november 07. 06:29
Régen minden jobb volt. ;) Most, akiket nem értékel a társadalom a facebookon tobzódnak vagy közterületen sátraznak.
zsolti123
2022. november 07. 03:28
Ő is kutatta: Az ávéhás Janikovszky, aki saját feleségét záratta Lipótra https://pestisracok.hu/levelek-az-elmegyogyintezetbol-az-avehas-janikovszky-aki-sajat-feleseget-zaratta-lipotra/ https://www.origo.hu/kultura/20220117-mezo-gabor-a-politikai-pszichiatriarol-ertekezik-uj-konyveben.html Ellopni a lelket, megtörni a testet https://mandiner.hu/cikk/20220112_kozelet_mezo_gabor_konyv_kommunizmus Mező Gábor – A kutató-feltáró újságírás tökéletesen elhallgatott mestere https://www.ahalozat.hu/ Mező Gábor véleményem szerint a legjobb magyar újságíró. Azaz inkább szerző. https://mandiner.hu/cikk/20211227_mezo_gabor_odor_janos_laszlo_velemeny_belfold https://pestisracok.hu/author/mezog/ https://pestisracok.hu/tag/mezo-gabor/
budapesti
2022. november 07. 02:36
Volt, aki különösen rosszul járt, mint Janikovszky Etelka - vagy később Pákh Tibor. http://keresztenyszocialis.blogspot.com/2021/05/szegeny-janikovszky-etelka-szegeny.html?view=magazine A "homofóbozás" a mai szélsőbalos visszaélés a pszichiátria tudományával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!