Ami Amerikában zajlik, a kínai kulturális forradalmat idézi

2022. október 26. 09:01

„Kiszolgálják a radikális baloldal illiberális vágyait.” Orwelli világot teremtett az amerikai egyetemi bürokrácia: kizárják a másként gondolkodókat, az amerikai szélsőbaloldal a társadalom alapjait feszíti szét Ilya Shapiro amerikai alkotmányjogász szerint. Interjúnk!

2022. október 26. 09:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Előadása az MCC-ben az amerikai és az európai életmód közötti különbségekről szólt. Mik ezek ön szerint?

Amerika különbözik az európai országoktól, Amerika inkább egy eszmére, mint egy nemzetre épül:

a szabadságra és a boldogságra való törekvésre a Függetlenségi Nyilatkozat értelmében.

Egy olyan forradalom, mint a miénk volt – ez liberális dolog. Amerikában a konzervatívok megőrzik ezt a forradalmat. Ez amolyan ellentmondás: a felvilágosodás óta a kormány a szabadság védelmére és biztosítására szolgál. És nyilvánvaló, hogy a mai időkben hatalmas vita folyik arról, hogy ez mit jelent, és kihívások elé állítja a baloldalt és a posztliberális jobboldalt. Az önök olvasói jobban ismerik Európát, mint én, noha Oroszországban születtem, Moszkvában, később elköltöztünk Kanadába, majd az Egyesült Államokba kerültem. De a nacionalizmus és a nemzeti szuverenitás eszméje más Európában, mint Amerikában. Az európai országok egészen a közelmúltig olyan helyek voltak, ahonnan az emberek kivándoroltak, nem pedig be. És ezért ez más szempontból is kihívást jelent, mint amivel az Egyesült Államoknak kell szembenéznie.

Ön említett bizonyos kihívásokat a posztliberális baloldal és a posztliberális jobboldal részéről. Mik ezek?

Először is ott vannak a haladók vagy a szocialisták, szociáldemokraták. Amerikában sohasem voltak szocialisták, mert beépültek Franklin D. Roosevelt elnök demokratikus koalíciójába és a jóléti állam létrehozásába, és így nem volt nagy kommunista pártunk. De ma a baloldal nem pusztán gazdasági baloldal, nem csak az újraelosztásról beszél, hanem egyfajta kulturális újraelosztásról is van szó, vagy ahogy egyesek Amerikában hívják, a „kulturális marxizmusról". Ez egy elit élcsapat, amely összpontosított erőfeszítésekkel bizonyos kulturális normákat érvényesít, például a névmások és a nyelvhasználat körüli csatákban. Mint egy híres filozófus mondta:

ha uralod a nyelvet, irányítod az embereket is.

Ez nem olyan, mint a régi harcok arról, hogy mekkora jóléti államunk legyen, milyen legyen az adókulcs és hogyan osszuk újra a pénzt. Valódi kulturális csata folyik arról, hogy mi a megfelelő világnézet, és ki dönti el azt.

És a jobboldal?

Jobbról az az elképzelés, hogy az európai értelemben vett klasszikus liberalizmus – amit az amerikaiak libertarianizmusnak vagy libertárius elveknek neveznek – megbukott. A család összeomlott, a társadalom összeomlott,

az alsó középosztály nem tud érvényesülni sem kulturálisan, sem gazdaságilag.

Szerintük Európától kell kölcsönvennünk a nemzet eszméjét, nem pedig visszatérni saját időtlen vagy egyetemes, liberális értékeinkhez. Még vizsgálom, hogy pontosan mi is történik Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök Amerikában nagy hullámokat ver az illiberális demokráciáról való beszéddel, és ezt félremagyarázzák, és szerintem még az EU is nem egészen helyesen reagál. De a lényeg: a közép ideológiája az USA-ban már régen megszűnt, nálunk két véglet van.

Ilya Shapiro

 

Említette, hogy családja kivándorolt a Szovjetunióból. Nem furcsa az ön számára, hogy ugyanazok az ötletek, amelyek elől a családja menekült, éppen most keltek életre az Egyesült Államokban?

De igen, viszont ez nem tiszta marxizmus, amit az amerikai baloldalon látunk. Többet látok ennél, nem személyes tapasztalatom, hanem olvasmányaim alapján.

Több hasonlóságot látok a kínai kulturális forradalommal.

Jöttek hozzám kínai diákok, akik azt mondták, hogy a dolgok, amiket az amerikai egyetemeiken látnak, emlékeztetik őket azokra a dolgokra, amiket a nagyszüleik mondtak nekik a kínai kulturális forradalomról: a „helytelen” gondolatokkal, a nyilvános megszégyenítéssel a párt előtt, és persze a büntetésekkel. Még nincsenek politikai komisszárok, de vannak vállalati HR-osztályaink és sokszínűségi, méltányossági, befogadási irodáink. Egyelőre senkit nem küldenek táborba, vagy börtönöznek be nézetei miatt, és reméljük, soha nem jutunk el odáig.

Nagy viták folynak az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróságról. Mi ennek a vitának a lényege?

Valahányszor megüresedik egy hely a Legfelsőbb Bíróságon, hatalmas politikai harc folyik.

A Legfelsőbb Bíróság nagyon erős lett.

A bírák nagyon erősekké váltak a hatalom központosítása miatt Washingtonban. A szövetségi kormányon belül pedig a bürokráciát nem szavazhatja meg a Kongresszus, csak perelheti. Így minden júniusban a Legfelsőbb Bíróság fél tucat döntést hoz az ország legfontosabb politikai kérdéseiről. Ugyanakkor az Alkotmány-értelmezésről szóló eltérő elméletek vitáinak csúcspontját is elértük egy olyan időszakban, amikor a pártok a polgárháború óta a leginkább ideológiailag szétváltak és a leginkább polarizáltak. Tehát egy bírói székért, a kilenc közül az egyikért harcolnak, hogy kiderüljön, melyik értelmezési elmélet nyer. És nincs semmi közös pont. Így természetesen nagy vita van.

Miért vitatják egyesek a megválasztott bírók legitimitását?

Amit az elmúlt években láttunk, az egy történelmi véletlennek köszönhető: a republikánus elnökök olyan módon tudták kinevezni a legfelsőbb bírák többségét, amit a baloldal vitat. Sok szélsőbaloldali úgy gondolja, hogy a bíróság jogtalanul hirdette ki győztesnek a 2000-es választás után George W. Busht, aki ezután két legfelsőbb bírósági kinevezést is tett. Tehát

több republikánusok által kinevezett bírónk van, akiket a baloldalon nem látnak legitimnek,

aztán látják, hogy olyan bírósági döntések jönnek, amik nem tetszenek nekik.

Nagy vita folyik tehát arról, hogy mi legyen a bírósággal. Egyesek szerint egyenesen az amerikai alkotmány egész szerkezete illegitim, mert Trumpot néptöbbség nélkül választották meg, ő az elektori kollégium számai alapján nyert, de Bush is így nyert. A republikánusok az elmúlt nyolc elnökválasztásból hét alkalommal elveszítették a néptöbbséget. Ennek ellenére a kilenc legfelsőbb bíró közül hatot republikánus elnökök neveztek ki. Ez a panasz a bíróság szerkezeti felépítésével kapcsolatban, különösen baloldalról. Jobbról pedig az egész legutóbbi választást vitatják sokan. Tehát nagy legitimitási csatákat vívnak egyesek.

Nemrég kigolyózták, „eltörölték" önt a Georgetown Egyetemről. Tudna mesélni erről?

Nem tudtak eltörölni, elébe mentem a törlésnek. Tudja, soha nem törekedtem arra, hogy celebfiú legyek az „eltörlés-kultúra” elleni harcban. De részese lettem ennek a háborúnak. Közel 15 évig dolgoztam a Cato Institute-ban, amely egy libertárius agytröszt Washingtonban. Aztán lehetőséget kaptam, hogy a Georgetowni Alkotmányközpont ügyvezető igazgatója legyek. Úgy gondoltam, ez jó módja annak, hogy hatással legyen a közéletre. Néhány nappal azelőtt, hogy elkezdtem volna ezt a munkát, jött Stephen Breyer legfelsőbb bíró nyugdíjba vonulásának híre. És ekkor azt írtam a Twitteren, hogy szerintem rossz, hogy Biden elnök faji és nemi szempontból korlátozta a következő bíró kiválasztásának kereteit. És ezt nem a legjobb módon fogalmaztam meg, nyilván a Twitter korlátai miatt.

Az ellenségeim lecsaptak erre, felháborodást kreáltak a médiában, és végül felfüggesztettek. És négy hónapig nyomozás folyt a tweetemről, hogy sérti-e az egyetem diszkrimináció- és zaklatásellenes politikáját, aminek az lett az eredménye, hogy kiderült: nem voltam alkalmazott, amikor tweeteltem, és így nem is voltam alávetve azoknak a szabályoknak. Jó pár neves ügyvédnek négy hónapba telt, mire erre rájöttek. De akkor még ünnepeltem a győzelmet. Ám amikor megkaptam a sokszínűséggel foglalkozó hivataltól a vizsgálatról szóló zárójelentést, világossá vált, hogy ha a jövőben bármikor olyasmit mondok, ami megbánt valakit, vagy olyasmit mondok, ami „ellenséges oktatási környezetet" teremtene, fegyelmi eljárás alá fognak vetni. És úgy döntöttem, hogy így nem lehet dolgozni, úgyhogy felmondtam, és egy hosszú felmondási levélben magyaráztam el nézeteimet, amelyet nyilvánosságra hoztam a The Wall Street Journalban. Ez némi publicitást adott nekem. És

ezt a pillanatot arra használtam, hogy felfedjem a rothadást az akadémiai körökben

általánosságban és konkrétan Georgetownban: nem ösztönzik a civil diskurzust, és ez nagy probléma.

Hogyan zajlik egy ilyen boszorkányüldözés?

A Twitter bátorítja, és a platform balra húz.

Az emberek nem észszerű vitáért járnak a Twitterre.

Az ellenségeim különösen néhány szót ragadtak meg egy tweetemben, ahol azt mondtam: azt hiszem, ha demokrata elnök lennék, egy a másik személyt választanék, aki történetesen indiai-amerikai bevándorló, és képzett ember is, de nem a megfelelő hátterű, és így „kevesebb/kevésbé" „fekete nő".

Ezeket a szavakat ragadták ki, hogy azzal érveljenek, hogy szexista és rasszista vagyok. Több ezer diák követelte a távozásomat, de több százan mellettem álltak ki, nagy vita volt az egyetemen. Töröltem a tweetet, és bocsánatot kértem a bántó megfogalmazásomért. Beszédből és írásból élek, és fogalmazhattam volna szebben is, aláírom. De kitartok az alapvető szempont mellett, miszerint nem kellene megváltoztathatatlan tulajdonságok alapján dönteni emberek felvételéről, főleg a magas kormányzati tisztviselők esetében. Ez nem jó, és az amerikaiak több mint háromnegyede egyet is értett egy felmérésen. Ez az alapvető szempontomat nem is nagyon vitatják, kivéve az elit tudományos körök bizonyos zegzugaiban.

Hogyan alakult ki ez a légkör az Egyesült Államokban?

Ez viszonylag új. Ez nem az a több évtizedes panasz, hogy a liberálisok átvették az egyetemeket, mert az a '60-as években történt. Nem hiszem, hogy most más az oktatók vagy a hallgatók ideológiai aránya, mint 25 évvel ezelőtt, egyetemista koromban. Ami megváltozott, az az, hogy az egyetemi adminisztrátorok, tisztviselők, elnökök, dékánok, tanszékvezetők most kiszolgálják a radikális baloldal illiberális vágyait:

illiberális hatalomátvétel történik.

És ezt mindenféle ok miatt teszik, amelyek közül az egyik a bürokrácia növekedése az elmúlt néhány évtizedben, és ennek a bürokráciának a nagy részét a „sokszínűség-, egyenlőség- és befogadásügyi" tisztek teszik ki, akik ironikus módon meglehetősen orwelli módon viselkednek. Valójában ellenzik az intellektuális sokszínűséget, megakadályozzák az esélyegyenlőséget, és kirekesztik azokat, akik eltérnek a progresszív ortodoxiától.

Lehet-e Magyarország a szólásszabadság központja a nyugati világban?

Szeretek Európába jönni, és nem utasítanék vissza egy meghívást előadásra vagy emberekkel való találkozásra. Sok nyelvet beszélek, de sajnos magyarul nem. Úgy tűnik, hogy

a posztkommunista országok jobban elkötelezettek a szólásszabadság mellett.

Úgy gondolom, hogy mind az európai országok, mind az Egyesült Államok számára hasznos lenne, ha több tudományos csereprogram lenne. Optimista vagyok az Egyesült Államokkal kapcsolatban, de nem az amerikai tudományos világgal kapcsolatban.

Fotó: ALLISON BAILEY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. október 26. 18:16
"Töröltem a tweetet, és bocsánatot kértem a bántó megfogalmazásomért. " Nem kell nagy ész, EZ volt a hiba.
kirishitan
2022. október 26. 13:46
"Ami megváltozott, az az, hogy az egyetemi adminisztrátorok, tisztviselők, elnökök, dékánok, tanszékvezetők most kiszolgálják a radikális baloldal illiberális vágyait" Pankotai és a pécsi dékán.
Brandon the great Negro
2022. október 26. 13:18
Előbb utóbb csak elkezdik kinyírni egymást.
bunko_jobbos
2022. október 26. 12:56
Kezdem unni, hogy az amcsik problémáit ide zúdítják a mandira, és általában Európára. sokan attól tartanak, hogy majd ide is be fog gyűrűzni, de amíg ilyen fasza kormányunk van, nem fog. Addig meg csak emeli a vérnyomásomat ez a sok foszság. Jobb lenne kevesebbet tudni erről a témáról. OK, sajnálom őket, szar, nincs sajtószabadság, de akkor is unom már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!