EU-kormány párbeszéd: pénzügyőrökkel erősíthet az OLAF Magyarországon

2022. szeptember 21. 16:35

Egy újabb javaslat értelmében pénzügyőrök segíthetik az OLAF munkáját. A parlament előtti tervezet a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok politikai összeférhetetlenségével is foglalkozik.

2022. szeptember 21. 16:35
null
Dobozi Gergely

Zajlik a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti szakmai párbeszéd. A diskurzus tétje, hogy sikerül-e még az idén megegyezni három alapvetően különálló, de politikailag szoros egységet alkotó kérdést illetően. Egyrészt, a felek tárgyalnak a partnerségi megállapodásról, azon belül pedig az operatív programokról. Másrészt, zajlanak a helyreállítási tervről szóló egyeztetések, harmadrészt pedig a jogállamisági (kondicionalitási) mechanizmus is a felek asztalán hever.

Ahhoz, hogy a párbeszéd mindkét fél számára megnyugtatóan záruljon,

a magyar kormány kompromisszumként számos jogszabály módosítását ajánlotta fel az Európai Bizottság számára.

Ezek közül egyre több módosítási javaslat válik ismertté. Ezeket a módosításokat az Európai Bizottság az uniós pénzek jogállami védelmére „elvben alkalmasnak” találta. Ezt a Bizottság részéről Johannes Hahn jelentette be vasárnap. 

Nyáron a büntetőeljárás tervezett reformjáról és a jogalkotásban való társadalmi részvétel bővítéséről olvashattunk. Ezen a héten is újabb törvényjavaslatok kerülnek az Országgyűlés elé. Egyike ezeknek az a javaslatcsomag, amely az OLAF vizsgálódásait támogatná pénzügyőri hatáskörökkel, illetve, amely a a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok átláthatóságával is foglalkozik.

Az OLAF pénzügyőri segítséget kap

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Európai Bizottság keretein belül működik, a szervezet feladata az uniós források felhasználásának ellenőrzése. Vizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, az uniós intézményeken előforduló korrupciós cselekményeket és a súlyos kötelezettségszegéseket.

Ez a tevékenység kapna most a kormány legújabb előterjesztése nyomán újabb garanciákat. A kormány részéről Varga Judit igazságügyi miniszter által benyújtott módosítás ugyanis pénzügyőri támogatást biztosít az OLAF helyszíni ellenőrzéseihez. A pénzügyőri fellépés jelentőségét az adja, hogy

a pénzügyőr jogosult a pénzügyi igazgatás területén akár fizikai erőszakot is alkalmazni

– éppúgy, mint a rendőrség az életviszonyok egyéb területein. 

Ez a gyakorlatban különféle kényszerítő eszközök bevethetőségét takarja, amelyeket a pénzügyőr csak törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, az arányosság elvének figyelemben tartásával alkalmazhat úgy, hogy az nem okozhat aránytalan sérelmet az intézkedés alá vontnak. A pénzügyőr jogait a NAV törvény rendezi.

Érdekesség a módosítással kapcsolatban, hogy a pénzügyőri fellépéssel megtámogatott OLAF-vizsgálódásra bűncselekmény, vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja hiányában is lehetőség lehet.

Ez a lehetőség a magánlakásnak nem minősülő helyiségbe való belépésre és a helyszín biztosítására vonatkozik. 

Az OLAF vizsgálódásait könnyítheti, hogy

ha a vizsgált személy neki felróhatóan nem tesz eleget együttműködési kötelezettségének, ismételten kiszabható egymillió forintos bírsággal sújtható.

A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés nem alkalmazható, a bírság összegére vonatkozóan nincs helye mérlegelésnek. A bírság a központi költségvetést gyarapítja. 

Az OLAF munkatársait a pénzügyőrök a helyszíni vizsgálatok alkalmával támogathatják; a módosító szabályok lehetővé tehetik, hogy az OLAF vizsgálók a vizsgálattal érintett helyiségbe a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A pénzügyőr a helyszínbiztosítás útján emellett támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását. Így

az OLAF ellenőrei hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben.

Ha az OLAF helyszíni ellenőrzéséhez vagy vizsgálatához való segítségnyújtáshoz bírói szerv általi engedély szükséges, az engedélyt a nemzeti csalásellenes koordinációs szolgálat (AFCOS) legalább 72 órával előre kérelmezi. Ilyen engedély alapján az OLAF előre igényelheti pénzügyőr jelenlétét, ha a tervezett helyszíni ellenőrzéssel és vizsgálattal szembeni ellenállás veszélye áll fenn. Az AFCOS (Anti-Fraud Coordination Service) egy mozaikszó és egy olyan szervezetre utal, amely pár tagjelölt országban és 2015 óta minden uniós tagállamban megtalálható. Magyarországon ezt a funkciót az OLAF Koordinációs Iroda látja el.

***

Lapunk megkereste a NAV és az AFCOS magyar illetékeseit a fejleményekkel kapcsolatban. Amint megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

***

Új szabályok a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozóan

A közbeszerzésekről szóló törvény kapcsán az Európai Bizottság pontosításokat kért a magyar kormánytól. Habár ezt az eddigi szabályokból is egyértelműen le lehetett vezetni, a jövőben a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok is a közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezettek listáján szerepel (ugyanígy az általuk létesített vagy fenntartott intézmények vagy más jogi személyek is).

Szigorodhatnak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra („kekva”) vonatkozó személyi összeférhetetlenségi szabályok is. 

A cél az, hogy az alapítványi döntéshozatalban ne vehessenek részt azok a személyek, akiknek objektivitása megkérdőjelezhető. A módosítás értelmében összeférhetetlen az a személy, aki feladatai pártatlan és elfogulatlan ellátására gazdasági érdeke vagy bármely egyéb közvetlen vagy közvetett személyes érdeke vagy körülménye miatt (ideértve családi, érzelmi okokat vagy a politikai, nemzeti hovatartozást is) nem, vagy csak korlátozottan képes.

Az összeférhetetlenségi okot haladéktalanul be kell jelenteni. Az összeférhetetlenség tényét

az alapítvány köteles közzétenni az erről szóló döntést követő egy héten belül, legalább egy évig terjedő időtartamra.

Az összeférhetetlenség tényének megállapítását követően a kekva köteles biztosítani, hogy az érintett az alapítványi döntéshozatalban ne vehessen részt. 

Ezzel kapcsolatban az ATV Start Szigorlat című műsorban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az érintett politikusoknak nem kell lemondaniuk pozícióikról ezekben az alapítványokban. Azokban

az egyedi ügyekben viszont, amelyekben személyi összeférhetetlenség merül fel, nem szavazhatnak.

A módosítások az alábbi szervezeteket érinthetik:

Az állam által alapított közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok

Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány
Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány
Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány
Hauszmann Alapítvány
Jövő Nemzedék Földje Alapítvány
Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány
Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány
Közép-európai Oktatási Alapítvány
Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány
Magyar Kultúráért Alapítvány
Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány
Makovecz Campus Alapítvány
Marek József Alapítvány
Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány
Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány
MOL - Új Európa Alapítvány
Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány
Neumann János Egyetemért Alapítvány
Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány
Pannon Egyetemért Alapítvány
Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány
Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány
Soproni Egyetemért Alapítvány
Széchenyi István Egyetemért Alapítvány
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
Színház- és Filmművészetért Alapítvány
Testnevelési Egyetemért Alapítvány
Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány
Universitas Miskolcinensis Alapítvány
Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány

Az állam mint csatlakozó részvételével működő közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok

Batthyány Lajos Alapítvány
Mathias Corvinus Collegium Alapítvány
Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány

Nyitókép: A kép illusztráció. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy csepeli logisztikai központban tartott átfogó ellenőrzésen 2013. október 17-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami66
2022. szeptember 21. 18:14
Jól van jöjjenek csak. Mint áprilisban a választási megfigyelők hada. Jó, hogy itt voltak, legalább senki nem vonhatta kétségbe a választási eredményt nyugaton sem. Ugyanez lesz a pénzügyőrökkel is. Most az a mantra, hogy korrupció és lopás hegyek. Aztán az ellenőrök majd keresnek, de nem találnak és csak a vállukat vonogatják, de nekünk otthon azt mondták, hogy még a gatyát is lelopják rólunk.
airmax
2022. szeptember 21. 17:55
Nekem semmi bajom ezekkel a módosításokkal.. Remélem minden eu országban legalább ennyire pecíz szigorú a szabályozás...
istvanpeter
2022. szeptember 21. 17:52
Egyébként az egész cirkusz sima kötözködés és útonállás. Ilyen alapon, bármelyik tagországot lehetne piszkálni. Ugyanakkor, nem volna szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hatalomgyakorlás meghatározó kérdéseiben kizárólag a tagországok választópolgárainak van joga dönteni és véleményt mondani.
Hangillat
2022. szeptember 21. 17:42
Speciális, az OLAF által jóváhagyott kenőanyaggal kell megkenni az OLAF -ittenieket, hogy olafozottan menjenek a dolgok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!