Ember a Holdon, újra? – indul a NASA Artemis programja

2022. augusztus 29. 12:08

Az első rakéta fellövésével elindul az Artemis program, a NASA új, nagyszabású vállalkozása, melynek célja, hogy hamarosan újra ember – az első nő – léphessen a Holdra; majd megépüljön az első tartós holdbázis és egy Hold körüli űrállomás is.

2022. augusztus 29. 12:08
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: az Artemis 1 Cape Canaveralban (CHANDAN KHANNA / AFP)

 

A valaha volt legerősebb NASA-rakétával indul útjára az Artemis program. Az amerikai űrügynökség célja, hogy három-négy éven belül embert juttasson a Holdra – hosszabb távon pedig megalapozzon a majdani Marsra szállásnak is.

A Space Launch System (SLS) nevű rakétát az Orion űrkapszulával – jó idő esetén – hétfő folyamán lőné fel a NASA a Kennedy űrközpontból. Ha halasztanak, a következő napokban és hetekben még további idősávok állnak rendelkezésre a kilövéshez.

Az SLS rakéta 39,1 meganewtonnyi erővel indul az űrbe, ami 15 százalékkal nagyobb, mint a Saturn V rakétáké, amikkel a hatvanas-hetvenes években zajlott az Apollo program. Az SLS ereje 60 Concorde repülő összesített teljesítményének felel meg.

Az Artemis program első nagy küldetése során legénység nélkül lövik fel a rakétát és a kapszulát:

a cél a Hold megkerülése, majd a kapszula visszajuttatása a Föld felszínére.

A küldetés mintegy 6 hetet venne majd igénybe.

E küldetéssel tesztelik, hogy a technológia és az űreszközök alkalmasak-e az emberrel induló küldetésekre és arra, hogy újra űrhajósokat tudnak-e juttatni a Hold felszínére.

Élő közvetítés Cape Canaveralból

 

1969 és 1972 között tizenkét űrhajós járt a Holdon. A NASA a következő holdutazás során az első nőt és az első színes bőrű személyt juttatná el a Földet kísérő égitest felszínére.

Az Orion 38 ezer kilométer/órával érkezik majd vissza a Föld légkörébe, a kapszula biztosítására az Apollo programban használt Avcoat nevű anyaghoz térnek majd vissza.

Az Artemis 2. küldetése során már négyfős legénységgel indulnának, a kapszulával szintén megkerülve a Holdat, de még nem landolva ott.

A harmadik küldetés vinné egyenesen a Holdra az űrhajósokat.

A 2025-re vagy 2026-ra tervezett küldetés során a Hold déli sarkán szállnának le, ahol vizet sejtenek a jeges rétegekben. 

E küldetés után már évente indulnának expedíciók a Holdra.

Miért a Hold? A NASA videója

 

A programban részt vesz Elon Musk SpaceX cége is, ami az űrkapszuláról a holdra szálló modult fejleszti ki.

A NASA programjában részt vesz az Európai Űrügynökség is, amely az Orion kapszulához csatlakozó szervizmodult fejlesztette ki. 

Az Artemisen belül már most 9 küldetést terveznek –

a későbbiekben már holdbázis építésére is sor kerülhet.

Az Artemis felszíni bázis a leendő holdbázis alapja lenne majd, melyet a 2020-as évek végén hoznának létre. Három fő modulból állna: a felszíni élőhelyből, a lakható mobil platformból és a holdjáróból. Segítené a legfeljebb két hónapos missziókat, és a később Marson használandó technológiák fejlesztésére szolgálna.

A holdbázis mellett

egy Hold körül keringő űrállomást is terveznek,

amely a távolabbi űrbe – illetve a Hold felszínére – induló utazások kiindulópontjául szolgálna majd. 

A NASA részéről elhangzott, hogy a végső cél a Marsra szállás előkészítése, amire jelen állás szerint a 2030-as évek végén, esetleg 2040-ben kerülhet majd sor. Amíg a Holdra néhány nap az út, addig egy marsi utazás több hónapot venne majd igénybe.

Az SLS rakéta (forrás: NASA)

Az Orion űrkapszula (forrás: NASA)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. szeptember 05. 20:40
Újra a kurva anyátokat! Először, már ha sikerül!!
zenitaph
2022. augusztus 29. 22:57
Basszus azért azt nem gondoltam, hogy itt ennyi: hálivúdistudioban vettek fel a holdra szállást" fele felkegyelmu tobzodik itt. Őszintén azt hittem ez az összeesküvés hívő allatfaj mar kihalt.
MyOp
2022. augusztus 29. 19:58
Anetkát végre kilövik.
sorivo4
2022. augusztus 29. 19:48
Most már sokkal jobb a stúdiótechnika. Ma már Matt Damon is járhat a Marson. Sőt, onnan még vissza is jöhet élve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!