Irán szerint lehetséges az egyezség az Egyesült Államokkal

2022. június 29. 20:47

Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy nem fognak engedni a Teherán által a tárgyalások során meghatározott „vörös vonalakból”.

2022. június 29. 20:47
null

Irán szerdán kijelentette, hogy az ország atomprogramjáról folyó tárgyalásokon lehetséges a megegyezés az Egyesült Államokkal, ugyanakkor hangoztatta, hogy nem enged a „vörös vonalakból”.

Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja és Ali Bagheri iráni tárgyaló kedden a katari fővárosban, Dohában kezdett közvetett tárgyalásokat az iráni nukleáris programról annak érdekében, hogy a Bécsben folyó, három hónapja megrekedt tárgyalások kimozduljanak a holtpontról. Közben Hosszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter türkmenisztáni látogatásán szerdán leszögezte: „ha az amerikai félnek komoly szándékai vannak és reálisak,

 Amirabdollahián kijelentéseiről az IRNA hivatalos hírügynökség tudósított.    

A „vörös vonalból” nem engednek 

Az iráni külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy országa nem fog engedni a Teherán által a tárgyalások során meghatározott „vörös vonalakból”. „Komolyan gondoljuk”, hogy megállapodásra törekszünk – tette hozzá. A három hónapja megrekedt bécsi tárgyalásokon – amelyeken Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és közvetve az Egyesült Államok – vesz részt, az Iránnal 2015-ben kötött atomalku felélesztéséről tárgyalnak. Az amerikaiak és az irániak azzal vádolják egymást, hogy

akadályozzák a 2015-ben kötött nemzetközi megállapodáshoz történő visszatérést,

amely korlátozásokat írt elő Irán nukleáris programjára, cserében az iszlám köztársaság elleni nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért.

(MTI)

Nyitófotó: AFP.   

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. június 29. 22:40
"Irán szerint lehetséges az egyezség az Egyesült Államokkal" Van politikai érzék Iránban! Az USAQ éppen leterhelt, éppen Bidenek sem mindegy, mindenképpen jól jönne az USDAQ-nak egy kis tehermentesítés...
magyar demokrata
2022. június 29. 21:40
Az USA az ördöggel is szövetséget köt, ha abból haszna származik, s másoknak ártani tud!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!