Az összes háztartásból kivezetnék a gázt 2034-re a klímasemlegesség nevében

2022. június 30. 21:24

Négy éven belül megszüntetnék a sütésre-főzésre használt gázszolgáltatást, valamint betiltanák a gáz bekötését az új épületekben.

2022. június 30. 21:24
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét. Erről ide kattintva írtunk bővebben.

Az összes háztartásból kivezetnék a gázt 2034-re

Az Egyensúly Intézet Hogyan érjük el a klímasemlegességet? II. című szakpolitikai javaslatcsomagjában azonban már arra is kitérnek, a klímasemlegesség eléréséhez a gázhasználat csökkentésére, a gázinfrastruktúra folyamatos átalakítására és a kiterjedt elosztóhálózat fokozatos leépítésére is szükség lesz.

Ez viszont többek között azt jelenti, hogy négy éven belül megszüntetnék a sütésre-főzésre használt gázszolgáltatást, valamint betiltanák a gáz bekötését az új épületekben

– adta hírül csütörtöki cikkében az Index

A portál azt írja: a javaslatcsomag 2030-ig legalább 200 ezer háztartást választanának le a földgázrendszerről. Ennek érdekében pedig 2034-re a konyhákból is kivezetnék a gázt, minden háztartásból. Valamint 2025-től betiltanák a gáz bekötését is az új épületekben.

Csökkentenék a maximális sebességhatárt

A portál arra is kitér, hogy az autópályákon a jelenlegi 130 kilométer per órás sebességkorlát helyett 110 kilométer per órára állítanák be felső határt. Mint írják, ennek köszönhetően a dízelautók esetében 12 százalékkal, a benzines járművek esetében pedig 18 százalékkal csökkenne a fogyasztás.

Magyarország jó úton halad

Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint Magyarország kiváló úton halad a klímapolitikai vállalásainak beteljesítése felé. A tárcavezető úgy véli, hogy a 2030-ig megvalósítandó kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-re időzített törekvések pedig az évtized végére valóra válhatnak.

Az Index eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kacorka
2022. július 02. 00:46
Ez a totális ellenőrzés és kiszolgáltatottság előszobája. Aztán indul a távirányítót villanyóra... Már festik a zöld horogkeresztet a zöld csillagos sarló- kalapáccsal....
Zilizi Gábor
2022. július 02. 00:23
Ááá már értem. Pontosan olyan körülményeket kell kialakítani mint Afrikába van a szegény államokba. Ha már úgyis ide jönnek akkor legyen otthonos. Se gáz, se meleg víz, se szabadság, se élelem. Mert: Fekete nők, bambusz nád, majomkenyér fa, kókusz dió O-óó Afrika.
Vizi369
2022. július 01. 19:10
Nem értem minek erőlködünk a fejlődéssel, jöhet az atom aztán majmok bolygója.
ihavrilla
2022. július 01. 18:29
És mi lesz gáz helyett? Villanytűzhely? Akkor kell erőmű. És ha minden lakótelepen villannyal főznek-fűtenek-vízmelegitenek, akkor vajh' elég lesz az a vezeték, amit nem ilyen igénybevételre terveztek? Azért egy fél városban kicserélni az elektromos betápvezetéket, az sem kis tétel lesz. Remélem nem a megújuló energiára alapoznák, hiszen lehet, hogy szélcsendben és este is szeretnék főzni vagy fürödni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!