A Bizottság jóváhagyta a magyar kisvállalati programot, több milliárd forint érkezik hazánkba

2022. június 17. 19:24

A versenypolitikáért felelős uniós biztos szerint a támogatás lehetővé teszi, hogy a magyar kormány enyhítse az ukrajnai háború gazdasági hatását.

2022. június 17. 19:24
null

Az Európai Bizottság jóváhagyta pénteken azt a mintegy 90 milliárd forint (226 millió euró) keretösszegű magyar programot, amely a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására szolgál az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben – közölte a brüsszeli testület.

A közlemény Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: a támogatás lehetővé teszi, hogy

a magyar kormány enyhítse az ukrajnai háború gazdasági hatását

és azt a likviditási hiányt, mellyel a különböző ágazatok kis- és középvállalkozásai a jelenlegi geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt szembesülnek.    

Ágazatokon átívelő támogatás

Tekintettel a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanságra, a program célja annak biztosítása, hogy a rászoruló vállalkozások továbbra is elegendő pénzforráshoz jussanak - emelték ki a brüsszeli indoklásban. Emlékeztettek: az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes uniós válságkezelési rend keretében bejelentett magyar program célja, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben ágazatokon átívelően támogassa a kkv-kat.

A programot az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezeli, a támogatást új hitelekre adott garanciák formájában legkésőbb december 31-ig nyújtják. Futamideje nem haladhatja meg a hat évet, a kezességvállalási díjaknak pedig tiszteletben kell tartaniuk az ideiglenes válságkeretben meghatározott minimális szinteket – írták.    

Az intézkedés nyitva áll a különböző ágazatok vállalkozásai előtt, különös tekintettel a mezőgazdaságra,

az élelmiszeriparra és a biogazdasági értékláncra. A hitelintézeteket és a pénzügyi intézményeket kizárják az intézkedésből - közölték. A támogatható kedvezményezettek a hitel 90 százalékát meg nem haladó állami kezességvállalással fedezett új kölcsönökre jogosultak. A veszteségeket a hitelintézetek és az állam arányosan viselik – tették hozzá a brüsszeli közleményben.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2022. június 19. 22:29
Nem kell itt előre örülni. Ez a pénz még nincs itt. És szerintem, még hosszú ideig nem is lesz. Majd megint jönnek valami európai parlamenti baromsággal, valami kitalált újabb jogállami gumicsonttal, és visszatartják ezt a lóvét is.
llnnhegyi
2022. június 18. 10:05
A pénzcsapot elég egyszer megnyitni,dől a pénz! A Magyar Kormány kapja! Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester nem kapott semmit. Dobrev Klára őrjöng,nincs minimálbér az EU-ban. Magyarország elutasította. Egy rakás csőd továbbra is a moslékkoalíciósok emberei !
nempolitizálok
2022. június 18. 09:51
Ballibsiknek ez ahogy elnézem, nagyon rosszul esik:))) Lassan le lehet cserélniük Botmixert és Donáth Kacsát. Elkoptak.
bagira
2022. június 18. 09:27
Nem csak az újabb adósság terhelné az eut hanem Amerika az eus tagországon vasalná be a háborúban elsütögetett drága fegyvereket , Ámerikában sincs ingyen ebéd .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!