Azonosították két Árpád-házi uralkodónk maradványait

2022. április 14. 09:04

Árpád-házi uralkodóink, illetve a Hunyadi családra jellemző Y-kromoszóma azonosításának legújabb tudományos eredményeiről tartott sajtótájékoztatót Kásler Miklós.

2022. április 14. 09:04
null

Az emberi erőforrások minisztere Horváth-Lugossy Gáborral, a Magyarságkutató Intézet főigazgatójával, Makoldi Miklós Zsomborral, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetőjével, valamint Neparáczki Endre, az intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának vezetőjével tartott sajtótájékoztatót szerdán – írja a Magyar Nemzet. 

„A magyar nemzet eredete és őstörténete az identitásképző tényezők közül talán a legfontosabb” – mondta Kásler Miklós, hangsúlyozva, hogy éppen ezért olyan fontos a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjában zajló munka. Ennek keretében egyfelől széles populációgenetikai kutatások, másfelől uralkodóházaink genetikai vizsgálata folyik. A sajtótájékoztató apropóját pedig az adja, hogy rendkívüli eredményt jelenthetnek be a kutatók:

két Árpád-házi királyt, valamint a Hunyadi családra jellemző Y-kromoszómát sikerült azonosítaniuk.

A 2015-ben indított kutatás eredményeként előbb III. Béla genetikai vonalát, azaz az Árpád-házra jellemző génszakaszt sikerült meghatározni. Ennek köszönhetően lehetett tudományos alapon vizsgálni a győri Szent László-ereklyéből kinyert DNS-t és a tihanyi apátságban nyugvó I. András király és Dávid herceg maradványait. Az egyre terebélyesebb kutatás vezetett odáig, hogy 2021 tavaszán érdemes volt megkezdeni a Székesfehérváron őrzött csontmaradványainak vizsgálatát.

Mint a lap is írja, a tudományos protokoll sajnos nem teszi lehetővé, hogy az azonosított személyek kilétét már most nyilvánosságra hozzák. A szélesebb közönség csak a szakmai publikációk megjelenése után ismerheti meg a tényeket.

A jelenleg elérhető legmodernebb vizsgálatokkal a teljes genomsorrendet tudunk leolvasni az ezeréves csontmaradványokról”

– egészítette ki az elhangzottakat Neparáczki Endre, az intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának vezetője. „Nemcsak az Y-kromoszómát és a mitokondriumot, de egy új eljárásnak köszönhetően az összes testi kromoszóma szekvenciasorrendjét meg tudjuk határozni, s így pontosan meg tudjuk rajzolni a rokonsági viszonyokat” – fogalmazott.

Nyitókép: Munkácsy Mihály – Honfoglalás. Forrás: wikipedia.org

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. április 15. 17:04
A tettesek még szabadlábon?
Flagellator1974
2022. április 15. 00:46
"Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy a Hunyadiak maradványait az 1918-as román bevonuláskor szétszórták Gyulafehérváron, ezért már csak egy helyen volt lehetőség „közelebb jutni” a családhoz: Corvin János és leszármazottai Lepoglavában őrzött csontjainak vizsgálatával."
56október
2022. április 14. 20:39
Lássunk tisztán végre, ez a fontos. Én aztán nem rajongok a románokért, de ha kiderülne, hogy a Hunyadiak román eredetűek, nem zavarna. A lényeg az, amit ezért az országért tettek.
budapesti
2022. április 14. 14:00
Két ember találkozik a buszon. Azt mondja az egyik: Szervusz, István! Ezer éve nem láttalak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!