Riporter: A bizonytalanok között van olyan, aki Gyurcsány miatt nem szavaz az ellenzékre. Dobrev: Már nincsen

2021. augusztus 30. 20:52

„Az, hogy lesz egy pár felbujtott tüntető, hát ezeket a 2002-es és 2006-os választások után már megszoktuk” – válaszolta Dobrev arra a kérdésre, hogy nem lenne-e káosz az egyszerű többséggel történő alkotmányozásból.

2021. augusztus 30. 20:52
null

Dobrev Klára egyetért férjével, hogy háborúra kell készülni áprilisban, mert szerinte „el fog bukni” aki azt hiszi, hogy Orbán Viktor bele fog nyugodni a választási vereségbe, hátradől és majd „visszahívja az embereit a kétharmados intézmények éléről”. 

A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz által elfogadott Alaptörvény „egész egyszerűen alkotmányellenes”

Dobrev Klára szerint a feles felhatalmazással az új kormány még költségvetést sem módosíthat, mert a Fidesz által elfogadott Alaptörvény ezt lehetővé teszi, valamint az új kormány azonnal szembetalálja magát a Fidesz által uralt intézményekkel. Épp ezért az új parlamentnek ki kell mondania, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes, és a választáson kifejezésre juttatott népakaratból kell közjogi biztosítékokat alkotni.

Szöllősi Györgyi többször is rákérdezett, hogy amennyiben a népakarat feles többséget ad, akkor nem tehetik meg ezeket a lépéseket az ellenzéki kormány képviselői, akkor hogy kormányozna Dobrev Klára, de a DK miniszterelnöke csupán megismételte sokadjára is, hogy egyértelmű kampánnyal és egyértelmű üzenettel fognak kampányolni, miszerint akkor is, hogyha csak 50%+ 1 szavazattal győznek, akkor is neki fognak állni lebontani az Orbán-rendszert.

A műsorvezető felvetette, ha Dobrev Klára az elképzeléseit feles többséggel próbálná véghezvinni, tehát elmozdítaná a Kúria, az Alkotmánybíróság, a Legfőbb Ügyészség tagjait, akkor törne ki leginkább a káosz, akkor vinné a Fidesz igazán az utcára az embereket. Dobrev Klára azt válaszolta, hogy nagyon sok mindenre vannak felkészülve, nagyon sok forgatókönyvet tartanak lehetségesnek, de mégis úgy véli, 

Mindig, amikor a Fidesz elveszíti a választást, akkor ezzel bepróbálkozik. A rendőrség nagyon sokat tanult az elmúlt időszakból, és aki rendőrökkel találkozom, azoknak ugyanúgy tele van a hócipőjük.”

Dobrev Klára árnyékkormány felállítását is tervezi, bár konkrétumokat nem árult el.

A következő kormánynak nagyon erős, nagyon bátor politikusokból kell állnia. De ami a legfontosabb, hogy meg kell mutassuk, hogy teljesen más stílusú kormányzás lesz jövő áprilistól. El kell kezdeni intenzíven és folyamatosan tárgyalásokat folytatni. Az Orvosi Kamarával, a Pedagógus Szervezetekkel, a civilekkel, a szakértőkkel akiknek a véleményét be kell vonni.” Dobrev Klára úgy véli, a Demokratikus Koalíció mára a legerősebb ellenzéki párt lett, és megszabadult férje, Gyurcsány Ferenc népszerűtlen döntéseinek súlyától. „Biztos van olyan, aki Gyurcsány miatt nem szavaz az ellenzékre” – mondta Szöllősi Györgyi. „Már nincsen” – válaszolta Dobrev Klára.

Az érdekli őket, hogy mit fog csinálni a jövőben. A DK kampányának is a legnagyobb ereje, hogy nem azzal foglalkozunk, ami elválasztott minket a múltban, hanem azzal foglalkozunk, ami össze fog kötni a jövőben.” Férje, Gyurcsány Ferenc kormányzásának sötét árnyékát szerinte az hessegeti el, hogy jövőre egy „sosem látott széles nemzeti koalíció fogja irányítani az országot, jobboldal, baloldal, liberálisok, zöldek. Ilyen még nem volt Magyarországon, és tizenkét év megrögzött orbáni rémálom után én híve is vagyok a koalíciós kormányzásnak.”

Fotó: ATV

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaaaaaaab
2021. szeptember 01. 10:35
Továbbra is várom a t. fideszes politikusokat, hogy az utcára hívjanak minket! Okt. 23 még messze van! Én ki akarok menni már holnap, tüntetni ez ellen a szégyenteljes nyilatkozat ellen! Ki van még velem?
Folyékony Szilárd
2021. szeptember 01. 07:56
Gyurcsány csak az orrbanisztanisták szerint megosztó. Az ellenzékisták szerint viszont aki részese egy nemzeti összefogásnak, az minden csak nem megosztó figura. A Fidesz próbálja meg beállítani Gyurcsányt sátánnak, azonban ahogy telik az idő egyre jobban bebizonyosodik az ellenkezője. Én jó emberismerő vagyok, már a kezdetekkor láttam, hogy nem rossz ember. Orbánra pedig pont az ellenkezője igaz. Orbán olyan mint egy pávián. Kívül vigyorog, belül rothad.
Folyékony Szilárd
2021. szeptember 01. 07:39
Csűrheti csavarhatja a csuti rém a törvényeket úgy, hogy 1 szavazattal kétharmada legyen, attól még nem lesz többsége. Ezért ne csodálkozzon a stadionmániás pszichopata törpe, ha a többség egyszerűen megfosztja a manipulált törvényeknek álcázott döntéseitől.
Folyékony Szilárd
2021. szeptember 01. 07:34
Egy választási törvény is csak úgy lehet legitim, ha azt a választások után(nem pedig előtte) a nemzet összes pártjának támogatásával írják, abba mindenki beleegyezik. Ez vonatkozik az alkotmányra is. Egy olyan választási törvény alatt történt választás eredménye amit úgy írták, hogy az ellenfél nem támogatta simán ér az egyszerű parlamenti többség annyit, mint a kétharmados. Egyébként kurva egyszerű, mert csak a szavazatok számát kell összeszámolni, és akkor kiderül mennyire legitim egy parlament. Ha 2,5 millió szavazóval alkotmányozhaz a fidesz, akkor szerintem ugyanennyivel az ellenzék is. Függetlenül attól mennyi birka ül a parlamentben. Tehát a legitimációt nem a parlamenti birkák száma, hanem a pártokra leadott szavazatok száma adja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!