Távozik a közmédiából Keresztes Ilona: a magzat élethez való jogát fogja védeni

2021. május 08. 21:02

A legvédtelenebbek a magzatok, s ugyan aki abortuszra megy, nem gyilkos, de megszakítja egy kis ember életét – mondja a 777-nek Keresztes Ilona, a közmédia ismert munkatársa, aki távozik munkahelyéről, hogy az életvédelemnek szentelje magát.

2021. május 08. 21:02
null

Keresztes Ilonának gyermekkori álma teljesült, amikor 1998-ban elkezdett a Kossuth Rádióban dolgozni. Tíz éven át felelős szerkesztője volt a Vendég a háznál című műsornak, értékes munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy 2019-ben a közönség szavazatainak köszönhetően Prima Primissima díjat nyert. A sikeres újságíró sokak meglepetésére mégis úgy döntött, hogy biztos munkahelyét elhagyja, mivel úgy érzi, van egy terület, amely különösen fontos számára: ez pedig az életvédelem – olvasható a 777-en.

„Úgy érzem, úgy egészséges, ha átadom a lehetőséget a többieknek, hiszen tele van a csapat tehetséges munkatársakkal minden korosztályból, akik nélkülem is tudják folytatni. Távozásom másik oka, hogy nagyon fontos küldetésem az életvédelem, a magzati élet védelme. Már 20 éve is próbáltam erről műsorokat készíteni, amikor ez teljesen tabutéma volt a közmédiában, nem volt szabad beszélni erről.

Mostanra úgy érzem, olyan sok mondanivalóm van az ember méltóságáról, hogy az már nem fér bele a közszolgálati keretek közé” – fogalmazott a 777-nek a műsorvezetőnő.

Hozzátette: „újságíróként fogok dolgozni több műfajban. Még sajnos nem beszélhetek részletesebben ezekről a tervekről, de nagyon izgalmas dolgok vannak készülőben.”

Később így fogalmaz: 

Nincs jogunk véleményt alkotni arról, hogy milyen ember az, aki az abortusz mellett dönt vagy azon gondolkodik. Mint ahogy arról sem lehet pontos tudásunk, , mennyire jó ember egy több gyermekes anyuka. Nekünk nem az a feladatunk, hogy bárkinek az emberségéről ítéletet mondjunk, ez a Jóisten dolga. A mi küldetésünk a baba hangjának felhangosítása.

Az abortuszon gondolkodó nőkön látszik az az iszonyatos félelem, amit a nem kívánt terhesség okoz. Szinte roskadoznak alatta, márpedig egy olyan emberbe nem rúgsz bele, aki így érez, hanem átkarolod, szereted, és megérted a helyzetét. Pont most kísértünk imában és támogatásban egy gimnazista lányt, aki végül elvetette a babát, majd érettségizni ment. Nagyon megrázta az egész közösségünket az eset, de azt el kell fogadnunk, hogy a döntés az övé. Mi csak szeretjük és elmondjuk neki, amit a szabad döntéshez tudia kell. Ítélkezni felette nem szabad, nekünk támogatni kell őt és a babát is.

Volt egy lány a közösségünkben, aki már elvégezte a képzésünket, amikor megtudta, hogy az édesanyjának korábban abortusza volt. Többen voltak testvérek, belegondolt abba, hogy egyikőjük nem született meg. Később felhívott az édesanyja és megköszönte nekem ezt a közösséget, mert korábban félt a lánya reakciójától. Megdöbbentette, hogy milyen szeretetteljesen és támogató módon tudta fogadni ezt a fájdalmas hírt.”

Azt is kifejti: 

„Aki abortuszra megy, nem gyilkos. Nem úgy gondolkodik, hogy a gyerekét öli meg, hanem egy borzalmas krízisből sírva, futva, néha négykézláb menekül. Az igaz, hogy

Erre tanítani kell az embereket, mert a két dolgot nehéz szétválasztani, és borzasztó nagy károkat okozhatunk a meggondolatlan mondatokkal.

Mint ahogy azt is meg kell tanulni, hogyan reagálj azokra a gyalázatos üzenetekre, amelyeket azért kapsz, mert kiállsz az élet védelme mellett. Ez is állandó tapasztalat sajnos. Szeretném, ha ebben a témában nem az agresszív indulatok vezetnék a párbeszédet.”
 

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. május 09. 21:03
Ha valóságot akarsz, vallási hablaty helyett, akkor az ember kialakulása egy folyamat, a fogantatástól a születésig, amely lépésről lépésre történik, állandó változással. Nincs egyetlen olyan kitüntetett pontja sem, amelyik előtt közvetlenül még nem kifejlett élet, közvetlenül utána meg az. Nem ilyen egyik vége sem, se a fogantatás, se a születés. A jelenlegi magyar jogi környezet is ehhez a nyilvánvaló biológiai igazsághoz alkalmazkodik, azzal a jellegzetességgel, hogy mivel a jogi döntések nem alapulhatnak egy folyamaton, némileg önkényes, ám szintén tudományos megalapozottságú határidőket határoznak meg egyes szükséges kérdésekben (jelesen pont ilyen az abortusz), másokban meg feltételek bekövetkeztéhez kötik a különféle döntéseket. És ez így van rendjén. Senki nem kényszerít titeket, akik a biológia helyett a vallás oldaláról akarjátok kezelni a kérdést, hogy ezt tegyétek a _saját életetekben_, sőt, ehhez minden támogatást megkaptok. De abban a pillanatban, ahogy a magatok partikuláris érdekeit és meggyőződéseit rá próbáljátok kényszeríteni a társadalom többségére, az a társadalom ott fog állni, hogy idejekorán megakadályozza ezt.
masamód
2021. május 09. 18:46
Fantasztikus műsorvezető volt Keresztes Ilona. A betelefonálókkal is mindig hihetetlenül intelligens, egyenes, széles látókörű partner volt. Nem tudtam, hogy Prima Primissimát nyert, de nagyon megérdemelte, talán a legjobb volt a Kossuth Rádióban (pedig eléggé "eldugott" műsor ez a Vendég a háznál, és még így is sikerült nyernie, nem semmi)! Nagyon fog hiányozni. :-(
DoomGuy
2021. május 09. 10:49
"s ugyan aki abortuszra megy, nem gyilkos, de megszakítja egy kis ember életét" Megint ez a kettős beszéd. A két mellékmondat ellentmond egymásnak. Ez hülyeség. Aki abortuszra megy, megöl egy másik embert. Pont.
Lauder Stenonis..
2021. május 09. 08:07
Pedig a 2/3-os többséggel rendelkező fidesz-kdmp simán megoldhatná. Tömjén benyújt egy módosítót, másnap a gránitszilárdságút újra módosítják és máris tilos az abortusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!