Közös teherviselés vagy visszatérés a tanácsi rendszerhez? – Orbán Balázs és Gémesi György vitázott

2021. április 09. 20:10

Ingyenparkolás, az iparűzési adó megfelezése: segítség a polgároknak vagy a települések kivéreztetése? Orbán Balázs miniszterhelyettes szerint az előbbi, Gémes György MÖSZ-elnök szerint utóbbi. A két fél táblázatokkal, számokkal, adatokkal felszerelkezve vitázott az önkormányzatok helyzetéről a Mandiner szervezésében.

2021. április 09. 20:10
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Heves levélváltások után végül a Mandiner szervezésében ült le a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Orbán Balázs parlamenti államtitkár és Gödöllő polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gémesi György egy asztalhoz. A vitát Kereki Gergő, a portál főszerkesztője moderálta, és a Scruton Közösségi Térben került rá sor.

A fő kérdés viszonylag tiszta volt: az ellenzéki önkormányzatok, Budapesttel az élen (plakátkampánnyal is) azzal vádolják a kormányt, hogy anyagilag „kivérezteti” az önkormányzatokat az iparűzési adó megfelezésével és a parkolási díjak elengedésével, míg a kormány azt mondja, válság idején mindenkinek, így az önkormányzatoknak is ki kell venni a részüket a polgárok megsegítéséből és a munkahelyek megőrzéséből. Az álláspontok nem közeledtek, sőt a kezdeti „kedélyes egyet nem értésből”, ahogy Orbán Balázs fogalmazott, félidőben átcsapott kemény vitába a diskurzus.

Elöljáróban Gémesi leszögezte, a MÖSZ nem pártpolitikai szervezet, vannak benne balos, független és fideszes településvezetők is, együttműködnek a kormánnyal, ő pedig elismeri, hogy az „oltásban világelső” a magyar kormány, 

„ehhez csak gratulálni tudok a kormányzatnak”.

Ő maga orvosként önkéntesen az oltásban is részt vesz. Ami nem tetszik neki, az a bizonytalanság – felemlegette a tavalyi iskolabezárás és az idei óvodai ügyelet kapcsán hozott, gyorsan változó intézkedéseket, és szomorú, hogy más számok, így a halálozások és a napi betegszám is azt mutatja, a járvány keményen érinti az országot. Ebben Orbán is egyetértett Gémesivel, hozzátéve, szeretné megköszönni a védekezésben résztvevő minden önkormányzat hozzájárulását.

Egyensúlyi állapot

Aztán fokozatosan jöttek elő az ellentétek. Gémesi szerint

  • a kormány több forrást vont el, mint amennyi feladatot vett át,
  • a korábbi, rendszerváltás előtti centralizált rendszer irányába fordult vissza a települések kapcsán,
  • a járványra hivatkozva az iparűzési adó felének és a parkolási díjnak az elengedésével nehezítette meg a települések dolgát
  • a fideszes önkormányzatokkal viszont kivételez.

Ezzel szemben Orbán úgy számolt, hogy

  • a kormány több feladatot vett át, mint forrást el,
  • épphogy most valósult meg a centralizáltság és abszolút önrendelkezés közötti egyensúlyi állapot
  • a gazdasági növekedés miatt eleve, Gödöllőnek viszont még a járvány alatt is nőttek az adóbevételei
  • a kormány pedig minden településnek ad, pártszínre való tekintet nélkül arra, amire igényt adott be: fejlesztésre vagy működésre.

Ezeket az állításokat aztán nem is sikerült összebékíteni, a felek gyakran meg is szakították egymást, rendszeresen előkerültek alma-körte összehasonlítások, mint például amikor Gémesi azt mondta,

„Európában egy kormány sem vont el az önkormányzatoktól pénzt”,

sőt Németországban és Ausztriában még 80, illetve 50 millió eurót adott is nekik, amire Orbán úgy válaszolt, hogy hazánkkal ellentétben ezekben az országokban eleve a tartományok és önkormányzatok visznek rengeteg feladatot, például kórházakat üzemeltetnek, amire járvány idején érthető, hogy többletforrást kell adni.

Gémesi György
Gémesi György

Feladatok, pénzek

Ami a központosítást illeti: Orbán rámutatott, hogy nemcsak a tanácsi centralizált rendszer nem jó, de az állam 2002-2010 között visszaélt a decentralizációval, 8000 állami feladatból 3500-at kiszervezett az önkormányzatoknak, közben 1000 milliárd forrást vont ki, eladósítva a településeket. 2010 után a kormány konszolidálta az adósságot, visszavett feladatokat, közben a gazdaság erősödött és az önkormányzatok bevételei is nőttek. Ezt törte meg a járvány, lám, a kormány adóbevételeiből is hiányzik 1000 milliárd forint, de

„ebből a teherviselésből mindenkinek ki kell vennie a részét”.

Gémes szerint viszont sérült a szubszidiaritás elve, a kormány olyan feladatokat is elvett a településektől, amelyeket nem kellett volna, noha az iskolák államosításával vagy éppen az okmányok kiadásának visszavételével egyet is ért, az építéshatósággal kevésbé,

„szép lassan megyünk vissza a tanácsi rendszerbe”.

Úgy vélte, hiába profitáltak a növekedésből, azt működésre kellett fordítaniuk a településeknek a mintegy 30 százalékos állami forrásmegvonás miatt az elmúlt 10 évben, pedig az árak nőttek és például a megemelt minimálbért is ki kell fizetni a dolgozóknak. 
Orbán szerint viszont éppen az egyensúly valósult meg, az önkormányzati támogatások kevésbé csökkentek, mint a feladataik (a finanszírozás 30, a feladatok finanszírozási igénye több mint 50 százalékkal – Gémesi szerint az arány lényegében fordított), az állam dolga pedig, hogy ne csak a gazdag településekre gondoljon, és csökkentse az egyes országrészek közötti óriási különbségeket. Az építésügyi hatóság egyébként sosem volt önkormányzati jogkör, a kormányhivatalok csak visszavették, a településkép kapcsán pedig most is az önkormányzatok döntenek.

Van az a pénz vagy sem?

Volt némi számháború konkrétan Gödöllő kapcsán. Orbán Gémesi városa kapcsán elmondta, a településnek 4 milliárdos tartaléka van, „ami a polgármester úr munkáját dicséri, és azt is mutatja, hogy a rendszer működik”. Most járvány van, amit gazdasági szempontból is kezelni kell, nem úgy, mint a 2008-2009-est, ahol maga az akkori baloldali kormány lökte a gödör legmélyére az országot. Az, hogy az állami és önkormányzati adóbevételek csökkentek, olvasatában nem rossz: ennyivel több pénz marad az embereknél. 

Polemizáltak a parkolódíjakról: Gémesi szerint az ingyenes parkolás komoly kiesés a településeknek, Orbán azzal riposztolt, hogy a magas parkolási díjak elengedésével lehet, hogy Gödöllő 120 millió forint adóbevételtől esik el, viszont sokan, akiket ez, illetve a gépjárműadó tartott vissza az autózásból, most autóba ülhet a zsúfolt tömegközlekedés helyett, így az intézkedés járvány idején sok emberélet megmenthet.

Orbán Balázs
Orbán Balázs

Gémesi nehezményezte, hogy nem adóztathatja meg sem az áthaladó teherautókat, sem a nagyobb cégeket, például a Tescót a kormány tiltása miatt, a miniszterhelyettes viszont azt hangsúlyozta, gödöllői polgárok is dolgoznak ott és közlekednek, félre kell tenni, hogy a Tesco „egy nagy gonosz multi, amit jól meg lehet adóztatni”.

Leszögezte: a kormány nem támogat semmilyen adóemelést járvány idején, „ha ezzel vádol minket, teljesen igaza van!”

Volt némi parttalanság abban is, ahogy Gémesi állította, a 25 ezer főnél népesebb települések nem is kapnak semmilyen forrást, Orbán ezt cáfolta, Gémesi állította, hogy a kormány nem áll szóba a településekkel, Orbán ezt is cáfolta, mire a polgármester: jó, de a településszövetségekkel, mint a MÖSZ, nem, erre a miniszterhelyettes ironikusan megjegyezte, szép ambíció, hogy gyakrabban szeretne találkozni a polgármester a kormányfővel, tolmácsolja majd ezt az igényt.

Van párbeszéd, nincs párbeszéd

A MÖSZ-elnök azt az állítást is elismételte, miszerint csak fideszes önkormányzatok kaptak csaknem kétmilliárd forintot a járványhelyzet miatt működésre, ellenzékiek nem, Orbán viszont elmondta,

nem pártszín, hanem igények alapján osztottak támogatást,

kitől működésre, kitől fejlesztésre jött ilyen, az ellenzéki Pécs nemrég kapott 8 milliárdos adósságátütemezést. A települések nem egyformák – magyarázta –, egész más a helyzet egy jó kondíciókkal bíró Gödöllőn vagy éppen Ózdon. Az viszont a településvezető, így Gémesi döntése, hogy a 4 milliárdból a város számláján 50-60 milliót fordított védekezésre, és egymilliárdot a városháza felújítására.

Itt elpolemizáltak azon, hogy a 4 milliárdból mennyi van már lekötve a városban bérekre, lekötött fejlesztésekre, egyéb tartalékokra, illetve kinek a döntése alapján, Orbán a felelősségre mutatott rá, emellett határozottan elítélte az „ellenzék politikai játékát”, hogy egyes településvezetők lekapcsolják a közvilágítást, közben a kormányra mutogatnak politikai haszonszerzés céljából, s azt állítják: nem áll szóba önkormányzatokkal a kormány, holott Orbán Viktor és Karácsony Gergely Facebook-oldalán is minimum ötven, egyeztetésről szóló hír olvasható a közelmúltból.

Kölcsönkenyér, utolsó szó

Szóba került a hitelfelvétel tiltása is – ez nem mostani, hanem 2014-es rendelkezés. Orbán kijelentette: a kormánynak ezzel kapcsolatban egy általános álláspontja van, ezt a józan ész diktálja, 

márpedig ez az, hogy működésre való hitel felvételét nem támogatja.

Gémesi Cser-Palkovics Andrást és Kósa Lajost idézte 2010 előttről, amikor az akkori szocialista kormányokat ostorozták forráselvonások miatt, valamint átadta az akkori, 12 pontba foglalt követeléseiket a Gyurcsány- majd a Bajnai-kormánnyal szemben ennek leállítására. Orbán mindkét idézettel egyetértett, hozzáfűzte, Gémesi harminc éve polgármester, komolytalan a tanácsrendszert emlegetnie, egyébiránt mindenkinek részt kell vennie a védekezésben.

A gyorsan lepergő vitaidő végén még volt egy kis élesebb hangvételű huzakodás, hogy ki mondja el az utolsó szót, Gémesi például közölte:

„Hát nem adja oda a pénzt ez a kormány!”

Végül – moderátori kérdésre – mindketten kiálltak az oltás fontossága mellett, Orbán hozzáfűzte, a hó végére meglehet a 4 millió beoltott, ami fontos, mert az átoltottság az előfeltétele annak, hogy újraindulhasson az élet.

Fotó: Ficsor Márton

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2021. április 10. 14:38
Te nem figyeltél akkor, vagy egy csúsztatással kezdted. Mert Akitlosz ezt írta: "Jó sok településen nincsen egyik sem vagy csak jelképes mértékű iparűzési adó van, mégsem véreznek ki." Te innét vitted félre a közszolgáltatásokra és általában az adókra. Pedig itt kifejezetten az önkormányzati adókról volt szó. Semmi olyanról amire kitértél. A liberálisok szoktak így vitázni, ha tudják, (bár ők csak érzik szerintem) hogy nincs igazuk. Na nem az igazi, hanem a mai liberálisok, születési nevükön kommunisták. Ez vélemény, ami sok év tapasztalata alapján már tény.
nick89
2021. április 10. 09:33
Közös teherviselés Magyarországon? Ez valami vicc! Vagy még rosszabb.
123321
2021. április 10. 09:01
Video Unavailable Sorry, this video could not be played.
Gullwing
2021. április 10. 08:56
Gémesynek nem sok köze van az orvosláshoz: 80-ban szerzett diplomát, 85-ig válogatott kerettag vol az hogy mellette ő az OTSI meg a sportkorház orvosa volt a szocializmusba az tudjuk mit jelent. 89-től MDF- es 90 elnők és utánna permanensen politikus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!