A határon túli magyarok jogai törékenyek

2021. március 12. 18:11

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kisebbségi jogokat érintő kérdésekben Zelenszkij magáévá teszi a korábbi, Porosenko-féle politikát. Interjú.

2021. március 12. 18:11
Brenzovics László

„Az oktatási törvény jogfosztó voltáról általánosságban már eddig sok szó esett. Egészen pontosan hogyan érint egy kárpátaljai magyar diákot ez a jogszabály?

 A törvény hatályban van, az európai uniós nyelveket beszélő kisebbségek számára 2023-ban fog teljes mértékben érvénybe lépni. Ez tulajdonképpen a kisebbségi nyelven történő oktatásnak a teljes felszámolását jelenti Ukrajnában. Magyar, román, orosz, bolgár tannyelvű iskolák nem lehetnek. Csak ukrán nyelvű tanintézetek működhetnek, amelyekben esetleg magyar vagy éppen román tannyelvű osztályok is helyet kaphatnak.

A törvény diszkriminatív módon négy csoportot állapít meg. Az első csoport az ukránoké, ők tanulhatnak az anyanyelvükön az első osztálytól az egyetemig. A második csoportba tartoznak a krími tatárok, akiknek lehet anyanyelvű oktatása középiskola végéig. A harmadik csoportot az európai uniós nyelveket beszélő kisebbségek – azaz a magyarok, a románok és a bolgárok – képezik, akik számára elemi szinten lehetséges az anyanyelven történő oktatás, s egy bizonyos százalékban, pár tantárgyat a felsőbb osztályokban is anyanyelvükön tanulhatnak. Végül a negyedik csoport az oroszoké, akiknek nincs joguk saját anyanyelvükön tanulni. Az elkövetkezőkben a felsőoktatásban is csak ukránul lehet tanulni. Ez azt jelenti, hogy az ukrán alkotmány, illetve az Ukrajna által aláírt nemzetközi szerződések által biztosított kisebbségi oktatási jogokat az érintett nemzetiségek többé-kevésbé elvesztették.

Mi a helyzet a nyelvtörvénnyel?

Tulajdonképpen a nyelvi jogokat teljes egészében felszámolták. A közigazgatásban a kisebbségi nyelvek használatát a magánszférába szorították vissza. Még az üzleti életben sem használható a kisebbségek anyanyelve, ami már a magánszféra szintjén is konfliktusokat okoz. Például egy étteremben, egy üzletben akkor lehet a saját anyanyelvén kiszolgálni a klienst, ha ő ezt kifejezetten kéri. Óriási visszalépés következett be a nyelvhasználat kérdésében, ráadásul ezek a szabályozások úgyszintén ellentétesek az ukrán alkotmányban rögzítettekkel, Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásaival, a nyelvi chartában foglaltakkal. Ezek az intézkedések továbbra is gerjesztik az országon belüli feszültséget, hiszen Ukrajna megmaradt egy többnemzetiségű, többnyelvű országnak.

Tisztázzuk: ha egy magyar ember anyanyelvén szólal meg, magyarul köszön egy étteremben, az a törvény értelmében már elégséges jelzés a párbeszéd nyelvére vonatkozóan, vagy külön kérnie kell az adott esetben szintén magyar pincértől a közös nyelvük nyilvános használatát?

Kérnie kell, hogy anyanyelven kommunikálhasson. A magyar pincér pedig alapvetően ukrán nyelven köteles kiszolgálni az adott esetben szintén magyar vendéget.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. március 15. 12:52
Határon túli magyarok jogai?? És a kótelezettségeik?? Vagy olyan az nincs nekik??
Agrippa
2021. március 13. 10:17
Érthetetlen, ill. bizonyos szempontból nagyon is érthető, hogy a jogállamiságra oly érzékeny eu hogy nem reagál a 20. század legsötétebb évtizedeit idéző ukrán maffia-kormányzat felfoghatatlan kirohanásaira.
hunpettel
2021. március 12. 21:22
A Fidesznek törvényben kellene meghatározni, hogy Ukrajna NATO és uniós csatlakozásáról népszavazás döntsön. Ezen kívűl alkotmányba rögzíteni, hogy a magyar hadsereg nem lehet egy katonai szövetségbe olyan országgal, ahol elnyomják a magyar kissebségeket és gátolják anyanyelvének használatát. Ez kizárná, hogy a valamikori jövőben akármilyen (!) magyar kormány támogassa Ukrajna északatlanti törekvéseit. Jelenleg egyedül a FIDESZ áll ennek a törekvésnek az útjába. Ugyanakkor Ukrajnában több politikus nyilatkozta, hogy 2030-ban Ukrajna már a NATO tagja lesz. Tehát valamilyen forrásból ilyen biztatást kaptak és számítanak rá, hogy akkorra a Fidesz már nem lesz hatalmon. Az EU és az USA komoly lépéseket látszik tervezni ebben az irányban.
packó_
2021. március 12. 19:17
Nyugalom, nehéz, de ezt is túléljük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!