Kijev megfélemlítő akciót indított a kárpátaljai magyarság ellen

2020. november 30. 20:25

Hétfőn ukrán radikális aktivista fenyegette a kárpátaljai magyarokat, majd állig felfegyverzett biztonságiak jelentek meg a magyar közösség kulcsfontosságú intézményeinél, illetve Brenzovics László KMKSZ-vezető házánál. Mi lehet a magyarellenes erődemonstráció célja, és hogy látják a helyzetet a kárpátaljaiak? Összefoglalónk.

2020. november 30. 20:25
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A kárpátaljai magyarság egyébként sem nyugalmas hétköznapjait újabb incidenssorozat rázta meg hétfő reggel. Kezdődött azzal, hogy egy egyenruhás ukrán nacionalista provokálta a beregszásziakat, majd fegyveresek szállták meg a magyarság fontos intézményeit. Az SZBU (Ukrán Belbiztonsági Szolgálat) emberei megjelentek a térség legfontosabb felsőoktatási centrumánál, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületémél, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházánál és Brenzovics László lakásánál is. Mi lehet az összehangolt akció célja?

Miért most lép fel a magyarsággal szemben, egyértelműen a félelemkeltés szándékával Kijev?

A helyi sajtóértesülések és a magyar közösség lapunknak nyilatkozó elöljárói alapján a következőket állapíthatjuk meg a hétfői atrocitásokról:

1) A nacionalista megfélelmlítési kísérlet közel sem egyedülálló, az utóbbi években rendszeresek voltak a hasonló akciók. Ahogy lapunknak vázolta korábban Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke, az ungvári magyar pártszékház felgyújtása vagy a magyarellenes rigmusokkal demonstráló huligánok megjelenése szervezett, megrendelésre módon történt; az ukrán nacionalizmust a Kárpátokon túlról táplálták eddig. A mindennapi együttélés ugyanis nem járt súrlódásokkal, annak ellenére sem, hogy Kijev a kisebbségi nyelvhasználat korlátozásával és a magyar közoktatást megnehezítő oktatási törvénnyel is kritikus helyzetbe hozta a magyarságot, miközben szélsőségesek halállistára tették a magyar képviselőket.

2) Az elmúlt hetekben Szijjártó Péter Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt, az ígéretes konzultáció ellenére azonban nem sokkal később kiderült: az ukrán fél kitiltotta területéről Grezsa István miniszteri biztost. Mindezt arra hivatkozva, hogy Budapest beavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba. Ez a „gesztus” a helyiek szerint már sejtette, hogy újabb kisebbségellenes akciók célpontja lesz a magyar közösség.

3) Az ukrán nacionalizmust valóban felerősítette az említett helyhatósági választás, ahol kifejezetten jól szerepelt a magyarság: hatékony mozgósítással, az KMKSZ eddigi legerősebb kampányával jó eredmények születtek, Beregszász vezetése is magyar kézben maradt. Az új testületek megalakulását azonban adminisztratív eszközökkel eddig akadályozták az ukrán hivatalok, Tiszaújlaki Kistérségi Tanácsban a magyar képviselők nem kapták meg az akkreditációjukat, így az ülést el kellett halasztani. A tanács működése döntően befolyásolja a magyar lakosságú területek fejlesztését, a magyarság életkörülményeit, így az akadályozás kicsinyes bosszúnak tűnik.

4) A mostani erődemonstráció, a kulcsfontosságú intézmények megszállása és a házkutatás szintén politikai motivációból zajlott Barta József, a KMKSZ alelnöke szerint. Hozzátette, a

szeparatizmus vádjával történt a mostani vegzálás, ami képtelen és nevetséges indok.

Darcsi Karolina a magyar párt kommunikációs vezetője szerint érthetetlen az időzítés, ugyanis mondvacsinált okokkal már két éve is zajlott vizsgálat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ellen. A fegyveresek lezárták az intézményeket, a bent tartózkodókat elküldték, és egész napos házkutatást tartottak. Mindeközben egy jótékonysági alapítványhoz is kiszálltak, és a történelmi Magyarországot ábrázoló térképeket is lefoglaltak.

Biztonsági szolgálat felfegyverzett embere Beregszász belvárosában (TV21 Ungvár felvétele) 

5) Az Egán Ede-programmal szembeni fellépés is erősíti azt a koncepciót, hogy Kijev mesterterve szerinti politikai játszma zajlik: a gazdaságélénkítő kezdeményezés a magyar állam támogatásával eddig több mint tizenhatezer helyi vállalkozónak segített. A térség erősítése, a vállalkozói réteg otthon tartása Ukrajna érdeke is, hiszen a központi forrásokat tehermentesíti a program, miközben a régió agráriumát és turizmusát is fellendíti. Ennek ellenére évek óta zajlanak vizsgálatok a projekttel szemben, ám

a házkutatás időzítése összehangolt magyarellenes nyomásgyakorlásnak tűnik. 

6) Ukrán oldalról szeparatista kísérletet emlegetnek, illetve pénzmosással vádolják Brenzovics Lászlót, akinek házánál külön biztonsági egység jelent meg. A magyarság képviselői megfélemlítésről beszélnek, és úgy nyilatkoztak, hogy Ukrajna másodrendű állampolgárainak tekinti a kárpátaljai kisebbséget.

Egy biztos: újra mélypontra kerültek a magyar-ukrán kapcsolatok, és újra messzebb vagyunk attól, hogy a kárpátaljai magyarság szabadon, európai módon élhessen jogaival, és ne váljon újra a kijevi boszorkányüldözés céltáblájává.

***

Nyitókép: Az ukrán belügy különleges egysége szállja meg a beregszászi magyar főiskolát (Kárpátalja Ma)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Watcher
2020. december 01. 21:06
Érdekes mennyire elszántak és bátrak a kis magyar kozoseggel. Bezzeg a Krímben amikor az oroszok jöttek lövés nélkül adtak meg magukat. Akkor sem bátrak sem elszántak nem voltak. Bár nekünk is lenne egy erős ütőképes hadseregunk.
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. december 01. 10:55
Köszönjük Szíjjártó Péternek az újabb nagyszerű külügyi sikereket!
Aerion
2020. december 01. 10:26
Ukrán nacionalisták menetelnek az ősi ukrán városban, Beregszászon. És egyáltalán az ősi-ősi ukrán földön, Kárpátalján. Teljesen igazuk van. Kicsit se visszás.
becskejoe
2020. december 01. 08:20
Mai napig szégyellem magam a magyar kormány miatt, hogy 2014-ben teljes mellszélességgel kiállt a Majdan mellett, nem gyózte az akkori magyar királyi sajtó könnyeit törölgetni a meghatódottságtól, hogy jaj be csodálatos, a demokrácia utat tör magának, a hős ukrán nép felkelt elnyomói ellen, még most is hánynom kell ahogy felidéződnek azok a hangok bennem. Mert közben én "élesben", igaz az orosz tv egyenes élő adásában néztem végig hónapokon, éveken át az egészet. Ismerem az igazságot, amit a CNN-től átvett anyagokból nem ismerhettek meg az emberek. Szégyen a magyar kormányra, hogy csak egy percig is kiállt ezek mellett, sőt még mindig dörgölőzni próbál. Keresi a békés utat! Hahahaha. Ezekkel. Ezek nem emberek, ezek emberbőrbe bújt farkasok, hiénák, elpusztíthatatlan zombik, pszichopata gyilkosok gyülevész falkája. Gyenge pontjuk: gyávaságuk. Harcolni képtelenek, csak védtelen emberre támadnak hogy azon élhessék ki minden kegyetlenségüket. Legnagyobb hősük Bandera, ez mindent el is magyaráz róluk. Ébresztő, Orbán, ideje a helyes oldalra állni, vagy beismerni, hogy a nyugat kényelméért lemondtál rólunk. Ne nélj, én nem fogok hozzád vándorolni, én itt megvárom halálomat, és az ősi temető még befogad. ti odaát meg majd inkább ne nézzetek tükörbe ezután.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!