A kulturált politizálás hatásos Európában

2020. szeptember 09. 10:45

Erős nemzettudat és a szuverenitásba vetett hit nélkül nincsenek nemzetállamok. Interjú.

2020. szeptember 09. 10:45
Juhász Hajnalka

Képviselő asszony, a szomszédos államok egy része a magyar történelem egyes kiemelkedő alakjait, történelmünk egy-egy jelentős eseményét a magáénak füllenti. Hogy a legártatlanabb példát említsem: Bécs osztrák orvosnak lódítja Semmelweis Ignácot, akinek életét épp ők keserítették meg. Ilyenkor a kiváló kapcsolatok reményében szemet kell hunynunk a nagyotmondás fölött, vagy védenünk kell az elemi magyar érdekeket?

Én személyesen abban hiszek, hogy csak akkor tudjuk hatékonyan képviselni a magyar érdekeket, ha tisztában vagyunk nemzeti értékeinkkel, történelmünkkel, hagyományainkkal és kiállunk értünk. Az Európai Unió számos kihívással küzd és csak akkor lesz képes a migrációs vagy a járványügyi kihívásokkal szembenézni, ha erős tagállamok alkotják. Erős nemzettudat és a szuverenitásba vetett hit nélkül nincsenek nemzetállamok. A diplomácia szabályai sohasem zárják ki, ha adott esetben az ember ezeket megfelelően a helyén kezeli vagy korrigálja. Az a tapasztalatom, ha ez kulturáltan történik, akkor sem a nemzeti öntudat, sem a nemzetközi kapcsolatok nem sérülnek.

Ön mint nemzetközi jogász miket tesz azért, hogy az őshonos nemzeti kisebbség elfogadott kategória legyen az Európai Unióban, és a felföldi, a székelyföldi magyarok legalább annyi jogot, kedvezményt élvezzenek, mint a fekete-afrikai migránsok?

Nemcsak a parlamenti munkámat, de az elmúlt tíz évemet meghatározta – akkor még szakértőként – az őshonos nemzeti kisebbségek védelme és jogaik előmozdítása a nemzetközi szervezeteknél. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének a tagjaként folyamatosan kiállunk a határon túli magyarokért, különösen, hogy a két legfontosabb nemzetközi kisebbségvédelmi egyezmény ezen nemzetközi egyezmény égisze alatt született. Ami a legaktuálisabb, az a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés, amelynek a lényege, hogy Európai Unió kohéziós politikájában kiemelt figyelemmel kezelje az adott régiók nemzeti, nyelvi, kulturális, vallási, etnikai sajátosságait. Ez nekünk húsba vágó kérdés. Mi tudjuk, hogy mennyire fontos egyenes háttal kiállni és felhívni Európa népeinek figyelmét azokra, akiknek a hangja sokszor elvész a zajban.

Hazánkban a politikus nők meglehetősen vegyes képzeteket keltenek. Az egyik baloldali politikus nőnek büntetőügye volt 2005-ben – https://hvg.hu/itthon/20140617_Kunhalmi_Agnes_kozokirat_Budapest_valaszt – , de már képviselőként is agresszíven viselkedve nekiszaladt a köztelevízió épületében egy ajtónak. A másik eltorzult arccal veszekedik a parlamentben, és az állampolgárok egy-egy csoportjára embertelen, sértő megjegyzéseket tesz. Hogyan lehet így helyreállítani a politikusnők tekintélyét?

Amikor magukból kikelve kiabálni hallom az ellenzéki női politikusokat, akkor két dologért vagyok hálás, a családi neveltetésemért, amely megfelelő alapokat ad arra vonatkozóan, hogy egy nőnek hogyan illik viselkednie, mi az, ami belefér és mi az, mai nem, másrészről, hogy keresztény, konzervatív jobboldali politikus vagyok. Nekem ez a keret adja meg azt a biztos alapot, amelyre támaszkodni tudok, mert minden körülmény között a kétharmados felhatalmazás felelőssége mellett nekem ehhez méltóan kell a magyar embereket képviselnem, és ez a kulcsszó. Nagy szükség lenne arra, hogy a stílus, a viselkedés tekintetében is legyen egy „nemzeti minimum”. Bár ahogy ember, ahány hölgy, annyiféle vérmérséklet, politikai világlátás és igazságérzet, ugyanakkor az mégsem járja, hogy mint az óvódások, úgy viselkedjenek egyesek akár az Országházban. Jó lenne, ha mi konzervatív, hasonlóan gondolkodó nők valahogyan össze tudnánk kapaszkodni ezen a téren is, ezért is célom a KDNP női szervezetének a létrehozása.”

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2020. szeptember 09. 23:22
Kedvelem ezt a csajt. Minden tekintetben.
írmag
2020. szeptember 09. 14:55
Ilyen a mindennapi emberi méltóság megjelenése.
zsoltkom2
2020. szeptember 09. 10:55
"A kulturált politizálás hatásos Európában" Orbán... "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed" "Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok!" "mindenki, aki a nevét adja, és asszisztál, és nem tiltakozik az ellen, hogy ilyenek megtörténhetnek ebben az országban..., annak nem üzenhetek mást, csak azt, hogy csókolja meg a fenekemet".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!