Szlovákia: nyertek az Egyszerű Emberek, kiesett a magyar képviselet

2020. március 01. 08:10

Igor Matovič OĽaNO pártja nyerte nagy fölénnyel a szlovák parlamenti választást, miközben a Magyar Közösségi Összefogás és a Híd-Most is a küszöb alatt végzett. Bugár Béla lemondott a Híd-Most vezetéséről.

2020. március 01. 08:10

A szavazatok 99,88 százalékának összeszámlálása után az Igor Matovič (nyitóképünkön) vezette jobboldali-populista OL'aNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) párt nyerte a szlovákiai parlamenti választást 25 százalékkal. Robert Ficóék eddig kormányzó Smer pártja 18,3 százalékot ért el. Boris Kollár jobboldali mozgalma, a Sme rodina (Család Vagyunk) 8,24, a szélsőjobboldali, Kotleba-féle L'SNS 7,97, a jobboldali liberális SaS 6,22, Andrej Kiska volt államfő Za l'udi nevű pártja pedig 5,77 százalékot ért el.

A Zuzana Caputová jelenlegi államfőhöz köthető Progresszív Szlovákia/Spolu pártszövetség a legutóbbi adatok szerint épp a szövetségben indult pártoknak előírt 7 százalékos küszöb alatt marad, így nem jut be a parlamentbe.

A szavazatok alig több mint 3 százalékával kiesett a parlamentből a nacionalista, eddig a Smerrel kormányzó SNS, és nem jutott be a kereszténydemokrata KDH sem a pozsonyi törvényhozásba.

Emellett mindkét magyar párt kívül marad a parlamenten: az MKP-ból született Magyar Közösségi Összefogás 3,91 százalékot ért el, míg a Bugár Béla vezette Híd-Most mindössze 2 százalékot szerzett.

Bugár Béla az eredmények nyomán bejelentette lemondását a Híd-Most éléről. Mint mondta, továbbra is a pártja segítségére lenne. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy kit látna szívesen a helyén. 

Jelen állás szerint egy Egyszerű Emberek-SaS-Za l'udi, avagy egy Egyszerű Emberek-SaS-Sme Rodina hármas koalíciónak is többsége lehetne a pozsonyi parlamentben egy ellenzékbe szorult Smerrel és a szélsőjobboldali Kotleba-párttal szemben.

A Smer részéről Peter Pellegrini miniszterelnök a választások éjjelén azt üzente Matovicnak, hogy nyitott a tárgyalásokra, a győztes politikus viszont úgy reagált erre: "A maffiával nem tárgyalunk". "Feltételezem, hogy amikor Pellegrini ezt a kijelentést tette, a Smer székházában már jócskán iszogattak. Üdvözlöm Peťo Pellegrinit, a válaszom, hogy semmi esetre sem" - tette hozzá.

Matovic a felvidéki magyaroknak is üzent: "Közvetlenül képviselni fogjuk a szlovákiai magyarokat, hiszen legalább két-három magyar nemzetiségű képviselőnk lesz, bár ezt még pontosan nem tudom. Grendel Gábor, aki szlovákiai magyar, a második legtöbb preferencia-szavazatot szerezte. Azon leszünk, hogy Szlovákiában minden nemzetiség képviselője jól érezze magát" - mondta Matovič.

(Forrás: Dennik N, Parameter)

Összesen 318 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. március 01. 20:02
Gratulálok!!! Hozzánk mikor jön el a megvilágosodás?!
Akitlosz
2020. március 01. 18:23
"Emellett mindkét magyar párt kívül marad a parlamenten: az MKP-ból született Magyar Közösségi Összefogás 3,91 százalékot ért el, míg a Bugár Béla vezette Híd-Most mindössze 2 százalékot szerzett." Igazán "remek" ötlet 5,91%-nyi szavazóra 2 pártot alapozni 5%-os küszöb mellett. 1%-os küszöbnél vagy küszöb nélkül csinálhatnák, de így ez csak a kölcsönös kiejtésre jó. Afféle dögöljön meg a szomszéd párt is hozzáállás.
Bukik a Zorbán
2020. március 01. 15:47
Most még itt örvendeznek a bolsevisták a ... - a nem tudjuk minek. Még nem érkezett meg hozzájuj az ÁVÓ Párt, meg a Soros-terroristák jajbékolása, hogy "a JOBBOLDALI PUPULISTÁK nyerték a szlovákiai választásokat". Majd holnaptól jön a borzasztó faszista veszélyre, meg a pupulizmusra való figyelmeztetés, ma még örülnek bolsevista homályék, hogy nem a Zorbán lett a min.elnök Tótországban...
cutcopy
2020. március 01. 15:25
"Egyszerű Emberek és Független Személyiségek" Ezt a populista nevet, de majd úgy is kiderül mennyire egyszerűek és függetlenek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!