Menedékházak: az áldozatok jól-léte a legfőbb szempont

2020. január 23. 12:09

„Az a cél, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az áldozatok, és később se kerüljenek újabb krízishelyzetbe” – mondja Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) vezetője. Boglacsik a ferencvárosi polgármester védett házak létesítéséről szóló bejelentése kapcsán azt mondja: „Bárki is szeretne részt venni az áldozatok segítésében, tartsa szem előtt a szakmai irányelveket és azt, hogy a legfontosabb az áldozatok biztonsága és jól-léte”.

2020. január 23. 12:09
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Mi az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat szerepe a kapcsolati erőszak témájában? 

Az OKIT 2005 óta fogadja a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hívásait az év minden napján, a nap 24 órájában. Elsősorban

információt nyújtunk azzal kapcsolatosan, hova fordulhatnak az áldozatok segítségért,

illetve abban támogatjuk őket, hogy az érintettek felismerjék, hogy bántalmazottak, vagy emberkereskedelem áldozatai. Másrészt akut krízishelyzetben is – ha menekülniük kell a bántalmazottaknak – segítünk. Ebben az esetben az ország számos pontján működő krízisközpontokba, titkos menedékházakba, illetve átmeneti szállásokra tudjuk menekíteni az áldozatokat, ahol 2-től 6 hónapig tartózkodhatnak. 

Mik az áldozatsegítés lehetőségei?

Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen – családsegítő és gyermekjóléti – szolgáltatások vannak azokon a településeken, ahol élnek. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ha a gyermek veszélyeztetettsége elér egy adott mértéket, akkor a gyámhatósághoz vagy a rendőrséghez is lehet fordulni segítségért. A védőnők is a jelzőrendszer tagjai, velük is könnyen kapcsolatba lehet kerülni. A védőnőkkel való kapcsolat nagyon fontos, hiszen ők a kezdetektől, a gyermek születésétől ott tudnak lenni, figyelemmel tudják követni a család és a gyermek életét.

A védőnők még a túlzott kontroll alatt lévő anyukákkal is tudnak teremteni olyan alkalmakat, amikor kettesben lehetnek,

és az anyuka felfedheti a problémáját. Az ország minden régiójában működik egy-egy kríziskezelő ambulancia, ahol jogász, pszichológus, szociális munkás segíti a kapcsolati erőszak áldozatait. Az ambulanciák felkereshetők személyesen (előzetes időpont egyeztetés után), vagy akár telefonon, e-mailen keresztül is. Szolgálatunknál jogi segítségnyújtásra is lehetőség van, hetente 20 órában jogász kolléga fogadja az érdeklődők hívásait azokban az esetekben, amelyek meghaladják a telefonos tanácsadók jogi kompetenciáját, melyek jellemzően összetettebb, vagy más megvilágítást igénylő ügyek. Kapcsolati erőszakkal és emberkereskedelemmel összefüggő eseteknél mindenképpen tudunk segíteni. 

Mik ezek a védett házak, menedékházak?

A krízisközpontok és titkos menedékházak a kapcsolati erőszak, míg az átmeneti szállások az emberkereskedelem áldozatainak nyújtanak segítséget. A krízisközpont és a titkos menedékház között az a különbség, hogy az előbbiben legfeljebb 8 hét, míg a titkos menedékházakban legfeljebb 6 hónap időtartamban lehetnek az áldozatok. Titkos menedékházba a közvetlen életveszélyben lévő áldozatokat menekítjük. Ezalatt mind szociális, mind pszichológiai, mind jogi segítségnyújtásban is részesülhetnek. Emellett életvezetési, akár gyermekgondozási készségeket is elsajátíthatnak. Azt gondolom, hogy ez a 6 hónap már elegendő idő lehet arra, hogy bizonyos jogi folyamatok megvalósuljanak. Ez idő alatt akár a kapcsolattartás szabályozása, akár a válóper elindítása, vagy a kapcsolati erőszak miatt tett feljelentés haladhat annyira előre, hogy akár még döntés is szülessen az ügyben.

Nagyon szoros, intenzív családgondozást kell elképzelni,

a menedékházban ott vannak minden nap a családgondozók, esetmenedzserek, valamint jogászok, pszichológusok segítik az áldozatokat a szakmai protokollnak megfelelően. Maga az ellátás szükség szerinti, ami azt jelenti, hogy az a család is, amelyik egyetlen kézitáskával érkezik, megkap minden segítséget: tisztálkodási szereket, több váltás ruhát, élelmiszert, gyógyszert, sőt, ha szükséges, szakorvosi ellátást is. Volt olyan ellátottunk, akit például dialízisre kellett vinni, ilyenkor nem lehet napokat várni az ellátás megszervezésével. 

Milyen az együttműködésük a kormánnyal? 

A szolgálat működésének kezdete óta állami fenntartásúak vagyunk. Mindig valamilyen formában az Emberi Erőforrások Minisztériumához vagy annak jogelődjéhez tartoztunk. Feladatunk tehát államilag vállalt, működésünket biztosítják, olyannyira, hogy a tavalyi évhez képest magasabb támogatást kapunk, magasabb fenntartási költséggel tudunk dolgozni, ami lehetőséget teremt arra, hogy még többet tudjunk tenni az áldozatokért. 

2010 óta miben bővült az intézményi struktúra?

A szolgálat indulásakor hét krízisközpont nyitotta meg kapuit, ezek 4-6 férőhellyel működtek akkoriban, a 2010 óta történő fejlesztéseknek köszönhetően

ma összesen 28 krízisközpont és titkos menedékház van az országban.

Míg 2005-ben 40 férőhellyel működtünk, addig most közel háromszázzal. Sőt, ezt a számot meg is haladtuk, hiszen az emberkereskedelem áldozatainak fenntartott átmeneti szállásokon, amiből kettő van, 24 férőhellyel működik a szolgáltatás. Nagyjából 320 férőhellyel tudunk dolgozni az országban. 

Hol vannak még hiányosságok? 

Nem nevezném hiányosságnak. Jó lenne, ha minél többen megismernék a hívószámunkat, és azt, hogy pontosan miben tudunk segíteni. Nagyságrendileg 8-10 ezer hívást fogadunk egy évben, ennek több mint egyharmada vág kifejezetten a profilunkba. A szakemberek jellemzően ismernek bennünket, de az állampolgárokkal kapcsolatban még mindig azt látom, hogy nem mindig vannak azzal tisztában, hogy minket lehet hívni. Nemrégiben „Kapcsolj egyből” névvel egy ingyenesen letölthető applikációt is fejlesztettünk, hogy ezen a csatornán keresztül is segíthessük a bajbajutottakat.

Mit gondol arról, hogy Baranyi Krisztina polgármester védett lakásokat jelölt ki Ferencvárosban a családon belüli erőszak áldozatainak?

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többen segítsünk, ugyanakkor az nélkülözhetetlen, hogy ezt professzionálisan tegyük, és minél nagyobb szakmaisággal támogassuk a kapcsolati erőszak áldozatait a szakmai standardok, protokollok, irányelvek mentén.

Az a cél, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek az áldozatok,

fontos, hogy az áldozatok továbblépése is úgy történjen, hogy ne kerüljenek újabb krízishelyzetbe, ne váljanak újra bántalmazottá. Bárki is szeretne részt venni az áldozatok segítésében, azt úgy tegye, hogy az említett standardokat tartsa szem előtt. 

Ha jól értem, alapvetően minél több a segítség, annál jobb, csak tartsák be a segítők a szakmai irányelveket?

Ezeket a szolgáltatásokat úgy kell kialakítani, hogy azok mindenképpen az áldozatok biztonságát, jól-létét szolgálják. Erre a ferencvárosi polgármesterasszony figyelmét is felhívtuk egy levélben.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2020. január 23. 22:12
Háttérkép (2020-01-23) - HÍR TV https://www.youtube.com/watch?v=Y17Xb5czTEY
kemoni
2020. január 23. 17:09
http://lady4.fun - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
zakar zoltán béla
2020. január 23. 14:14
PONT!
Veernewl
2020. január 23. 12:37
Nagyon helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!