Nem állunk jól az éghajlatváltozás elleni harcban

2018. december 10. 12:51

Világszerte romlott az országok teljesítménye.

2018. december 10. 12:51

Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet hétfőn tettek közzé Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán. A CCPI szerint világszerte romlott az országok teljesítménye – közölte a Levegő Munkacsoport az MTI-vel hétfőn. 

A CCPI tizennégy éve 14 kategóriában pontozza 56 ország és az Európai Unió éghajlatvédelmi teljesítményét. 

A most kiadott mutató szerint az összesített listát Svédország vezeti, Marokkó a második, amit megújuló energiák terén végrehajtott fejlesztéseinek köszönhet, és Litvánia a harmadik legjobb. A rendkívül gyengén teljesítő országok között szerepel az Egyesült Államok és Kína. 

Kedvezőnek ítélték, hogy az elmúlt évtizedek során jelentősen csökkent Magyarország szén-dioxid-kibocsátása - bár az utóbbi néhány évben ismét emelkedésnek indult. Rontotta ugyanakkor az országpontszámot, hogy a megújuló energiában a – nagyrészt fenntarthatatlan – biomasszaégetés játssza a vezető szerepet, a szélenergia használata „gyakorlatilag tilos", és nincs megfelelő terv sem a megújuló energiára való átállásra, sem a szénfelhasználás kivezetésére.

A globális szén-dioxid-kibocsátás újra emelkedik, miközben a ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint az eddigi terveknél jóval szigorúbb intézkedésekre van szükség, és rövid időn belül foganatosítani kell azokat, hiszen csak így kerülhető el a klímakatasztrófa - mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektjének vezetője a szervezet közleménye szerint.

A CCPI Magyarországra vonatkozó részének kidolgozásában a Levegő Munkacsoport szakértői is részt vettek.

(MTI)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. december 12. 06:49
A globális problémák megoldása azoknak az országoknak is tennivalót jelent, akik a problémát nem észlelik. Mostanában az a divat, hogy minden vezető azokkal a problémákkal foglalkozik, amelyek az általuk vezetett területen, az ő idejükben felmerülnek. A migránsok nem a tengerszint emelkedés által érintett területekről jönnek, és nem a megemelkedett szintű tengerbe fulladnak bele. A kialakult gyakorlatot úgy is fel lehet fogni, mint a túlhalászott tengerek halainak emelt szintű takarmányozását!
istvánkeve
2018. december 11. 09:39
A Kattovicc-i szeánsz hitelesebb lenne, ha a résztvevök vitorláshajókkal és kerékpáron közelítették volna meg ezt a jobb sorsot érdemlö várost!
IV. Fawkes
2018. december 11. 09:23
Kevesek vagyunk hozzá...
Megtalálta
2018. december 10. 20:17
Itt már mást mondanak a nagyon hozzáértők: https://balra.at/2018/12/08/az-elelmiszer-mint-aru-i-resz-mi-teszi-tonkre-a-bolygonkat/ Szerintük nem is a CO2 az igazi probléma, hanem a metán, meg a "dinitrogén" (dinitrogén-oxid akar lenni, csak bizonyára nagyon siettek szakértés közben). Szóval innentől coki az ENSZ-nek, a legnagyobb SUV vezetőülésén fogom enni a szójapörköltet, és hozzá vegán lattét fogok szürcsölni, miközben tisztában leszek azzal, hogy milyen környezettudatos vagyok! Aztán majd eltelik néhány év, és majd kitalálják, hogy valami egész más a felelős a éghajlatváltozásért. Ebből is látszik, hogy a klímakutatás milyen fejlett tudomány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!