Tőkés László: A román hatalom akadályozza a kisebbségi jogok érvényesülését

2018. március 15. 16:55

Retorziók érik a román nemzetpolitika kritikusait, a román hatalom pedig akadályozza a kisebbségi jogok érvényesülését – hangsúlyozta közelményében Tőkés László.

2018. március 15. 16:55

A román hatalom akadályozza a  kisebbségi jogok érvényesülését, fékezi a székely, illetve  magyar közösségi jogok kivívására irányuló törekvéseket, és egyáltalán nem felel meg a valóságnak az a vélekedés, hogy Románia minta- és modellértékű kisebbségpolitikát folytat – fogalmazott Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

A képviselő tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott felszólalásában hangsúlyozta, Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi képviselőjének a román-magyar határon történt március 9-i feltartóztatása jogilag nem megalapozott hatósági intézkedés volt, amely a kommunista diktatúra önkényét idézi. Akkor is pártutasítások és politikai döntések mentén hatósági fellépésekkel korlátozták ugyanis a rezsim által nemkívánatosnak nyilvánított személyek jogait.

A múlt heti intézkedés sérti a négy alapvető uniós jog legalább egyikét, mégpedig a személyek szabad mozgáshoz való jogát. A román nemzetpolitika kritikusait retorziók érik - húzta alá a képviselő.

Tőkés László ezen felül arra is rámutatott, hogy a jelenlegi kormánytöbbség olyan törvénykezdeményezést jelentett be, amely azok felelősségre vonását irányozza elő, akik „lejáratják az országot”.

„A szólás- és véleményszabadságot súlyosan veszélyeztető, riasztó szándék elsődlegesen épp azon romániai EP-képviselők és egyéb politikusok ellen van kihegyezve, akik nem fújnak egy követ a regnáló hatalommal” – fogalmazott a képviselő.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2018. március 16. 10:02
Tőkést mint embert nem becsülöm sokra, de ebben most igaza van.
KötőDániell
2018. március 15. 20:02
Na jellemző...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!