Kanadai tudósok feltalálták a környezetbarát műanyagot

2018. január 16. 21:12

Kanadai tudósoknak sikerült pontosan megállapítani azokat a körülményeket, amelyek között a szén-dioxidot, a legrosszabb hírű üvegházhatású gázt a leghatékonyabban át lehet alakítani a műanyagok alapanyagául szolgáló etilénné.

2018. január 16. 21:12

A Nature tudományos folyóiratcsalád legújabb kiadványában, a Nature Catalysis című lapban mutatta be eredményeit a Torontói Egyetem kutatói által vezetett Ted Sargeant csoport. Kutatásuk során a Canadian Light Source (CLS) kutatóközpont szinkrotronját (részecskegyorsító) használták, valamint az intézmény kutatója, Tom Regier által kifejlesztett egyedülállóan új berendezést.  

Kutatásuk középpontjában a szén-dioxid redukciós reakciója állt, amikor a szén-dioxidot elektromos áram és egy katalizátor által segített kémiai reakció használatával más vegyi anyaggá alakítják át.

Ilyen típusú reakciókban több fém is lehet katalizátor, az arany, ezüst és cink használatával szén-monoxid, ónnal és palládiummal hangyasav sója nyerhető. Csak a réz képes azonban etilén, a polietilén műanyagok alapanyaga előállítására.

„A réz egyfajta mágikus fém. Mágikus, mert különböző kemikáliákat képes létrehozni, mint például a metánt, az etilént és az etanolt, de nehéz uralni azt, hogy mit hoz létre", ahogy Phil De Lunát, a projekt vezető kutatóját idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Ez utóbbit sikerült a tudóscsoportnak megvalósítani: képesek voltak létrehozni egy katalizátort és pontosan megállapítani azokat az ideális körülményeket, amelyekkel maximalizálni lehet az etilén előállítást, és szinte nullára minimalizálni a metán termelődését. 

Ez a technológia a szén-dioxid-leválasztás technológiájával párosítva elvezethet a mindennapokban használt műanyagok környezetbarát előállításához, miközben a káros üvegházhatású gázokat eltávolítja.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TonyKann
2018. január 17. 19:59
Ez egy igencsak félrevezető ismertetés. Polietilén ugyanis biológiailag nem lebomló műanyag. Az un. environmentaly friendly polymereket pedig nem kell feltalálni, ezek többsége keményítő és cellulóz kompozit. A cikk maga CO2 elektrokémiai redukciója savas elektrolitban, s a réz kompozit elektród felületét módosították. Az etilénre a szelektivitás kb. 60%. Az hogy ez lenne a leghatékonyabb módszer a CO2 átalakítására vannak kétségeim, hogy finom legyek.
br-o
2018. január 17. 09:47
Az egyik szennyező anyagból egy másikat...
tom hagen
2018. január 16. 23:10
Egyszer kb : 20 éve több kollégámmal közösen végig néztünk egy dokumentum filmet, szájtátva, hogy magyar tudósok megalkottak egy vízzel hajtott repülőt, mely még az ózonréteget is helyrehozza. Soha többé erről nem hallottunk/ hallottam. Gondolom a tudósok valamelyik olaj/arab országban élnek. És az arabok, amikor kell megfelelő áron értékesítik a technikát. Különben meg minden műanyagot utàlok, bár elkerülni nem lehet.
békalepcse
2018. január 16. 22:38
„A réz egyfajta mágikus fém. Mágikus, mert különböző kemikáliákat képes létrehozni, mint például a metánt, az etilént és az etanolt, de nehéz uralni azt, hogy mit hoz létre" Még csak véletlen sem akarnak olyan anyagok előállítására pazarolni időt, ami a ciklikus alternatív energiatermelést tudná időkorlát nélküli felhasználhatóságúvá tenni... Vajon miért?... Már régen rebesgették, a légköri széndioxidból metanol állítható elő, amit viszont a továbbfejlesztett hidrogéncella tud hasznosítani. Jó pár éve be is harangozták, pár hónapon belül elem méretű metanollal működő energia cellák forgalomba kerülnek... Ezek az összes akkumulátort is kiválthatnák! Azóta sincs hír róluk, egy mukk se. Több, még olcsóbb műanyagot a tengerekbe!... Csak a föld! Műanyagosabb jövőt! :-(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!