De lesz-e húsz ember?

2017. október 27. 22:21

Jobb megrokkanni, mint megrothadni.

2017. október 27. 22:21
Németh László

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Állítom, hogy a példa hiányzik ebből az országból, s húsz igazi férfi ma is megmentheti a magyarságot, akármit mondanak az anyakönyvek. De lesz-e húsz ember, aki nem mosolyog ezen a ’naív’ állításon, s lesz-e kettő, aki annak a férfiasságnak a próbáját kiállja. ’Rokkanjon más is’, mondta Ady. De ő is tudta, hogy annak, aki valaki, jobb megrokkanni, mint megrothadni. Nagy szenvedés és nagy boldogság jól megférnek. Sőt, azt hiszem, csak egymás mellet férnek meg.”

Németh László: Pusztulás. In: uő: Regények tanulmányok. Budapest: Szépirodalmi, 1981, p. 784.

 

Németh László (1901-1975) magyar író, drámaíró, fogorvos, gimnáziumi tanár. A huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi és szellemi vonulatának a „harmadik útnak” vezéralakja. Hogy mi a harmadik út? Azt 1943-ban még a Püski Sándor féle szárszói találkozón következőképpen válaszolta meg Erdei Ferenc kérdésére: „Tegyük fel, hogy van Új-Guineában egy párt, amely azt vallja, hogy Új-Guineának az angolokénak kell lenni. A másik szerint Új-Guinea csak a hollandok alatt lehet boldog. S most föláll valaki, s azt kérdezi: Nem lehetne Új-Guinea az itt lakó pápuáké? Hát ez a harmadik oldal.”

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SilentBob
2017. október 28. 22:42
Óh, szállj pipám drága füstje, dohányom foszló ezüstje, s lengj a messzi puszta mélyén, hogy futhasson a lelkem véled életemnek tünt lepkeként tovaillanó reményén. Itt Barmón a Csikótanyán, tizenhét szilfa hajlatán sír az esők vőlegénye, én az állásszagu bojtár, ki puhatalpu kis pulinak Isten mégis a szemében. … Óh, szállj pipám árva füstje, dohányom bomló ezüstje s ringasd rövid ifjuságom, ami itt a Kerek-érben, kilenc varnyu szeme láttán ugy foszlik szét, mint az álom…
Pinter68
2017. október 28. 14:42
Csak várj, aztán figyeld meg, hogy működik majd ez a "csoda" az EU-s pénzpumpa nélkül! Meg amikor az évekig kiéheztetett ágazatok igazán elkezdik követelni a normális béreket. :DD
catalina9
2017. október 28. 12:57
húsz igazi férfi ma is megmentheti a magyarságot, akármit mondanak az anyakönyvek." Hát olyan húsz volt többször is, akik tönkrevágták az országot: -Kun Béla és bandája, Korvin Ottó, Szamuely, Károlyi stb. -Rákosi és bandája, Gerő Ernő, Farkas Mihály, Rajk stb. -Gyurcsány és bandája, Göncz, Kinga, Magyar Bálint stb.
ThunderDan
2017. október 28. 11:14
"saját maga felmagasztalásán kívül semmi gondolata nincsen" no comment
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!