Magyarság és világhistória - Napi Maxima

2017. szeptember 10. 20:01

A magyarság újabbkori balsorsának én (sokszor megírtam) azt tartom, hogy a világhistória órája gyorsabb volt, mint a miénk.

2017. szeptember 10. 20:01
Németh László

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„A magyarság újabbkori balsorsának én (sokszor megírtam) azt tartom, hogy a világhistória órája gyorsabb volt, mint a miénk. Mire mi kiérleltünk volna valamit, kinn kaszára érett a kor. Az utolsó százötven év katasztrófái csupa májusi aratás. Ez ellen egy védelem van, ha belső nemzeti folyamatainkat, amennyire lehet, függetleníteni tudjuk – nem a kor eszméitől, hanem a kor beavatkozásaitól.

Németh László: Népi író. In: uő: Regények tanulmányok. Budapest: Szépirodalmi, 1981, p. 1013.

 

Németh László (1901-1975) magyar író, drámaíró, fogorvos, gimnáziumi tanár. A huszadik század legjelentősebb magyar irodalmi és szellemi vonulatának a „harmadik útnak” vezéralakja. Hogy mi a harmadik út? Azt 1943-ban még a Püski Sándor féle szárszói találkozón következőképpen válaszolta meg Erdei Ferenc kérdésére: „Tegyük fel, hogy van Új-Guineában egy párt, amely azt vallja, hogy Új-Guineának az angolokénak kell lenni. A másik szerint Új-Guinea csak a hollandok alatt lehet boldog. S most föláll valaki, s azt kérdezi: Nem lehetne Új-Guinea az itt lakó pápuáké? Hát ez a harmadik oldal.”

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2017. szeptember 11. 13:46
Bell & Sebastian, népi hozzászóló: - Két út áll előttünk, az egyik járhatatlan, harmadik meg nincsen. Hogy van "angol" és "holland" választás, ezt csak az "angolok" és "hollandok" terjesztik.
madarasi.abel
2017. szeptember 11. 10:31
"ha belső nemzeti folyamatainkat, amennyire lehet, függetleníteni tudjuk ... a kor beavatkozásaitól." Rossz hírem van: ez nem fog menni, mert nem tud menni. Illetve dehogynem. Van is két ország, amelyik ezt meg tudta tenni: Észak Korea, valamint Bhután. Nem hiszem, hogy Németh ilyesmire gondolt...
kispufi
2017. szeptember 11. 09:58
Mostanság mintha ebben is fordulat állt volna be. A későórájúak nem is bírnak magukkal.
Bencsik Gábor
2017. szeptember 11. 09:55
A legokosabb volna Németh Lászlót ától zettig végigolvasni, kezdve a szépirodalmon, folytatva az esszéken és végezve a visszaemlékezéseken. Valószínűleg ő volt a 20. század leggondolatgazdagabb magyarja. És az nem kevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!