Balog Zoltán: Felelősséget viselünk határon túli nemzettestvéreinkért

2017. július 21. 15:30

A magyar kormány felelősséget visel a határon túli nemzettestvéreivel szemben – jelentette ki Balog Zoltán miniszter, aki Sepsiköröspatakon avatta fel Gárdonyi Géza mellszobrát pénteken.

2017. július 21. 15:30

A magyar kormány felelősséget visel a határon túli nemzettestvéreivel szemben, segíti szülőföldön maradásukat – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Gárdonyi Géza sepsiköröspataki bronz mellszobrának pénteki felavatásakor.

Balog Zoltán a másfél ezres Kovászna megyei község főterén mondott beszédében kiemelte: jó érzés, de kötelesség is a mostani szoboravató, hiszen a magyar kormányt kötelezi a 2011-ben alkotott Alaptörvény gondolata, amely egységes nemzetként kezeli a részekre szakadt határon túli testvéreinket.

A miniszter megemlékezett Gárdonyi Géza apjáról, aki Kossuth Lajos ágyúöntője volt, majd az író gondolatait idézte, aki magáról azt vallotta, „kövek alatt nőtt fű”, ám a fű kinyílik a kő alól, és meghozza a saját terméseit. „Ezért a nyelvért szeretjük olvasni Gárdonyit, akinek életműve az Egri csillagokban csúcsosodott ki” – méltatta az írót a miniszter.

Balog Zoltán azt kívánta a jelenlévőknek, hogy gyarapodjanak az ottani magyarok. A magyar kormány ennek érdekében 2018. január elsejétől kiterjeszti az anyasági támogatást minden magyar gyermek után, szülessen bárhol a világon, s az újszülöttek babakötvényt is kapnak. „A támogatások körének bővítésével az összetartozás erősödik, mely lelki, szellemi összetartozásunkat is erősíti” – tette hozzá.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő történelmi eseménynek nevezte a szoboravatást. Gárdonyi Géza bronz mellszobrát a testvértelepülés, Gárdony ajándékozta, a Velencei Tavi Kistérségi Alapítványon keresztül, Balog Zoltán miniszteri keretének hozzájárulásával.

A szobrot, mely a község első köztéri szobra, a térségből, Barótról származó Pető Hunor készítette el.

(MTI)

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pannored
2017. július 22. 00:52
A magyar kormány felelősséget visel a határon túli nemzettestvéreivel szemben, NEMZETTESTVÉREI IRÁNT
pemete jakab
2017. július 21. 19:15
"Balog Zoltán: Felelősséget viselünk határon túli nemzettestvéreinkért" Főleg jövő ép áprilisáig. Kellenek ugyanis a határon túli szavazatok.
annamanna
2017. július 21. 18:36
Nemzettestvéreiért vagy a nemzettestvéreivel szemben? Nem mindegy.
liberálzöld.
2017. július 21. 18:28
Minden szavazat szavazat! Le kell hajolni érte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!