Új szabályok a nyelvvizsgákon novembertől!

2016. október 18. 21:18

Novemberben vagy később vizsgázol? Mindenképpen nézz utána az új szabályoknak!

2016. október 18. 21:18

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ tájékoztatást adott ki arról, hogy minden nyelvvizsga feladatszerkezete megváltozik kisebb-nagyobb mértékben novembertől, de nem egységesen.

A 2016 novemberétől érvényes új értékelési rendszer lényege, hogy ha az írásbeli és szóbeli nyelvvizsgán is eléri a vizsgázó a készségenként szükséges 40 százalékot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsga kompenzálható az erősebb másik féllel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítmény átlaga eléri a 60 százalékot.

Fontos, hogy a készségenkénti teljesítési minimum továbbra is 40 százalék, a gyengébb részvizsga kompenzálása csak ebben az esetben lehetséges.

Az új értékelési rend visszamenőleg nem hatályos, csak a 2016 novemberében induló vizsgaidőszaktól érvényes. Kizárólag a komplex vizsgákon használják majd, vagyis egy korábban letett részvizsga – szóbeli vagy írásbeli – eredményét nem lehet kompenzálni egy később tett részvizsga eredményével.

Az ELTE Origó nyelvvizsga megváltozik, az írásbelin két feladattal mérik az olvasáskészséget és az íráskészséget, szóbelin pedig a beszédértést. A “Rigó utcában” a változások csak a B1 (alapfok) szóbeli vizsgát nem érintik, az alapfokon vizsgázók eddig is két feladatot kaptak. A B1, B2, C1 írásbeli és szóbeli vizsgák is megváltoznak, hogy pontosan hogyan, arról az ELTE Origó Nyelvi Centrum oldalán lehet olvasni.

A TELC esetében november 19-től az angol és német B1 és B2 vizsgák változnak meg. Ezeken a korábbi egy levél helyett kettőt kell majd írni a rendelkezésre álló 60 perc alatt. A második levél egy e-mail lesz a hagyományos mellett. Változik a magnóhallgatás is: az első feladat nem igaz-hamis lesz, hanem párosító, és csak egyszer lehet meghallgatni (ez utóbbi az angol B2-re nem vonatkozik).

A BME mindhárom szinten (B1, B2, C1) lecserélte a második, igaz-hamis állításokat tartalmazó feladatot, helyette 3 opciós feleletválasztós kérdéseket kell megoldani. Hogy minél árnyaltabb képet kapjanak a vizsgázók íráskészségéről, így a korábbi egy helyett két ilyen feladatot kell megírni. Továbbá, a kétnyelvű B1 általános vizsgán két új típusú olvasáskészség és közvetítés feladat szerepel majd.

Mind a négy vizsgarendszerben (általános egynyelvű, általános kétnyelvű, gazdasági, műszaki) mindhárom szinten a beszédkészség értékelésére adható maximális vizsgapontszám 40 lesz.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!