Falmászás a lélek és test harmóniájáért

2016. október 10. 20:40

A Hópárduc Alapítvány megálmodójával terápiás falmászásról, gyerekekről és jövőről beszélgetett a Családháló. Interjú.

2016. október 10. 20:40
Sterczer Hilda

„Az Erőss Zsolt hegymászó emlékére létrehozott Hópárduc Alapítvány terápiás célú falmászással segít hiperaktív és figyelemzavaros gyerekeken. A kicsik a mászásnak köszönhetően nem csak koncentráltságban, de önbizalomépítésben is fejlődhetnek.

(...)

CSH: Hogyan kell elképzelni ezt a terápiát?

Sterczer Hilda: A mászás több ponton támogatja meg azokat a gyerekeket, akik hiperaktivitással küzdenek, ami egyrészt visszavezethető egy idegrendszeri éretlenségre. Az idegrendszert pedig nagyon jól lehet stimulálni az egyensúlyozással. A másik pedig az, hogy muszáj koncentrálnia, hogy összetett mozgáskivitelezést csináljon, mert csak akkor fogja elérni azt a fogást, amit ő kitűzött magának. Ha képes a lábát és a kezét összehangolni — ami az ilyen gyerekeknél nagyon nehéz — akkor egy hatalmas sikerélményben lehet része. Ez pedig idővel megjelenik a hétköznapi viselkedésben is. Ez jelenti azt, hogy a mozgás visszahat az egyénre. Ehhez mi még adunk speciális keresztező vagy figyelemfejlesztő feladatokat, és memóriafejlesztőket is a falon. De van ritmusfejlesztésre, verbális vagy vizuális problémákra is mászási gyakorlatunk.

CSH: A falmászás a beszédfejlődésen is tud segíteni?

Sterczer Hilda: A megkésett beszédfejlődésnek is lehet oka az egyensúlyzavar, és hozzánk nagyon sok olyan gyermek jön, akinek egyensúly- vagy térérzékelési zavara van. Ez az első felmérésen, de a falon való mozgásból is látszik. Az a gyermek, aki ilyen problémával küzd, nem fog magasra mászni, mert az első lépés után félni fog. Akinek pedig beszédfejlődési zavara van, annak nagy valószínűséggel egyensúly zavara is van. Nekik segítünk a falon boldogulni és ahogy egyre jobban javul az egyensúlyérzékük, úgy fognak egyre jobban beszélni is.

CSH: Hány éves kortól mehetnek a gyerekek mászni?

Sterczer Hilda: Hároméves kortól jöhetnek hozzánk, mert olyan falakon dolgozunk, ahol elég sűrű és nagy fogások vannak, hogy a kisgyerekek is biztonságos tudjanak mászni. Nemcsak problémával küzdők járnak hozzánk, hanem egészségesek is. Kevés sportban foglalkoznak ennyire kicsi gyerekekkel. A falmászás jó, mert a játszótéren is felmásznak az egészen kis gyerekek a mászókára. Egyébként, ha a szülők azt veszik észre, hogy a gyerekük nem szeret hintázni, az már gyanús lehet. Ekkor érdemes elhozni hozzánk vagy egy mozgásfejlesztő helyre egy állapotfelmérésre, hogy kiderüljön nincs-e egyensúlyzavara a gyermeknek.

(...)

CSH: Nem félnek a gyerekek? És a szülők? Úgy gondolom manapság túlféltők a szülők…

Sterczer Hilda: Attól függ, hogy milyen a gyerek, mert vannak nálunk nagyon jó mozgású, ügyes gyerekek, akik rögtön a fal tetején vannak. Vannak olyanok is, akik nem annyira jó mozgásúak, de cserébe nincs félelemérzetük. Ez a rosszabbik eset… (nevet) De vannak olyan gyerekek is, akik kifejezetten félnek, mi épp ezért nem is erőltetünk semmit. A saját tempójukban haladnak és mi ebben segítjük őket. Amikor pedig felértek akkor nagy örömmel kiabálják: „anya, nézd hol vagyok!”

(...)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!