Őszi egészségmegőrzés

2016. október 10. 15:34

Sokkal harmonikusabban élünk, ha átvesszük a környezet tempóját. Éljünk a természet-kínálta lehetőségekkel és javakkal, bátran fordítsuk a hasznunkra, fogadjuk el- és be az ősz kincseit!

2016. október 10. 15:34
Dr. Galics Judit
Október. Az igazi ősz, a maga hűvös szépségével. Szeles, szárító időszak, a természet pompás színkavalkádjával és telt aromáival, csábító ízeivel. Alacsonyabban jár a Nap, hosszabbodnak az árnyékok, rövidülnek a nappalok, közelít a szürke-sötét időszak.
 
Jólesik bentről nézni kifelé, a levelek kergetőzését figyelni. Lelassul a természet és fontos lenne, hogy mi magunk is visszavegyünk a tempóból. Sokkal harmonikusabban élünk, ha átvesszük a környezet tempóját. Merni kell másmilyennek lenni ebben az időszakban.
 
Ez most sokkal inkább a megnyugvás, pihenés, a befelé figyelés évszaka. Nagyon értékes. Súlya van, s ezt tovább bonyolítja, hogy átállást igényel. Ha képesek vagyunk együtt létezni a természettel, az magával hozza az egyensúlyt, s ez érezhető a közérzetünkön, hangulatunkon, az egymással fenntartott kapcsolatainkon – az egészségünkön.
 
Nem baj, ha több alvást, pihenést igénylünk. Meg kell adni a szervezetnek, mert jár neki! Regenerálódni, feltöltődni, szemlélődni kell. Fizikai- és lelki, mentális síkon egyaránt. Éljünk tehát a természet-kínálta lehetőségekkel és javakkal, bátran fordítsuk a hasznunkra, fogadjuk el- és be az ősz kincseit!
 
Nézzünk néhány gyakorlati példát.
 
Gyakori intelem, hogy az ősz a megfázások időszaka, de nem kell, hogy ez így legyen. Ha jól sáfárkodunk a lehetőségekkel, erős immunvédelemmel vértezhetjük fel magunkat a hűvös kihívásokkal szemben és ez nem feltétlenül a patikaszerek beszerzésével egyenlő!
 
Bár megvan az étrendkiegészítők a táplálkozásban, de most itt vannak a szezonális gyógynövényeink, a csipkebogyó, a kökény, a homoktövis, vagy az egzotikusabb goji bogyó, a most beérő csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula) és a zamatos gyümölcsök: alma, körte, szőlő, szilva, naspolya. Próbáljunk kitörni a déligyümölcsök kizárólagos bűvköréből – nem véletlenül rendelkezünk a mi éghajlatunkra jellemző földi kincsekkel. Fontos lenne, hogy azokat a növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben, amelyek nálunk teremnek, összehangoltabbak a szervezeti működésünkkel.
 
Ejtsünk pár szót a méltatlanul elhanyagolt zöldségekről is: a káposztafélék, a karfiol, a brokkoli, a vörös- és fokhagyma, a most betakarítandó paradicsom-, zöld- és fűszerpaprika, a nemrég felszedett őszi burgonya, vagy a zöldbab, a padlizsán a vitaminok és ásványi anyagok legtermészetesebb forrásai. Használjuk őket! Minél természetesebb a tápanyagbevitel, annál nagyobb haszonnal építi be a szervezet- és használja is fel maradéktalanul a szükséges mennyiséget a kellő időben.
 
A folyadékbevitel ugyanolyan lényeges a hidegebb időszakban is! A kellő hidratáltsági állapot egyensúlya a napi 2 liter folyadékot igényli, függetlenül a hőmérséklettől. A folyadék jellege legyen más ilyenkor! Itt van az aromás teák, a meleg levesek időszaka!
 
És persze a mozgás! Hiszen a mozgás – az Élet maga! Hangsúlyos, hogy a gyerekeket is aktív személetre neveljük minden nap! A legkisebbekkel sétáljunk, a kicsit nagyobbak kedvence a játszótér, aztán találjunk együtt sportot a cseperedő csemeténknek, különösen a kamaszainknak! És az az igazán hiteles, ha együtt vagyunk velük, ha magunk is tevékeny részesei vagyunk a fittség megőrzésének! Ha a kedvelt mozgásformánkat gyakorolva újra- és újra legyőzzük magunkat, tágítjuk a teljesítőképességünk határait, testi- és lelki téren egyaránt sokat teszünk a fiatal- és megújulni képes szervezetünk érdekében.  

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!