Mária-utas zarándoklatáról írt könyvet gróf Bethlen Istvánné

2016. május 17. 11:08

Izmusok jönnek, ideológiák mennek, de a kősziklára épített egyház marad – mondja gróf Bethlen Istvánné a Mária-úton való zarándoklásról és történelmi családokról szóló kötetének bemutatóján.

2016. május 17. 11:08
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A zarándoklással kapcsolatos praktikus tanácsokat és történelmi kitérőket is tartalmaz gróf Bethlen Istvánné Vajda Éva új könyve, amelyet zárt körben mutattak be egy Váci utcai étteremben. A kötet címe: Mária-úton Boldogasszonnyal; Bethlen Istvánné Mariazelltől Nagykovácsiig járta le a Csíksomlyóig tartó zarándokutat. 

 
Eredetileg – mint meséli – az El Caminót szerette volna végigjárni, de a fővárostól délre fekvő Délegyháza polgármestereként is sok dolga volt, valamint a térde is tönkre ment, ezért került képbe a Mária-út. Mint mondja, arra kérte Istent, jöjjön rendbe a térde, s miután ez egy orvos segítségének köszönhetően is megtörtént, nem volt más választás, el kellett indulni.
 
Négyen mentek volna, de végül csak egy társa akadt – mondja a szerző, hozzátéve: az életéért való hálaadásként, valamint a családért és a hazáért zarándokolt. Eredetileg nem készült rá, hogy könyvet ír belőle, csak egy harminc oldalas naplója volt – végül azonban könyv lett belőle, amelyben a zarándoklat kerettörténet a családi történetek körül. A szerző kiemelte: sokat köszönhet férjének, Bethlen Istvánnak, akinek lexikonszerű memóriája van. 
 
Bethlen Istvánné elmondja: ő nem született hívő családba, és leendő férje hívta el szentmisére, amikor udvarolt neki. Ott érintette meg a hit, úgy érezte, megtalálta, amit keresett. 
 
A kötet a Mária-tisztelet jegyében is született, ám ennek ellenére a szerző ökumenikusnak tartja: mint mondja, a protestáns felekezetek is tisztelik a Szűzanyát, Rákóczi seregei a máriás zászló alatt vonultak hadba. 
 
A kötetben sokat olvashatunk a felmenőkről: Bethlenekről, Wesselényiekről (Wesselényi Miklós Bethlen István dédapja volt) és a Tisza-családról. 
 
A szerző a könyv kapcsán szóba hozza a migráció kérdését, kiállva Orbán Viktor politikája mellett, és elítélően beszél a „genderizmusról”, majd megállapítja: „izmusok jönnek, ideológiák mennek, de  a kősziklára épített egyház – marad.”
 
***
 
Gróf Bethlen Istvánné: Mária-úton Boldogasszonnyal. Gondolatok hitről, magyarságról, történelemről, történelmi családokról némely gyakorlati tanáccsal. Kairosz, 2015.

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2019. március 16. 22:58
Hát igen. Az igazi protestánsok tisztelik az igazi Máriát. A nagycsaládos Máriát, akinek az első gyermeke Jézus volt.
I_Isti
2019. március 16. 22:55
Ha pedig Mária nem a Krisztust szülte meg, hanem a Krisztus testté lételében játszott kulcsszerepet, akkor miért probléma az, hogy voltak féltestvérei Jézusnak?
Sulammit
2019. március 16. 22:48
Közben olvastam, hogy a görög igealak értelme az, hogy nem is akart ismerni. Tehát valamilyen elhatározás, vagy fogadalom köti (férfit nem ismerek).
Sulammit
2019. március 16. 22:48
Krisztusban egy személy és két természet van! A megtestesülés, vagyis az emberi természetnek az isteni személybe való felvétele, egész terjedelmében természetfeletti jelenség. "Ő, mint Isten az Istennel való egyenlőséget...Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember..." Ezeket a szavakat nem érted? Lemondott az Isten Fiának kijáró dicsőségről és a küzdelmes ember voltot vette magára a halállal együtt. De ez nem elszakadást, kiszakadást jelent a Szentháromságból, aminek az ünnepe tegnap volt. Az önkiüresítés az áldozat volt, és érdemszerzés. "Aki engem lát az Atyát látja." "Én és az Atya egy vagyunk." Krisztus emberségének olyan tökéletes és visszavonhatatlan módon való létezése az isteni személyben, hogy egyáltalán nincs emberi énje. Amikor az isteni Ige testté lett, nem szűnt meg Isten maradni, nem korlátozta magát, de valahogy átlépte az űrt, ami a Teremtő és a teremtmény között van. A tanítást az isteni személy végezte, emberi természetével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!