Magyar lett a ferences rend egyik magas rangú vezetője

2015. május 26. 12:26

Definitor generálisnak választották hat évre a ferences rend nagykáptalanján Orosz Lórántot. A magyar szerzetesnek hat évre Rómába kell költöznie, minden korábbi megbízatása megszűnik, és részt kell vennie a generális vezette döntési folyamatokban. Valószínűleg speciális feladatokkal is megbízzák.

2015. május 26. 12:26

A ferencesek Assisiben ülésező nagykáptalanján a a nyolctagú definitórium tagjai közé, a definitor generálisok egyikének választották Orosz Lórántot, a Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány szerzetes papját. A május 20-át követő napokban generálisnak az amerikai Michael Anthony Perryt, vikárius generálisnak az argentin Julio César Bunadert választották újra - tájékoztatta a Mandinert a Ferences Sajtóközpont.

 
Orosz Lóránt 1961-ben Szentesen született, Szegeden érettségizett, 1985-ben a Miskolci Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett. 1987-ben kezdte meg a ferences noviciátust, 1988-ban tett egyszerű, 1991-ben pedig örök fogadalmat. 2005-ben szentelték papa. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 1994-ben teológiai, az ELTE-n 1995-ben szociológiai diplomát szerzett, majd Rómában a ferencesek pápai egyetemén 2001-ben kánonjogból tudományos fokozatot ért el.
 
A rendtartományon belül különböző megbízatásai voltak, így tartományi titkár, illetve oktatási és nevelési titkár, házfőnök, magiszter, definitor és helyettes provinciális volt. 2001-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola professzora, 2008–2012 között pedig rektora volt. 2012-től mostanáig a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet vezető ferences közösség, illetve a közép-európai ferences missziós központ (MZF) vezetőségi testületének tagja volt.
 
A definitor generálisok megbízatása hat évre szól. Rómába kell költözniük, és minden korábbi megbízatásuk megszűnik. Feladatuk a generális tanács ülésein a döntési folyamatban részt venni. A miniszter generális a definitorokat speciális, állandó jellegű feladatokkal is megbízhatja. Orosz Lórántnak valószínűleg az Alpokon túli és a spanyol provinciákkal való kapcsolattartás lesz a sajátos megbízatása, ami sok utazással jár.
 
A nyolcfős új definitóriumnak három európai (magyar, bosnyák és olasz), két latin-amerikai, egy ír (az angol nyelvű országok számára), egy afrikai (kenyai) és egy ázsiai (filippínó) tagja van.
 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2015. május 30. 16:59
1.A katolikus egyház profizmusához tartozik , hogy többnyire kipróbált , sokféle korábbi poszton bevált embereket helyez komoly pozícióba . Nincs abszolut módszer - nálunk is vannak kisiklások - , de összességében jó a hatásfok . 2. A kegyelem az okosság karizmájában is hatékony ... 3.Pax et bonum , Orosz Lóri testvér !
várúr
2015. május 26. 22:35
Szívből gratulálok Lóránt atyának, egyben a jó döntésért a ferenceseknek.
Türelem
2015. május 26. 17:39
Gratulálunk. A magyar is egy tehetséges nép. A ferencesek a történelmünk folyamán mindig is sokat tettek a magyarság megmaradásért, s ezt a hagyományt folytatják ma is itthon és Erdélyben is. Mindenki figyelmébe ajánlom Allesandro Brustenghi, Assisiben élő ferences szerzetes lenyűgöző énekét, lebilincselő személyiségét. Orosz atyának pedig sok sikert. Járuljon hozzá az európai keresztény lelkiség, kultúra, gyökerek ápolásához, megőrzéséhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!