Európai Bíróság: Ki lehet zárni a melegeket a véradásból

2015. április 30. 22:14

Az Európai Bíróság szerdai ítélete szerint törvényes lehet a homoszexuális férfiak kizárása a véradásból – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az ilyen korlátozás jogszerű alapja a HIV-fertőzöttség magasabb kockázata lehet – fejti ki a testület döntésének indoklása.

2015. április 30. 22:14

Jogszerűen megtiltható a meleg férfiak számára, hogy vért adjanak, amennyiben esetükben magasabb a HIV fertőzöttség kockázata – ez derül az Európai Bíróság szerdai ítéletéből a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint. A lap emlékeztet: a döntés ugyan egy francia homoszexuális férfi ügyében született, annak alapján más országokban is alkalmazható a korlátozás.

Az Európai Bíróság ítéletében leszögezi, a diszkriminatív intézkedés akkor alkalmazható, ha a kockázat bizonyíthatóan magasabb, és a csökkentésére nincs más mód, például a véradó fertőzöttségének vizsgálattal történő ellenőrzésével, vagy szexuális szokásainak megkérdezésével. 

A francia kormányzat korábbi adatai szerint a HIV rizikója a meleg férfiaknál kétszázszor nagyobb, mint a heteroszexuális lakosság esetében, a német Robert Koch Intézet mérése pedig azt mutatja, hogy a 2013-ban regisztrált nagyjából 3200 új fertőzött háromnegyede homoszexuális. Németországban egyébként a homoszexuálisok mellett a partnereiket gyakran váltogatók és a prostituáltak sem adhatnak vért.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintiboj
2017. február 22. 15:15
És azt hogy döntik el ki homokos és ki nem? Ha a kedves véradó azt mondja hogy ő biza nem buzi :D Egyébként nem is értem...hát nem vizsgálnak meg minden leadott vért?????
Gombóc XVI. Artúr
2017. február 22. 15:15
Mi ezzel a gond? Nyilván a lehető legkisebbre kell csökkenteni a rizikót. Egy megfertőzött beteget nyilván nem vigasztalna, hogy a véradó, bár fertőző volt, de élhetett a jogaival.
Zoli atya
2016. augusztus 20. 02:11
Te nem férfi vagy, hanem egy ócska, szemtelen kis buzi.
Fakutya Vigyora
2016. augusztus 19. 05:02
Adjanak csak vért, oszt beöntik a kanálisba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!