Várady: Az elmúlt 25 év pártjait vonjuk kérdőre

2015. január 02. 20:27

MostMi! – Új országot építünk! mottóval tartottak tüntetést az Operaház előtt a közállapotok megváltoztatásáért. A tüntetés egyik szervezője, Várady Zsolt szerint nem a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre.

2015. január 02. 20:27

A közállapotok megváltoztatásáért tüntettek a fővárosban az Operánál, a résztvevők a Nagymező utcáig töltötték meg az Andrássy utat. A tüntetést a MostMi nevű társadalmi kezdeményezés szervezte meg a Facebookon. A demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulója alkalmából szervezték az operaház elé.

Várady Zsolt, az iWiW egykori alapítója, a MostMi kezdeményezés egyik elindítója arról beszélt a tüntetésen: nem magát a képviseleti demokráciát utasítják el, hanem az elmúlt 25 év pártjait vonják kérdőre, mert nem tettek valós lépéseket azért, hogy a társadalom igazi részévé váljon a közügyek formálásának. Várady beszédében elmondta: azt kell elérni, hogy az emberek ne csak négy évente, szavazáskor vegyenek részt a politikában. Beszéde elején azt is kijelentette, hogy egyelőre nincsenek pártpolitikai ambíciói. Az iWiW volt alapítója szerint ma a politikusok nem a köz ügyeit képviselik, hanem a saját világukat építik. Fontosnak nevezte, hogy a társadalom öntudatra ébredjen, úgy fogalmazott „az államnak nem feladata helyettünk gondolkodni”, ezért úgy gondolja: egy öntudatos társadalom kialakítása a legfontosabb feladat a jövőre nézve.

Somody Bernadette, az Eötvös Károly Intézet igazgatója azt mondta, bár a három éve hatályos alaptörvény azt állítja, hogy Magyarország köztársaság, ez szerinte nem igaz. Hozzátette: „újra meg kell alapítanunk” a magyar köztársaságot, és meg kell alkotni új alkotmányát. Somody szerint az új alkotmány célkitűzése lehetne, hogy „egyetlen adóforintot se lehessen mutyiban elkölteni.” Szorgalmazta, hogy az állam működése legyen teljesen átlátható. Továbbá elmondta azt is, hogy az új alkotmánynak mindenki számára, romáknak, melegeknek is az alkotmánya kell legyen, és mindenkinek egyenlő jogokat kell adnia. Beszédét azzal zárta: „Legyen köztársaság! 

Somody után Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolájának egyik alapítója, és Csizi Zsolt, a Város Mindenkié csoport aktivistája beszélt közösen. A két szónok párhuzamosan mesélte el élete történetét. Udvarhelyi a II. kerületben, rendezett körülmények között nőtt fel, és most sincsenek anyagi gondjai, míg Csizi Miskolcon született, ahol elvesztette az állását és élt hajléktalanként Budapesten. Csizi most egy önkormányzati bérlakásban él, és bár eltérő helyről jöttek elmondták: ugyanazért küzdenek. Udvarhelyi szerint „hiteles, felelős, valóban baloldali értékeket valló politikusokra lesz szükség”, míg Csizi szerint a „a szegénység rendszerhiba”. Csizi azt is elmondta: a meglévő szakadékot nem a Fidesz, hanem a kapitalista gazdasági rendszer teremtette, de a kormány mindent megtesz azért, hogy a különbségeket ne csökkentse, hanem növelje. Udvarhelyi Tessza kijelentette: ennek a kormánynak mennie kell.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő, akit magyar állampolgárként konferáltak fel, azt mondta: a Fidesz rendszere bukásra van ítélve, de hogy ez holnap, idén, 2018-ban történik-e meg, vagy évtizedeket kell várni rá, a tudatos állampolgárokon múlik. Hangsúlyozta: demokratikus európai alternatívát kell felmutatniuk, és ennek megteremtésére időt, energiát és pénzt kell áldozniuk. Arra is kitért, hogy nem egy új pártot, hanem mindenki számára nyitott alternatívát kell felépíteniük, a céljuk pedig a szélsőségektől ódzkodó, demokratikus, középre tartó európai ország megteremtése. 

Kálmán László nyelvész decentralizálásról, az állam működésének teljes nyilvánossá tételéről és a nyomor felszámolásáról beszélt. Hangsúlyozta: a civilek szabadok és európaiak szeretnének lenni. Azt is kiemelte: nem tesznek egyenlőségjelet az eddigi magyar kormányok közé, mert a 2010 előttiek nem tudtak és talán nem is akartak úgy visszaélni a hatalommal, mint a jelenlegi. Hozzátette: de egyik kabinet sem akarta helyrehozni a súlyos rendszerhibákat, ezért nem kérnek a 2010 előtti állapotok egyszerű visszaállításából sem. 

Madarász Csaba részvételi demokrácia szakértő arról beszélt: „azért vagyok itt, hogy a rendszer közös javítására szólítsak fel”. Szerinte az interneten és az utcán szerveződő mozgalmak világszerte képesek voltak megújítani a demokráciákat. Madarász úgy gondolja, hogy ehhez „vissza kell szereznünk megkopott önbizalmunkat”. Madarász arról is beszélt, hogy a tanulás és a nyitottság mellett kell elköteleződni.

Takács Bori, a MostMi társadalmi kezdeményezés egyik elindítója azt mondta: Orbánnak és vele együtt a rendszernek is mennie kell, és helyette egy új, jobb rendszerre van szükség, abban még meg kell egyezniük, hogy milyen legyen. Elmondta: Angela Merkel német kancellár egy hónap múlva esedékes látogatása idejére szervezik a következő tüntetést, hogy megmutassák: Európához akarnak tartozni. Szerinte a gyülekezési törvény tervezett módosítása azt jelzi, hogy van értelme tüntetniük. 

A demonstráció előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc korábbi beszédeiből, valamint A tanú című filmből játszottak be részleteket, miközben egy épület falára klipet, illetve a film egyik jelenetét vetítették. A tömegben körülbelül tucatnyi közmunkás- szakszervezet feliratú, illetve több uniós zászlót is lehetett látni, de volt, aki Che Guevarát ábrázoló, illetve magyar nemzetiszínű lobogóval érkezett. A feltartott táblákon többi között a következő feliratokat lehetett olvasni: „Támogassuk a Rolex-kormányt!”, „Ne higgyetek a szemeteknek!”, „Torkig vagyunk”, „Delete Viktor”, illetve „Stadionos Viktor, ebből elég volt”

A rendezvény végén, a Himnusz elhangzása közben a színpad előtt dulakodás alakult ki, amikor a demonstráció egyik résztvevője uniós zászlót tartott a magasba, rajta „Nem” felirattal, és egy ember ki akarta csavarni a kezéből. Az MTI tudósítói azt látták, hogy két embert rendőrök gyűrűjében az operaház oldalához kísértek, ott igazoltatták őket.

Este nyolc órakor már a színpadot szedték szét a rendezők, a forgalom az Oktogon felé fokozatosan elindulhatott. A rendőrség azt közölte, hogy a demonstrációhoz kötődően senki ellen nem indult eljárás.

Összesen 384 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2015. január 03. 16:56
Goodfriend ezek tuán mit lép?
pkarcsi
2015. január 03. 16:03
Jó anyádat vond kérdőre,te pajeszos fattyú.
ciseaux
2015. január 03. 14:08
Ez még stílusosabb, és jobb is! V.H.Férfikúrus tagjai, reggeli TV orosz módra: Skyfall https://www.youtube.com/watch?v=-F832ZZNRV0
Peter8811
2015. január 03. 11:45
"Somody után Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolájának egyik alapítója, és Csizi Zsolt, a Város Mindenkié csoport aktivistája beszélt közösen." Ha győztök én is alapítok egy, "Kutyák is szabadon szarhassanak ne zacskóba" csoportot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!