Btk-módosítás jöhet a hatalmas befektetési csalás miatt

2014. szeptember 03. 14:39

Az MNB azt fontolgatja, hogy a Btk. szigorítását kezdeményezi a napokban kiderült hatalmas befektetési csalás miatt, amelynek során több mint ezer befektető megtévesztésével tízmilliárd forintot szedett össze a Fortress Holdings LLC. Az ügyben 1,2 milliárdos bírságot szabott ki az MNB és büntetőeljárás is indult.

2014. szeptember 03. 14:39

A Magyar Nemzeti Bank megfontolja, hogy a Btk. szigorítását kezdeményezze a napokban kiderült hatalmas befektetési csalás miatt. A jegybank a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Fórumon egyeztetett az érintett civil szervezetekkel. A kilátásba helyezett módosítás célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzőkkel szemben szigorúbban fel lehessen lépni, főleg, ha a jegybanki tiltás ellenére is folytatják tevékenységüket – írja az Index.

A napokban derült ki, hogy a Fortress Holdings LLC több mint ezer ügyfelet károsított meg és tízmilliárd forintot szedett be jogosulatlanul. A jegybank 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki, emellett büntetőeljárás is indult az ügyben.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2014. szeptember 07. 20:52
Értem én, hogy a kormány azt gondolja, mindent el lehet intézni a Btk szigorításával. De ez sajnos ebben az esetben sem így van. Egy 10 milliárdos csalás elkövetőit vélhetően nem fogja visszatartani, hogy nem 5 hanem mondjuk 8 évet kaphatnak. Inkább, a megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, mint mindig amikor az a cél, hogy a bűnözés valóban csökkenjen. Vagyis azt megvizsgálni, hogy a PSZÁF mely ellenőrző tevékenységét kellene fokozni ahhoz, hogy hamarabb ki tudják szűrni az ilyen csalókat. Több ezer ügyfelet, ugyanis valszeg nem lehet a sarki kocsmában beszervezni. Ehhez hirdetések vagyis nyilvános aktivitás is kell. És persze tájékoztatás, tájékoztatás, tájékoztatás. Pl. az MNB is arra fordíthatná inkább az óriásplakát reklámokra költött pénzt, hogy tájékoztató kisfilmeket sugároztat a legnagyobb adókon.
Ángyán Páván
2014. szeptember 07. 20:50
Ez mi? http://www.origo.hu/itthon/20130206-diagonugy-jelentosen-enyhitette-a-bunteteseket-a-fovarosi-itelotabla.html
Stadionban láttalak meg
2014. szeptember 07. 20:48
Ez már Banditisztán, ez már a Cosa Nostra állami szintre emelt változata Csal valaki 10 Milliárdot és kap érte 1.2 Milliárd büntetést?????????? Állami maffia segédlettel 8.8 Milliárd haszon a bűnözőknek? Csak a Fidesz , a maffia jobban teljesít
S0ma
2014. szeptember 03. 21:59
"A kilátásba helyezett módosítás célja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet végzőkkel szemben szigorúbban fel lehessen lépni, főleg, ha a jegybanki tiltás ellenére is folytatják tevékenységüket " --- ???? Hogyisvanezkérem? Ha Kohn fűszeresüzletében nem adnak számlát, azt be is lehet záratni, egy holding meg sz*rhat a tiltásra. Tiltás? Azonnal visszavonni az engedélyeket, letartóztatni a becsteleneket. "Álom, álom, édes álom, álomkép"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!