Hatalmas befektetési csalás miatt bírságolt az MNB

2014. augusztus 29. 11:41

Több ezer befektető megtévesztése és megkárosítása miatt 1,2 milliárd forintra bírságolta a jegybank a Fortress Holding LLC-t és egy magánszemélyt, akik több mint 10 milliárd forintot gyűjtöttek össze jogosulatlanul. Büntetőeljárás is indult az ügyben. A Kulcsár-ügy óta ez a legnagyobb hasonló csalás.

2014. augusztus 29. 11:41

Több ezer befektetőt tévesztett meg a Fortress Holdings LLC és egy természetes személy, ezért a Magyar Nemzeti Bank összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben.

Windisch László, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Kulcsár-ügy óta nem tártak fel hasonló volumenű ügyet, és az összegyűjtött forrás volumenét tekintve a magyar pénzpiacon példátlan mértékű jogszabálysértésről van szó.

A megbírságolt magánszemély és a három cég 2014 január közepéig összesen több mint 10 milliárd forint forrást gyűjtöttek össze jogosulatlanul közel 2000, többségében magyarországi befektetőtől, akiknek havi 9 százalékos kamatot ígértek. Az elkövetők számláin az összegyűjtött összeg töredékét, 1,5 milliárd forintot tudtak zárolni – mondta el Windisch László.

Hozzáfűzte, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (BEVA) által biztosított befektetői rendszer csak az engedéllyel rendelkező szolgáltatók ügyfeleinek betéteit és befektetéseit védi.

Végh Richárd, az MNB Piacfelügyeleti igazgatóságának vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem találtak bizonyítékot az eljárás során arra, hogy valóban befektették az összegyűjtött forrásokat, így vélhetően piramisjátékról van szó. Elmondta, hogy a minimális befektetési összeg 500 ezer forint volt, de nagy szórást mutat, hogy az egyes befektetők mekkora összeget fektettek be.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bazooka454
2014. augusztus 29. 17:02
Matolcsy és az állam nem szereti a konkurenciát.
Orbán Páván
2014. augusztus 29. 15:18
Ilyen alapon a wiskys rablóval is megegyezhettek volna, az elloptt 400Millióból visszaad 10Milliót és megússza Ja hogy ő nem kiválasztott fajú volt a bankárkasztból?
Orbán Páván
2014. augusztus 29. 15:17
A csalás a Büntetőjogi!!!!!!! kategória. Nem lehet negúszni pénzbüntetéssel. Mármindet jogállamokban. Németországban Eclesstone 99 millio euroval megúszta a börtönt. És ezek pofáznak nekünk demokráciáról Banditisztán
VakzKommondor
2014. augusztus 29. 12:50
Akkor mér így is maradt 8,8. NA mind1.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!