Fél a ráktól? Szedjen aszpirint!

2014. augusztus 29. 05:52

Az aszpirin régóta az egyik legismertebb láz- és fájdalomcsillapító. Bár felfedezése óta több mint 100 év telt el, népszerűsége töretlen. Kevésbé ismert azonban, hogy elsődleges felhasználásán kívül még más betegségek megelőzésére is alkalmas.

2014. augusztus 29. 05:52

Szívinfarktuson átesett betegeknek például orvosok ajánlják az aszpirin folyamatos szedését, mert vérhigító hatása is van, így megelőzhető vele az újabb vérrögképződés,

Újabb vizsgálatok viszont azt támasztják alá, hogy ezen kívül még a rák néhány fajtája ellen is védelmet nyújthat bizonyos fokig-állapította meg egy brit vizsgálat az MTI híre szerint. 
 
A londoni Queen Mary Egyetem tudósai mintegy kétszáz olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyeket az aszpirin előnyös és ártalmas hatásairól készítettek. Azt fedezték fel, hogy a gyógyszer mintegy 30-40 százalékkal csökkentette a bél-, gyomor- és nyelőcsőrák miatti halálozást.
Gyengébb bizonyítékok támasztották alá azt, hogy az orvosság mérsékelné a mell-, prosztata- és tüdőrákos haláleseteket is. Azt is megállapították, hogy legalább öt éven át kell szedni az aszpirint, hogy a védőhatás érvényesüljön.
Jack Cuzick, a london Queen Mary Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője arra buzdította az ötven éves vagy annál idősebb egészséges embereket, hogy szedjenek tíz éven át naponta 75 milligramm aszpirint.
A kutatók szerint ha ezer 60 év feletti ember tíz éven át szedné a gyógyszert, egy évtizeddel később 16-tal kevesebben halnának meg rákban, eggyel kevesebb embert sújtana végzetes szívroham, ám kettővel többen hunynának el belső vérzés következtében."
 
Ez utóbbi statisztika azért megfontolásra készteti az embert. Különösen, ha   az aszpirinnek azt a szintén ismert mellékhatását is figyelembe vesszük, mi szerint a gyomorra viszont ártalmas lehet rendszeres szedése, mert gátolja annak az enzimnek a működését, amely a gyomor nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet.
 
Forrás: MTI
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2014. augusztus 31. 05:31
hehe:) http://tudomany24.hu/index.php?pg=cikk&id=17887 ott a végén: 2014.08.06 | forrás:mti / gycd Azt már nem is mondom, hogy a tanulmányok nagy része aszpirint 81 mg, 100 mg, 324 mg vagy 325 mg-ost használt, de 75? Az egy keverékben van ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!