Elkészült a világhírű jezsuita művész új szentkúti mozaikkompozíciója

2014. június 02. 14:40

Elkészült a mátraverebély-szentkúti kegyhely új, szabadtéri oltárának mozaikkompozíciója, amelyet Marko Ivan Rupnik jezsuita szerzetes alkotott. Az oltárképen a hét magyar ferences vértanú is szerepel, akiket hamarosan boldoggá avatnak.

2014. június 02. 14:40

A szentkúti kegyhely nagyszabású felújítási munkálatai során újjászülető szabadtéri miséző hely műalkotásainak tervezője Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita. Művei a világ jelentősebb zarándokhelyeit – Lourdes-ot, Fatimát és San Giovanni Rotondót – ékesítik, de a vatikáni apostoli palotában és több szentszéki kongregáció kápolnájában is láthatók munkái — tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont a Mandinert.

 
A szentkúti oltár mögött lévő falon a Szűzanya életének eseményeit ábrázolja a műalkotás: az Angyali üdvözletet, Jézus születését, Mária halálát és mennybevitelét. Az oltártér fölé boruló barlang a művészeti újragondolás után egyfajta kupolává alakult át, hogy a templomépítészet hagyományainak megfelelően a Mennyei Jeruzsálemet, Isten országának képét tárja elénk. A szárnyasoltár-szerűen kialakított képmező középpontjában a feltámadt Krisztus látható, aki megkoronázza anyját. Mária lábaitól egy forrás indul el, amely a kegyhely szent kútjának és a Szűzanya szentkúti megjelenésének szimbóluma.
 
A búcsújáró helyek közül egyedül nemzeti kegyhelyünkön látjuk a főoltár-kompozíció részeként Szent István országfelajánlását, körülötte pedig a magyar kereszténység első nagy szentjeinek csoportját: Boldog Gizellát, Szent Imrét és Szent Lászlót. A központi jelenetet a szenteknek egy másik koszorúja is körbeveszi. Itt látható a kegyhelyet őrző ferences szerzetesek rendjének alapítója, Assisi Szent Ferenc, a kegyhelyet
egykor fölkereső Boldog Meszlényi Zoltán és Boldog Salkaházi Sára.
 
A kanonizált szentek mögött látjuk a boldoggá avatás előtt álló ferences vértanúkat. Ez az első megjelenítésük, ahol személyüket és életáldozatukat attribútumaik alapján lehet azonosítani. A hét személy ugyanis Krisztus szenvedésének egy-egy eszközét tartja kezében, amelyek egyben saját életáldozatukra is utalnak. 
 
„A szentkúti mozaikkompozíció tematikája, alakjai, azoknak gesztusai és a színvilága egységesen jelenítik meg és közvetítik Isten szeretetének nagy művét és benne az ember szerepét, ahogy a Krisztus kezében látható evangéliumos könyv felirata is jelzi: A szeretet megmarad” – mondta a műalkotásról a Ferences Sajtóközpontnak Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató. 
 
 A szabadtéri oltárt június 7-én szentmise keretében áldják meg. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!