Lourdes püspöke áldja meg az új szentkúti barlangot

2014. március 20. 14:16

Nicolas Brouwet lourdes-i püspök áldja meg október 5-én Mátraverebély-Szentkúton, a ferencesek által fenntartott kegyhelynél a lourdes-i barlang másolatát. A búcsújáró hely legféltettebb kincse, a kegyszobor a pesti Szent István-bazilikában való vendégeskedés után nagyböjti országjárásra indult.

2014. március 20. 14:16

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen most folyik az új lourdes-i barlangépítmény és környezetének kialakítása. A pünkösdi búcsúra a kegyhelynek már ez a része is elkészül. A felújítási munkák befejezése 2015 tavaszára várható – mondta Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató a Ferences Sajtóközpontnak

Új helyre, a szent kút mellé kerül a lourdes-i barlang, ami tovább erősíti a francia kegyhely forrása és a mátraverebélyi szent kút felfakadásának történeti párhuzamait. A hívek által adományozott hálatáblákkal borítják be a barlangot, de marad hely újabbaknak is. A Szűzanya és Szent Bernadett szobrai eddig a szabadtéri oltár fölött, nehezen megközelíthető helyen álltak. Az új elhelyezés következtében az idősek és a kerekesszékkel közlekedők is könnyen megközelíthetik e kultuszhelyet, és mindenki számára megérinthető lesz a barlangban a Szent Szűz és a pásztorlány, Bernadett szobra.
 
A kegyhely liturgikus tereinek felszentelését a felújítási munkák teljes befejezése utánra tervezik a szentkúti ferencesek, de a barlangot már ez év október 5-én, a Magyarok Nagyasszonya-ünnep keretében Nicolas Brouwet, a franciaországi Tarbes-Lourdes-i Egyházmegye püspök áldja meg – tájékoztatta a Ferences Sajtóközpont a Mandinert.
 
A francia főpap joghatósága alá tartozik Európa leglátogatottabb kegyhelye, és ő az európai országok egy-egy kegyhelyét magába foglaló, Mária Háló nevet viselő szövetség elnöke is. E testületben hazánkkal kivételt tettek, mivel két nemzeti kegyhelyünk van. Így a görögkatolikus Máriapócs után a római katolikus Mátraverebély–Szentkút is tagja a Mária Hálónak.
 
A mátraverebély-szentkúti kegyhely felújítási munkálatainak tavaly őszi megkezdése óta a búcsújáró hely legféltettebb kincse, a kegyszobor a pesti Szent István-bazilikában vendégeskedett, nagyböjtben pedig országjárásra indul.
 
Első útja március 19-én a pasaréti ferences templomba vezetett. A következő állomás március 22-én Székesfehérvár. Itt reggel fél 10-kor énekes-imádságos körmenetben kísérik a püspöki palotától a székesegyházba, ahol 10 órakor közös, szervezett imádság és ének keretében köszöntik a Szűzanyát. 11 órakor ünnepi szentmise kezdődik, amelyre elsősorban a vidékről érkező híveket és paptestvéreket várják. A szentmise után a székváros egyházközségeinek vezetésével imaórákat tartanak. Délután 5 órakor kezdődik a záró szentmise, elsősorban a székváros hívei és papjai részvételével. A hívek a székesegyház előtt köszönnek el a szobortól.
 
A kegyszobor következő állomásai március 26-án a pesti ferences templom, április 2-án pedig a Margit körúti ferences templom. Mindkét helyen 17.00–20.00 között imaórával és szentmisével köszöntik a szentkúti Szűzanyát. A nagyböjti országjárás utolsó állomása Szent Erzsébet szülővárosa. A sárospataki bazilikában április 4-én 17 órától másnap 16 óráig lehet imádkozni a kegyszobor előtt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!