Lehetővé válik az ingyenes betegturizmus

2013. október 29. 15:08

Hatályba lépett az az uniós irányelv, amelynek értelmében minden uniós állampolgár igénybe vehet egészségügyi ellátást egy másik tagországban saját biztosításának terhére. Magyar EP képviselők az egészségturizmus beindulásától tartanak.

2013. október 29. 15:08

Az Európai Bíróság előtt nagy tömegben zajló külföldi kórházi ellátás költségeivel kapcsolatos perek miatt az Európai Bizottság még 2008-ban terjesztett be javaslatot a határokon átnyúló betegjogok tisztázására. A Bíróság egyébként a jogesetek túlnyomó többségében a betegeknek adott igazat, és arra kötelezte a származási ország hatóságait, hogy térítsék meg a külföldi kórházi ellátás díját a pácienseknek.

A Bizottság, a Tanács és a Parlament csak 2010 végén jutott kompromisszumra, az elfogadott irányelv pedig 2013. október 25-én lépett hatályba. Az irányelv főszabályként rögzíti, hogy egy uniós állampolgárnak joga van egészségügyi ellátást igénybe venni az Európai Unió bármely másik tagállamában, ennek a költségeit pedig a lakhely szerinti ország egészségügyi hatóságának kell állnia, ha a betegnek van biztosítása — írja a Bruxinfo.

A kiszámíthatatlan következmények elkerülése érdekében azonban több garanciális szabály is beépítésre került: például a származási országnak csak olyan mértékben kell megtérítenie a kezelés költségeit, amennyibe az otthon is kerülne, valamint a betegnek nem származhat anyagi előnye abból, hogy az irányelv engedményeit kihasználva külföldön kezelteti magát. Ez utóbbi szabály elsősorban a nyugatról keletre utazó betegturistákat érinti.

A szabály a külföldön balesetet szenvedők ellátására nem vonatkozik, hanem csak az előre eltervezett beavatkozások tartoznak a hatálya alá. Az Európai Bizottság az irányelvtől többek között a várólisták rövidülését is várja, hiszen egy beteg  jelentősebb anyagi teher vállalása nélkül dönthet úgy, hogy külföldön műtteti meg magát egy olyan országban, ahol jelentősen kevesebbet kell várakozni a beavatkozásra — foglalja össze a Bruxinfo.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2013. október 30. 08:33
Nem olvastad vegig. A kulonbozetet, ha van, fizetni kell.
josip
2013. október 29. 16:24
Tehát, most már nem csak a tanulni, dolgozni és megélni akarók, hanem a gyógyulni, túlélni akarók is külföldön találnak megoldást. Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!