Két vietnámi szalézi szerzetest szenteltek pappá Szombathelyen

2013. április 04. 08:22

Két vietnámi misszionárius szalézi szerzetest szentelt pappá Veres András megyés püspök Szombathelyen - közölte a Szalézi Médiaközpont szerdán az MTI-vel.

2013. április 04. 08:22

Nguyen Hai Ly Jakab és Tran Dinh Biet Pál vietnámi szalézi misszionáriusokat húsvéthéfőn – egyben a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János szentté avatásának 79. évfordulóján – a Szent Kvirin szalézi templomban szentelték pappá, ahol szaléziak és vietnámiak is részt vettek a szertartáson. Mint írták, Veres András szentbeszédében arra bíztatta őket, hogy „legyenek továbbra is Krisztus bátor katonái, hiszen emberek milliói kiáltanak ma is Isten után”.

Nguyen Hai Ly Jakab 2000-ben kezdte el a szaléziaknál a prenoviciátust, 2002-ben letette a szerzetesi első fogadalmat. 2005-ben filozófiából és pedagógiából szerzett diplomát, majd még ebben az évben misszionáriusnak jelentkezett és a rendfőnök Magyarországra küldte. Az első évben megtanult magyarul, majd a második évben elkezdte a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát és közben az óbudai majd az újpest-megyeri oratóriumban segített. 2009-ben tett örökfogadalmat a Don Bosco Szalézi Társaságban. 2012-ben fejezte be teológiai tanulmányait, ezután diakónussá szentelte Palánki Ferenc egri segédpüspök.

Tran Dinh Biet Pál egyetemre Ho Si Minh-városban járt, ahol angol nyelv szakon szerzett diplomát. A szaléziaknál 2001-ben tette le az első fogadalmat, majd 2002-2005 között végezte filozófiai és pedagógiai tanulmányait. 2005-ben kérte a rendfőnököt, hogy misszióba jöhessen, ezért Magyarországra küldték, ahol egy évig magyarul tanult, majd 2006-2008 között Szombathelyen töltötte gyakorlati idejét. 2008-ban tette le szerzetesi örökfogadalmát, majd tanulmányait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán folytatta. 2011-ben diakónussá szentelte Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, idén pedig befejezte teológiai tanulmányait.

A Szent István Magyar Szalézi Tartomány a világ legkisebb szalézi rendtartománya 35 szerzetessel, közülük 11 misszionárius (hat Indiából, négy Vietnámból és egy Lengyelországból). Az első vietnámi misszionáriusok 1999-ben hagyták el az országot és napjainkban már minden kontinensen dolgoznak. Az utóbbi öt évben Vietnám mintegy 90 szalézi misszionáriust nevelt ki, közülük többen Európában dolgoznak, 2005-ben négyen érkeztek Magyarországra.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!