Szócska: Még idén létrejöhet a Nemzeti Betegfórum

2012. november 09. 12:14

Az egészségügyi államtitkár bízik benne, hogy még az idén létrejöhet a magyarországi betegszervezetet tömörítő Nemzeti Betegfórum. A szervezet előkészítő választmánya és egy egyesület által szervezett pénteki budapesti konferencián Szócska Miklós elmondta azt is: a fórum létrehozásáról szóló rendelettervezet közigazgatási egyeztetésen van.

2012. november 09. 12:14

Szócska Miklós közölte: az ágazat vezetése jó partneri viszonyt alakított ki az egyes betegszervezetekkel, a betegfórum választmányával az elmúlt időszakban nyílt és korrekt viszonyban dolgoztak együtt, s reményei szerint ez a munka intézményi keretek között is hasonlóan folytatódik. Az államtitkár kitért arra, nyitott arra, hogy az egyik bezárt intézményben a betegszervezeteknek inkubátorházat nyissanak.

A választmány és a Terápiás Együttműködésért az Egészségügyben Közhasznú Egyesület közös konferenciáján Szócska Miklós bemutatta Novák Krisztinát, akit november elsejével neveztek ki a szintén újonnan felálló Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgatójává. Az államtitkár szerint ez is jelzi: „látható fázisba érkezett a betegjogok érvényesítése”.

Kitért arra: a magyar egészségügy egyik nagyon fontos problémája, hogy megrendült az orvos és a beteg, az ellátórendszer és betegek közötti bizalom. A következő időszak kiemelt feladata lesz, hogy ezt a bizalmat helyreállítsák – szögezte le. Novák Krisztina üdvözölte a betegfórum létrehozását, amellyel szoros együttműködést tervez. Kiemelte: bízik benne, hogy vezetésével egy olyan szervezet működik majd, amely maximálisan érvényesíti a betegjogokat, segíti a Semmelweis-terv megvalósulását és ezzel egy betegközpontú egészségügy létrehozását.

A konferencián a társadalom magyar egészségügybe vetett bizalmának megrendülését Lantos Zoltán nemzetközi egészséggazdasági szakértő, a GfK. Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója is megerősítette. Kifejtette, hogy a magyarok egyre többet költenek az egészséges életmódra, a lakosság több mint egyharmada egy évben átlagosan több mint egymillió forintot költ az egészségére. Ugyanakkor kiemelte: nem igaz, hogy csak a magas jövedelműek hajlandóak többet áldozni egészségükért. Szerinte az alacsonyabb jövedelműek jelentős része is úgy dönt, hogy ha kell, nem fizeti be a gázszámlát, de inkább a fizetős magánegészségügyet választja az állami helyett.

Pogány Gábor, a betegfórum előkészítő választmányának elnöke arról beszélt, hogy a rendelettervezet szerint a fórum valójában nem egy független szervezet lesz, nem rendelkezik majd egy valódi, a betegszervezeteket tömörítő ernyőszervezet összes jogkörével. Ezért úgy döntöttek, hogy alakítanak egy másik, a fórummal együttműködő szervezetet is, a Magyar Betegszervezetek Szövetségét. Ennek küldetése: „egy erős, egységes betegképviselet biztosítása, annak érdekében hogy a betegek a nemzeti egészségügyi politika és programok középpontjába kerülhessenek” – fogalmazott Pogány Gábor.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2012. november 09. 13:44
Gondolom a jeles szervezet első dolga lesz, hogy kinyomtat 5millió példányban egy kiadványt, miszerint a rákról, az influenzáról, isiászról Bajnai tehet.
Felebarát
2012. november 09. 12:51
http://www.youtube.com/watch?v=Ulf15KquAP8
Jaseroque
2012. november 09. 12:51
Nemzeti betegfórum!:D:D:D:D Végem van, baszki!:D:D:D
honphibu
2012. november 09. 12:38
Zsír! És a Normális Egészségügyi Ellátás mikor jöhet létre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!